98 vil jobbe med flyktinger
– Jeg tror den store medieoppmerksomheten rundt enslige mindreårige asylsøkere, har gjort det populært å jobbe med unge flyktninger. De er ressurssterke og gir andre utfordringer, sier avdelingsleder Gudmund Rype.
Da Drammen kommune nylig lyste ut åtte miljøterapeuter ved botiltaket for enslige ungdommer, som har fått opphold i Norge, var responsen enorm. Da søknadsfristen gikk ut for et par dager siden var det 98 søkere til åtte stillinger, i fem årsverk. 35 av søkerne har høyskoleutdanning. – Dette er upløyd mark og krevende jobber, med mye skift- og turnus, likevel er jobbene populære. Jeg tror den store medieoppmerksomheten rundt enslige mindreårige flyktninger er medvirkende til at folk har fått øynene opp for at dette er et spennende område å jobbe på, sier Rype.
Integrering i praksis
Botiltaket har eksistert i seks år, og utvider kapasiteten fordi kommunen har bestemt seg for å ta imot flere nye unge landsmenn. Tidligere tok Drammen kommune imot fem enslige mindreårige i året. Fra 2008 er antallet økt til åtte. I tillegg har kommunen tatt imot ytterlige tre ungdommer i år. – Det er en slags hvetebrødsdager når ungdommen kommer til oss. Vår oppgave er å hjelpe dem til rette i sitt nye hjemland, sier Rype.
Botiltaket er delt inn i tre enheter. I første fase bor ungdommen i kollektiv med tett oppfølging. Når de har kommet i gang med skole og norskopplæring flytter de over i en avdeling hvor de bor i egne hybler, men fremdeles blir fulgt tett opp. I tredje fase hjelpes ungdommen med integreringen i det norske samfunnet, og må skaffe seg egen bolig i det åpne markedet som en del av treningen. – Blandingen av små enheter, kultur, religion og kjønn er grunnlaget for å skaper god integrering. Drammen er en takknemlig by å integrere i fordi 17 prosent av innbyggerne har innvandrerbakgrunn, sier Rype.
Flere saker
Fatima Noureddin gjorde to feil første gang hun var i et jobbintervju. Hos «Ny sjanse» lærer hun det som skal til for å lykkes med å få en jobb.
Eivind Senneset
Fatima har aldri hatt en jobb. Her får innvandrere en ny sjanse
CRUX er en ideell stiftelse som blant annet tilbyr tjenester innen barnevern. Stiftelsen har ingenting med saken å gjøre, men er et eksempel på en ideell aktør. (Arkivfoto).
Hanna Skotheim
Ideelle aktører skulle ha driftet 40 prosent av institusjonsbarnevernet innen 2025. Det målet er ikke nådd
Målfrid Wiik Sandkjær tok mastergraden sin i 2019. Seks år senere får hun økonomisk uttelling for den.
Simen Aker Grimsrud
Målfrid gikk opp 40.000 i lønn: – Det kommer veldig godt med
Claudia Vega
Emma Holten (33) ut mot økonomene: – Omsorgsarbeid er ikke en byrde for samfunnet
– Det kan være gode grunner til at kolleger tjener ulikt, mener seniorrådgiver i FO.
Brian Cliff Olguin
Dette kan du gjøre når kollegaen tjener mer
Anders Fjeld og Anne-Eilen Temte jobber som rådgivere i Brukerombudet i Fredrikstad. Når ombudet nå kutter fra 3,6 årsverk til 1, må de inn i andre stillinger i kommunen.
Privat