– Barndommen er nå
– Fattigdom skaper barnevernssaker. Barndommen er nå. Vi har ikke tid til å vente. Det var dagens appell fra Maria Reklev i Landsforeningen for barnevernsbarn.
solfrid.rod@lomedia.no
Barn som har tiltak fra barnevernet kommer fra familier med lavere utdanning og inntekt enn gjennomsnittet.
– Fattigdom skaper barnevernssaker. Og den gjør noe med folk. To voksne og tre barn på en toroms leilighet skaper ikke gode relasjoner, sa Reklev da hun utfordret partilederne på Fattigdomshøringen i dag.
– Dette har vi hørt før
Før Reklev kom på scenen hadde politikere fra alle partier snakket varmt om å satse på barn og unge. Problemet er, i følge Rekved, at dette er gamle løfter.
– Dette hørte vi for fire år siden, for åtte år siden, for 12 år siden, for 16 år siden. Ja, dere skjønner poenget mitt. De som var barn den gangen er voksne nå, påminnet Reklev.
Mye god vilje
På tvers av partigrensene var det enighet om bedre inntektssikring og gode arenaer for barn og unge. Mer ressurser til barnevernet ville også alle ha.
Erna Solberg ville styrke fosterfamiliene og ha mer mangfold i tilbudet. Magnhild Meltveit Kleppa påpekte at nøkkelen til et godt barnevern ligger i en sunn kommuneøkonomi.
Dagfinn Høybråten ville ha slutt på anbud i barnevernet, og Trine Skrei Grande minnet om behovet for ettervern.
Ettervern som rettighet
For Maria Reklev var det lite nytt og lite konkret, med unntak av at politikere snakker om ettervern. Det kan være en begynnelse, mener hun.
– Når vi krever lovfestet rett til ettervern, argumenterer de med at barnevernloven ikke er en rettighetslov. Da får de begynne der da, mener Reklev.
På tide å handle
Mens politikere nå snakker mye om å forhindre at så mange dropper ut av videregående skole, er Reklev opptatt av de barna som da har falt fra for lengst, for eksempel fordi de ikke får hjelp til lekser hjemme.
– Skolen må gjøres reelt tilgjengelig for alle. Det må bli slutt på foreldrebidrag til utflukter og opplevelser, krever barnvernsbarna.
– Det ble sagt mye fint her i dag. Jeg utfordrer rett og slett til å handle, slik jeg pleier å gjøre, avslutter Reklev etter Fattigdomshøringen 2009.
Siste nytt
Sosialarbeider Helen Matiyos Melese leder en lokal gruppe kvinner i byen Hagere Selam en times kjøretur fra regionhovedstaden Mekele i Tigray, Etiopia.
Øystein Helmikstøl
Sosialarbeider Helen (28) kommer rett fra jobb: – Fem nye døde
Jonas Aavik sier at telefonen kan være et nyttig hjelpemiddel på jobb, men at de ansatte må være bevisste på når de bruker den og hva de bruker den til.
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Mye lest
Mari Rhoden tenker ikke lenger at hun vil slutte i barnevernstjenesten.
Ole Martin Wold
– Jeg tenker ikke lenger at jobben er noe jeg skal tåle
I motsetning til en assistents rolle i skolen er ofte miljøterapeutens rolle uavklart, skriver Eireen Finden.
Colourbox