98 vil jobbe med flyktinger
– Jeg tror den store medieoppmerksomheten rundt enslige mindreårige asylsøkere, har gjort det populært å jobbe med unge flyktninger. De er ressurssterke og gir andre utfordringer, sier avdelingsleder Gudmund Rype.
Da Drammen kommune nylig lyste ut åtte miljøterapeuter ved botiltaket for enslige ungdommer, som har fått opphold i Norge, var responsen enorm. Da søknadsfristen gikk ut for et par dager siden var det 98 søkere til åtte stillinger, i fem årsverk. 35 av søkerne har høyskoleutdanning. – Dette er upløyd mark og krevende jobber, med mye skift- og turnus, likevel er jobbene populære. Jeg tror den store medieoppmerksomheten rundt enslige mindreårige flyktninger er medvirkende til at folk har fått øynene opp for at dette er et spennende område å jobbe på, sier Rype.
Integrering i praksis
Botiltaket har eksistert i seks år, og utvider kapasiteten fordi kommunen har bestemt seg for å ta imot flere nye unge landsmenn. Tidligere tok Drammen kommune imot fem enslige mindreårige i året. Fra 2008 er antallet økt til åtte. I tillegg har kommunen tatt imot ytterlige tre ungdommer i år. – Det er en slags hvetebrødsdager når ungdommen kommer til oss. Vår oppgave er å hjelpe dem til rette i sitt nye hjemland, sier Rype.
Botiltaket er delt inn i tre enheter. I første fase bor ungdommen i kollektiv med tett oppfølging. Når de har kommet i gang med skole og norskopplæring flytter de over i en avdeling hvor de bor i egne hybler, men fremdeles blir fulgt tett opp. I tredje fase hjelpes ungdommen med integreringen i det norske samfunnet, og må skaffe seg egen bolig i det åpne markedet som en del av treningen. – Blandingen av små enheter, kultur, religion og kjønn er grunnlaget for å skaper god integrering. Drammen er en takknemlig by å integrere i fordi 17 prosent av innbyggerne har innvandrerbakgrunn, sier Rype.
Flere saker
VIL IKKE MED: Både Gunn Nypen (59) (t.v.) og Mona Pettersen (53) sier de vil bytte arbeidssted dersom den boligen de arbeider på, blir overtatt av en privat operatør.
Berit Baumberger
Gunn og Mona vil bytte jobb hvis private overtar bofellesskapet
– Noe må gjøres for at vi kan bruke mer av varig lønnstilskudd. Mange flere uføre kunne vært i jobb da. Nå er de på full uføretrygd i stedet, sier Silje Haraldsen, teamleder og Nav-veileder hos Nav Ringsaker.
Nav Ringsaker, Hanna Skotheim
Silje i Nav jubler: Nå kan flere uføre få hjelp til å komme seg i jobb
29 pasienter er i rusbehandling på Renåvangen. De siste ble tatt inn til 12 måneders behandling i august. Ingen vet hva som skjer med dem når dørene stenger 1. januar.
Privat
Renåvangen legges ned etter 37 år med rusbehandling: – Vi har ingen gode svar til pasientene
Øivin Christiansen, forsker ved RKBU Vest, NORCE i Bergen og barnevernsleder i Sola, Kjersti Sandanger.
Privat
Færre barn får hjelp fra barnevernet
Skjalg Bøhmer Vold
FO advarer mot å fjerne masterkravet – frykter at det går utover lønna
Arbeids - og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) legger fram melding om arbeidsmarkedspolitikken.
Kasper Holgersen