Mangfold kommer ikke av seg selv
LO-medlemmer bør jobbe bevisst med å rekruttere medlemmer med etnisk minoritetsbakgrunn. Mangfold gir styrke, mener NTLer Yousefi Mandana.
mia.paulsen@lomedia.no
Etter bare ett års NTL-medlemskap stod den unge kvinnen på talerstolen på LO-kongressen i mai som representant for LO Oslo. Hun sitter i en hel rekke NTL-utvalg.
Yousefi Mandana syntes det var spennende å være på LO-kongressen, og framstod som en aktiv og talefør delegat. Men det var svært få andre med synlig minoritetsbakgrunn på LO-kongressen.
Et demokratisk problem
Også i FO står det dårlig til, ifølge en debattartikkel i Fontene Forskning, som kommer denne uka. Ifølge artikkelforfatter Naushad A. Qureshi er det svært få tillitsvalgte med minoritetsbakgrunn i FO. Qureshi kaller dette et demokratisk problem.
Qureshi mener at FO mangler bevissthet om hvordan organisasjonen kan sette sine anti-rasistiske verdier og holdninger ut i praksis. Både FO og fagbevegelsen generelt bør drive aktiv rekruttering av personer med minoritetsbakgrunn, skriver Qureshi, som spør om LO i likhet med offentlige og private arbeidsgivere bør drive kvotering av minoritetsrepresentanter til verv i fagbevegelsen.
Gode tillitsvalgte
Yousefi Mandana er enig i at det er viktig for fagbevegelsen å jobbe aktivt for å rekruttere minoritetsrepresentanter til LO-forbundene.
– Vi må ha tro på at de også kan gjøre en jobb, og gi dem muligheten, sier Mandana.
Hun anbefaler filmen «En fargerik fagbevegelse» som er laget av LO Oslo. Det er ti minutter med intervjuer av tillitsvalgte med minoritetsbakgrunn. Forbundene kan bestille den fra LO Oslo.
– Filmen viser at folk med min bakgrunn kan gjøre en jobb selv om de ikke snakker perfekt norsk. De klarer å skolere seg og bli gode tillitsvalgte.
Blir ikke spurt
Mandana mener både medlemmer og tillitsvalgte bør ta i et tak og spørre nye kolleger om de vil bli medlemmer.
– Mange med minoritetsbakgrunn sier at de ikke har blitt spurt om å melde seg inn, og at det er grunnen til at de ikke er medlemmer, sier hun.
– Enkelte kan ha med seg negative holdninger til fagbevegelsen fra sitt hjemland, og frykter kanskje problemer hvis de organiserer seg?
– Det er viktig å fortelle hva det betyr å være organisert i Norge: at du ikke får problemer med arbeidsgiveren, men at du som fagorganisert får støtte til å ivareta rettighetene dine som arbeidstaker. Organisering betyr økt trygghet, ikke risiko.
Også Fagbevegelsens internasjonale engasjement kan være verdt å trekke fram.
– At LO driver mye godt internasjonalt solidaritetsarbeid, er enda en god grunn til å melde seg inn, sier Yousefi Mandana.
Behov for mangfold
Yousefi Mandana mener et politisk verksted som LO-kongressen trenger et mangfold av perspektiver og synspunkter.
– Mangfoldet bør gjelde både kjønn, alder og etnisitet. Jo flere ulike perspektiver, jo bedre grunnlag får vi for å fatte beslutninger. Det er viktig å ikke være redd for uenigheter og forskjeller, men å se dem som noe positivt. Økt mangfold er en styrke både for fellesskapet og for minoritetene selv, mener hun.
Mandana forteller at LO legger vekt på å være tilstede på arrangementer hvor det kommer mange med minoritetsbakgrunn. Lørdag var de med på feiring av nettstedet Utrops femårs-jubileum i Oslo. Og seinere i sommer vil LO være å finne på Mela-festivalen, også den i Oslo.
Siste nytt
Jonas Aavik sier at telefonen kan være et nyttig hjelpemiddel på jobb, men at de ansatte må være bevisste på når de bruker den og hva de bruker den til.
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Mari Rhoden tenker ikke lenger at hun vil slutte i barnevernstjenesten.
Ole Martin Wold
– Jeg tenker ikke lenger at jobben er noe jeg skal tåle
Mye lest
Mari Rhoden tenker ikke lenger at hun vil slutte i barnevernstjenesten.
Ole Martin Wold
– Jeg tenker ikke lenger at jobben er noe jeg skal tåle
I motsetning til en assistents rolle i skolen er ofte miljøterapeutens rolle uavklart, skriver Eireen Finden.
Colourbox