Demokratiet kommer

Endelig valgkomitéer inn i LOs lokalapparat. FO-delegat Rita Tonning jubler.
14.05.2009
12:36
16.12.2013 10:08

edv@lomedia.no

Rita Tonning er storfornøyd. LO-kongressen ombestemte seg i en sak som kan bety mer demokrati i LOs lokalorganisasjoner: Fra nå skal årsmøtet i lokalorganisasjonene nedsette valgkomiteer til styret.

– Det har vi ikke hatt før, til nå har distriktssekretæren fungert som en slags valgkomité i seg selv, sier Tonning.

Udemokratisk

– Det har vært veldig udemokratisk og ikke bidratt til mer LO-engasjement i forbundene lokalt.

Hun ble selv valgt til leder i LO Førde etter at distriktssekretæren spurte henne personlig. Det kan gå mye på bekjentskaper, forbundene får lite å si på hvem som sitter i det lokale LO-apparatet.

Engasjementet blant medlemmene styrkes ikke akkurat, mener Tonning.

– Det kan endre seg nå. Geir Mosti (nestleder LO fram til i dag, red. anm.) snakket i går varmt om mer rekruttering, men det forutsetter åpnere struktur i LO lokalt.

Større legitimitet

Med en valgkomité vil styret i LOs lokalorganisasjon oppleves som mer legitimt av medlemmene, og få større tyngde, tror Tonning.

LO-sekretariatet hadde på forhånd avvist forslaget, som kom fra LOs fylkeskonferanse i Sogn og Fjordane, men ble gjenreist av Tonnings venner i EL og IT Forbundet Sogn og Fjordane i dag. Avstemningen var overveldende for forslaget, vedtaket ble applaudert moderat bejublet fra de 30 fremste benkeradene i Folkets hus.

– Det er veldig bra at kongressen kan snu i en slik vedtektssak. Jeg tror ikke det er særlig vanlig.

14.05.2009
12:36
16.12.2013 10:08