Vil forlenge utdanningen
Sosialarbeidernes arbeidsfelt er mye mer komplekst enn før. Utdanningene må bli lengre og bedre for å møte stadig økende krav, mener Inger Norbye, leder i FOs faggruppe for ansatte i høgskoler og universitet.
solfrid.rod@lomedia.no
– Flere og flere oppgaver skal løses i førstelinja, der våre studenter etter hvert skal jobbe. Det er de som har de tøffeste jobbene, sier Norbye.
Utilstrekkelig
Faggruppa for ansatte i høgskoler og universitet har ikke konkludert om hvordan framtidas utdanning skal se ut, men det er enighet om at dagens utdanninger ikke gir tilstrekkelig kompetanse.
Norbye, som selv underviser ved Høgskolen i Lillehammer, er overbevist om at sosialarbeiderutdanningene må rustes opp, både i innhold og lengde.
– Kompleksiteten i feltet er mye større enn tidligere, og kravene er større. I tillegg er det mye ny forskning, som våre studenter bør kjenne til, sier Norbye.
Alle tre trenger et løft
Debatten om utdanningenes lengde har hittil handlet mye om barnevernet. Det er det flere grunner til: Studier dokumenterer at ansatte i barnevernet ikke har tilstrekkelig kompetanse på utsatte barn og unge, departementet har nedsatt en ekspertgruppe som vurderer utdanningene til barnevern, og FOs seksjonsråd for barnevernpedagoger har vedtatt å gå for en femårig master som grunnutdanning.
Inger Norbye mener imidlertid at også sosionom- og vernepleierutdanningen trenger et løft.
– Økende kompleksitet i feltet gjelder alle tre profesjonene. Det har å gjøre med at flere faller utenfor, men det har også å gjøre med organiseringen av tjenestene. I psykiatrien er mange oppgaver som tidligere lå til spesialisthelsetjenesten nå lagt til kommunene. Det krever større kompetanse i førstelinja. Og se på Nav, der forventes det at du skal kunne mye mer enn før, forklarer Norbye.
Tre år ikke nok
Lederen i faggruppa er enig med dem som hevder at det er rom for å styrke utdanningene også innenfor dagens ramme på tre år.
Barnevernpedagoger og sosionomer er blant de høgskolegruppene Kunnskapsdepartementet bruker minst penger på å utdanne. Høgskolene klarer, i følge Norbye, ikke å tilby tilstrekkelig undervisning og oppfølging av studentene med den finansieringen de har i dag.
Men et kvalitetsløft på den treårige utdanningen er ikke tilstrekkelig til å kompensere for stadig økende krav til sosialfaglig personell i et mer komplekst samfunn, mener høgskolelæreren.
Mange muligheter
Norbye presiserer at faggruppa ikke har tatt stilling til hvor lang framtidas utdanning bør være og hvilken av mange modeller som er mest hensiktsmessig.
– Dette er en kjempeviktig diskusjon som faggruppa ønsker å ta aktivt del i. Jeg synes det er veldig bra det Seksjonsrådet for barnevernpedagoger har gjort, og jeg skulle ønske at de to andre profesjonene også tok en slik grundig gjennomgang, sier Norbye.
Siste nytt
Jonas Aavik sier at telefonen kan være et nyttig hjelpemiddel på jobb, men at de ansatte må være bevisste på når de bruker den og hva de bruker den til.
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Mari Rhoden tenker ikke lenger at hun vil slutte i barnevernstjenesten.
Ole Martin Wold
– Jeg tenker ikke lenger at jobben er noe jeg skal tåle
Mye lest
Mari Rhoden tenker ikke lenger at hun vil slutte i barnevernstjenesten.
Ole Martin Wold
– Jeg tenker ikke lenger at jobben er noe jeg skal tåle
I motsetning til en assistents rolle i skolen er ofte miljøterapeutens rolle uavklart, skriver Eireen Finden.
Colourbox