JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Klar over situasjonen

Det er ikke overraskende at helsearbeidere fra Ukraina søker seg til usikre jobber i Norge. Situasjonen i Ukraina gjør at folk står i svært vanskelige situasjoner, mener lederen for helsearbeidernes fagforening i Odessa.
24.06.2009
11:09
16.12.2013 10:39

mia.paulsen@lomedia.no

Galina Vasiljevna Koksharova sier til Fontene at den ukrainske fagbevegelsen er klar over at helsearbeidere blir utnyttet i utlandet. – Helsearbeidere generelt får svært dårlig betaling her. Mange er enslige forsørgere og har ikke nok til å overleve selv om de har to jobber. De synes det er bedre å ta opp lån i håp om en bedre økonomisk situasjon, sier hun.

Les om ukrainske helsearbeidere på slavekontrakter i Norge.

Tar det de får

Koksharova forteller at mange ukrainske helsearbeidere reiser til Polen, Tsjekkia og Italia. De er ofte godt kvalifiserte sykepleiere. Likevel jobber mange som omsorgsarbeidere. De tar den jobben de får.

– I Odessa mangler vi nå 2000 sykepleiere. Vårt eget helsevesen er i krise, og det er trist, sier hun.

Vil informere

Ifølge Koksharova er det begrenset hva fagbevegelsen kan gjøre. Men hun anbefaler norsk fagbevegelse å ta kontakt med ukrainsk LO i Kiev.

– Med god dokumentasjon kunne vi utarbeide informasjon om dette. Dermed kunne vi bidra til å forebygge slike situasjoner, slik at folk slipper å oppleve slikt, sier Galina Vasiljevna Koksharova til Fontene.

24.06.2009
11:09
16.12.2013 10:39