Klar over situasjonen
Det er ikke overraskende at helsearbeidere fra Ukraina søker seg til usikre jobber i Norge. Situasjonen i Ukraina gjør at folk står i svært vanskelige situasjoner, mener lederen for helsearbeidernes fagforening i Odessa.
mia.paulsen@lomedia.no
Galina Vasiljevna Koksharova sier til Fontene at den ukrainske fagbevegelsen er klar over at helsearbeidere blir utnyttet i utlandet. – Helsearbeidere generelt får svært dårlig betaling her. Mange er enslige forsørgere og har ikke nok til å overleve selv om de har to jobber. De synes det er bedre å ta opp lån i håp om en bedre økonomisk situasjon, sier hun.
Les om ukrainske helsearbeidere på slavekontrakter i Norge.
Tar det de får
Koksharova forteller at mange ukrainske helsearbeidere reiser til Polen, Tsjekkia og Italia. De er ofte godt kvalifiserte sykepleiere. Likevel jobber mange som omsorgsarbeidere. De tar den jobben de får.
– I Odessa mangler vi nå 2000 sykepleiere. Vårt eget helsevesen er i krise, og det er trist, sier hun.
Vil informere
Ifølge Koksharova er det begrenset hva fagbevegelsen kan gjøre. Men hun anbefaler norsk fagbevegelse å ta kontakt med ukrainsk LO i Kiev.
– Med god dokumentasjon kunne vi utarbeide informasjon om dette. Dermed kunne vi bidra til å forebygge slike situasjoner, slik at folk slipper å oppleve slikt, sier Galina Vasiljevna Koksharova til Fontene.
Siste nytt
Jonas Aavik sier at telefonen kan være et nyttig hjelpemiddel på jobb, men at de ansatte må være bevisste på når de bruker den og hva de bruker den til.
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Mari Rhoden tenker ikke lenger at hun vil slutte i barnevernstjenesten.
Ole Martin Wold
– Jeg tenker ikke lenger at jobben er noe jeg skal tåle
Mye lest
Mari Rhoden tenker ikke lenger at hun vil slutte i barnevernstjenesten.
Ole Martin Wold
– Jeg tenker ikke lenger at jobben er noe jeg skal tåle
I motsetning til en assistents rolle i skolen er ofte miljøterapeutens rolle uavklart, skriver Eireen Finden.
Colourbox