JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Støtter kvinnepott

Roar Flåthen går langt i å garantere LOs støtte til kvinnepott i offentlig sektor. Endeling, sier FOs fylkesledere.
10.09.2008
11:07
16.12.2013 06:40

edv@lomedia.no

– LO skal selvsagt ikke si nei til en eneste krone arbeidsgiverne eller politikerne vil legge i potten for å gjøre noe med likelønn. De 3 milliardene Likelønnskommisjonen har foreslått er et signal om at det er mulig å gjøre noe, uttalte LO-leder Roar Flåthen fra talerstolen på Handel og Kontors landsmøte 9. september, skriver Klassekampen.

– Dette utspillet er veldig bra og pinadø på tide, sier fylkesleder i FO Finnmark, Linda Brinchmann.

– Historisk har LO snakket mye om likestilling, men uten å følge opp med handling. Dette er en god begynnelse. Jeg synes FO-ledelsen har vært god på å løfte opp likelønnstemaet i LO.

– Bli mindre diffus

– Flott at Flåthen sier dette nå, siden han i sitt forrige utspill om kvinnepott virket som om han gikk tilbake på støtten, sier fylkesleder i FO Troms Gøril Madsen.

– LO må bli tydeligere. Gerd Liv var det, men Roar har til nå framstått mer diffus i likelønnsspørsmålet.

Madsen mener en også må se på holdningene til dem som styrer i kommunenorge, skal en få gjort noe med den lave kvinnelønna.

– KS (arbeidsgiversiden i kommunene) bruker hele tiden en myte om at kommunene er i manko på ingeniører og derfor må få frihet til å lokke med høye lønninger for enkelte yrker. Men de er i manko på sosialarbeidere også!

Ingeniører får 200.000 ekstra

Problemet på lokalt nivå er at manndominert innsats konsekvent verdsettes høyere, mener Madsen. Som hovedtillitsvalgt i Ap/SV-dominerte Kvæfjord kommune, opplever hun nå at kommuneledelsen ønsker å lokke til seg to ingeniører gjennom lønninger som er foreslått til 200.000 kroner over andre treårig høgskoleutdanna ansatte i kommunen. For eksempel vernepleierne, som har like høyt nivå på både utdanning og studielån som ingeniørene.

Byggverk viktigere enn folk

– Da vi tillitsvalgte hadde møte med kommunen, oppfattet jeg at de anser tomteoppmåling som viktigere en forsvarlig tilbud til psykisk utviklingshemmede. Ingeniørene blir viktigere enn oss. Dessverre møter du slike holdninger også blant menigmann og i fagforeningsmiljø. Byggverk ses på som viktigere enn mennesker. Folk har mer forståelse for kravene våre om de selv har utsatte mennesker i familien eller nært innpå livet.

LO har frist til 1. oktober med å komme med en offisiell tilbakemelding på Likelønnskommisjonens forslag for å jevne ut lønnsforskjellene mellom menn og kvinner.

10.09.2008
11:07
16.12.2013 06:40