JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Håpets dør stenges

– Vi er i sjokk. Vi forstår ikke dette, sier sosionom og plasstillitsvalgt for FO, Kate Pederesen. Hun og 30 fast ansatte mister jobben etter at rusinstitusjonen på Fetsund tapte anbudsrunden i Helse Sør-Øst.
21.04.2009
11:26
16.12.2013 09:42

edv@lomedia.no

Frelsesarmeen har drevet behandling for rusavhengige ved det gamle gårdsbruket siden 1970-tallet. Fra 2004 har de hatt driftsavtale med Helse Øst, senere Helse Sør-Øst. Nå glipper tilbudet, som i dag består av 28 behandlingsplasser.

Pasientene må ut senest 30. juni, da stenger dørene, forteller daglig leder ved Håpets dør, Børge Hansen. De fire pasientene som skulle bodd der lenger, blir overført til andre institusjonstilbud i regi av Helse Sør-Øst og Nav Pasientformidling.

Det blir opp til de ansatte å selv finne annet arbeid. De skal prioriteres når Frelsesarmeen besetter nye stillinger, men dem er det ikke flust av for tiden, ifølge Hansen.

Fjerner jobbsikkerheten

– Vi er i sjokk. Vi forstår ikke dette, sier sosionom og plasstillitsvalgt for FO, Kate Pederesen.

– Det står 4000 mennesker i kø til rusbehandling. Så legges vi ned. Dette kom svært uventet.

Hun peker på en ny utvikling, ikke bare innenfor rusomsorgen, men innen flere sektorer FO-ere jobber i.

– Da jeg gikk på høgskolen, sa de at vi kom ikke til å bli rike som sosionomer, men arbeidsledige ble vi aldri. Nå skjer det. I anbudssystemet vi er del av risikerer du å miste jobben hvert tredje år.

Pedersen tror høy kompetanse og flere tiårs erfaring innen rusbehandling pulveriseres og spres for alle vinder. Hun begynner letingen etter ny jobb, men tviler på verdien av videreutdanningen i rus.

– Myndighetene snakker om opptrappingsplan på rusfeltet. Men så legger de ned arbeidsplassene våre.

Prisugunstig

– Det er for ille at vi ikke skal få satt ut i livet det vi mener er et godt tilbud, sier Børge Hansen.

Håpets dør har spesialisert seg innen langtidsbehandling med arbeidsterapi. Oppholdene varer i utgangspunktet minst 12 måneder.

– Vi scoret svært høyt i kvalitetsvurderingen hos Helse Sør Øst, men tapte på pris.

Mens konkurrentene selger en og en plass, var Håpets dør avhengig av en driftsavtale på minimum 18 plasser. Dette for å sikre en faglig forsvarlig grunnbemanning. Enkelte av de større institusjonene har allerede nok plasser finansiert til å sikre slik grunnbemanning før de legger inn anbud hos Helse Sør Øst. Dermed kan de senke prisen på «overskytende» enkeltplasser nok til at de vinner.

Også i fjorårets anbudsrunde tapte Håpets dør kampen mot konkurrentene. De overlevde likevel på å ta inn dyre fristbruddpasienter fra Helse Sør-Øst. – Samme kunde som avslo dem i anbudsrunden. Denne gang har Frelsesarmeen vedtatt å legge ned.

21.04.2009
11:26
16.12.2013 09:42