JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

På tide med ny narkopolitikk?

- Narkotika må avkriminaliseres og narkomani må diagnostiseres som sykdom. Narkomane må få tilbud om rent ”stoff” kombinert med behandling, og folk som ikke er motivert må få tilbud om et sosialt miljø i eget hus. Det mener SV-medlem og magister i filosofi Hans Ebbing.
17.06.2008
13:45
16.12.2013 05:46

nina.hanssen@lomedia.no

I Klassekampen 16.juni lanserer Hans Ebbing en oppskrift med fire ingredienser for å snu den negative utviklingen i norsk narkotikapolitikk.

Bakteppet kjenner vi fra boken til journalist Ole Martin Larsens bok ”Mellom alle stoler” som kom ble lansert tidligere i vår.

Boken forteller at narkomane nektes behandling, leger fratas rett til å skrive ut medisin og det er skyhøye overdosedødsfall i Norge. Nå mener også Hans Ebbing at fengslene er blitt en rekrutteringsplass for narkotikamarkedet.

Lager partiprogram

I disse dager skriver de politiske partiene sine partiprogram foran Stortingsvalget 2008. SV-medlem Hans Ebbing er opptatt av at man vrir narkotikapolitikken i en annen retning. Han nøyer seg ikke bare med å levere innspill til eget parti, men vil at også de andre politiske partier nå lager en ny narkotikapolitikk for Norge. Det er ingen tvil om at han nå tråkker på en del ømme politiker-tær med sitt utspill. Fra boken til Ole Martin Larsens husker vi sjokkerende statistikk.

Over 2500 nordmenn er døde av overdoser siden 1996 og han slo fast at syv prosent av alle dødsfall blant nordmenn under 40 år er relatert til narkotika. Siden boken kom ut har tallet på overdosedødsfall økt.

I Soria Moria-erklæringen om habiliterings- og behandlingstiltak for rusmiddelavhengige, ble behovet for å styrke kapasiteten både når det gjelder forebygging, behandling, oppfølging, rehabilitering, omsorg og ettervern understreket. Her står det også spesifisert at tiltak på feltet må også omfatte behandlings- og rehabiliteringstiltak i kriminalomsorgen og særlige tiltak for kvinner. Dessverre ser det nå ut til at utviklingen går i motsatt retning.

Ebbings fire råd

Hans Ebbing trekker i Klassekampen opp en høyst relevant problemstilling som norske politikere ser ut til å lukke øynene for. Nemlig at narkotikatrafikken i norske fengsel øker og ansatte har ingen eller få ressurser til å stanse dette. Ebbing har hatt en lang samtale med en direktør i et stort norsk fengsel og er sjokkert over tilstandene.

Ebbings konklusjon er at kriminaliseringen av narkotikamisbruk fører til at fengslene mer enn noen gang genererer enda mer kriminalitet. Han mener vi er inne i en ond sirkel. For å snu denne trenden lanserer nå Hans Ebbing fire konkrete råd han håper politikerne nå bør tygge på i sine programprosesser:

1. Misbruk av narkotiske stoffer må avkriminaliseres slik at ressursene i politi og rettsvesen kan konsentrere seg om bakmennene og markedsmekanismen rundt omsetting.

2. Narkomani må diagnostiseres som sykdom og de narkomane må få tilbud om rent ”stoff”(medisin)med styrt tildeling ut fra medisinske kriterier. For å lykkes med dette mener Hans Ebbing at det må utdannes spesialiserte helse og sosialarbeidere for disse oppgavene.

3. Utdeling og forbruk må skje i egne hus/institusjoner der man kombinerer dette med behandling med sikte på avvenning og sosiale hjelpetiltak.

4. De som har kommet så langt i sin narkomani at de ikke lenger er motivert for dette, må få tilbud om sosiale miljø lagt til rette i egne hus.

17.06.2008
13:45
16.12.2013 05:46