Vil unngå barn
Oslo fengsel forsøker å unngå å oppbevare barn, og overlater dem i barnevernets varetekt hvis det er mulig.
Det er nå 398 innsatte i Oslo Fengsel. Av dem er en eller to under 18, forteller fungerende direktør og sikkerhetsleder Tom Engebretsen. Han sier at det i perioder ikke finnes fanger som er under 18 år i Oslo Fengsel.
Advokatforeningens menneskerettsutvalg er bekymret for at Norge bryter menneskerettighetene når det gjelder barn i fengsel. Ett av bekymringspunktene er at barn holdes innelåst sammen med voksne sterkt belastede lovbrytere. * Ifølge Engebretsen er barnevernet alltid rutinemessig varslet av politiet når et barn skal settes i fengsel. Blir det fengsling, betyr det at barnevernet har gitt opp barnet.
Engebretsen forteller at Oslo Fengsel skjermer barn fra kontakt med eldre lovbrytere ved å plassere dem i egen avdeling.
Eget ungdomsteam
Skjermingen er ikke fullstendig, fordi barna kan treffe eldre lovbrytere i korridorene og ved fellestjenester som f. eks. biblioteket. Men barnet er da alltid i følge med en ansatt.
Dessuten har de eget ungdomsteam som gir en til en oppfølging av barn. Ungdomsteamet følger opp barna og har kontakt med sosialtjeneste og barnevern. Barn har fortrinnsrett til skolegang foran andre innsatte. Engebretsen er meget godt fornøyd med samarbeidet som fengselet har med barnevernet.
Lover å få barna ut
Temaet barn i fengsel er ventet å komme opp i forbindelse med kriminalomsorgsmeldingen som kommer til høsten, og justisminister Storberget har lovet å få barna ut av fengslene. Han har imidlertid ennå ikke lyktes med det.
Mange i barnevernet er skeptiske mot om barnevernet kan klare å ta vare på barn som begår lovbrudd, bant annet fordi det krever sterkt fokus på sikkerhet. En av de foreslåtte løsningene er å plassere barn i overgangsboliger, som er en kombinasjon av fengselsvesen og barnevern. Det finnes i dag fire overgangsboliger i Norge, men ingen i Oslo.
Advokatforeningens menneskerettighetsutvalg planlegger ifølge Aftenposten å levere en skyggerapport som supplement til Norges rapport til FNs barnekomite. Rapporten viser mange brudd på FNs barnekonvensjon. Menneskerettighetsutvalget forteller dette i forbindelse med en reportasje om en mentalt syk 16-åring som satt fengslet uten medisiner, uten besøk og svært langt hjemmefra. Han var redd for sine medfanger, som var voksne og hadde begått til dels svært alvorlige forbrytelser.
Siste nytt
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
– Det er veldig viktig at studentene opplever dette som relevant for dem. Vi har gått grundig gjennom pensum på de ulike utdanningene for å lage oppgaver der alle har noe å bidra med, sier prosjektleder Torhild Skotheim.
Hanna Skotheim
OsloMet tar grep: Slik skal studentene bli flinkere til å jobbe med barn
Mye lest
– Som pårørende er man allerede i dag maktesløs. Hvis rusreformen vedtas, blir vi enda mer aleine, mener Merete Almås. Hun er svært bekymret for konsekvensene av rusreformen helse- og omsorgsminister Bent Høie la fram forrige uke.
Leif Martin Kirknes og Kristin Heier/Studio Design
– Som pårørende får jeg vondt i magen av å lese forslaget til rusreform
Magnus Alu Andersen (t.v.) er leder for Netcompanys norske barnevernssatsing og Lars Andreas Eidsheim er prosjektleder i DigiBarnevern sitt fagsystem. Fontene møtte dem i Netcompany sine lokaler.
Hanna Skotheim