Harde studier i Nablus
Palestinske studenter på Vestbredden opplever daglig vold og trakassering ved sjekkpostene. Norske Maria York jobber med «Rett til Utdanning Kampanjen» for å dokumentere menneskerettighetsbrudd mot palestinere i høyere utdanning.
Fontene møter Maria York og hennes medarbeidere på Rett til Utdanning Kampanjen (Right to Education Campaign) på den moderne universitetsplassen i Nablus. Hun flyttet til Nablus i høst og jobber nå frivillig for å koordinere kampanjen.
– I hovedsak koordinerer jeg et forskningsprosjekt om effekten av okkupasjonen på tilgang til høyere utdanning, gjør administrativt arbeid for universitetet og arbeider med studentene. Jeg har vært her siden oktober, forteller hun engasjert. Universitetet og kampanjen tar hvert år imot interesserte som frivillige eller via utanningsinstitusjoner og kampanjer i Norge og andre steder kan bidra.
Reaksjon
Universitetet i Nablus startet kampanjen i 2006 som en reaksjon på Israels systematiske motarbeidelse av de palestinske utdanningsinstitusjonene på Vestbredden (inkludert Øst-Jerusalem) og Gaza-stripen.
Maria York beskriver en vanskelig situasjon for akademikere som følge av den israelske okkupasjonen.
– Det var mange direkte fysiske angrep på studenter, ansatte og institusjoner fra israelske soldater. Den militære okkupasjonen av området påvirker alle og alle aspekt av de unges liv, ikke minst utdanninga deres.
Også ansatte ved An-Najah National Universitetet på Vestbredden er angrepet. Disse bruddene på menneskerettighetene er så langt lite systematisk dokumentert. Rett til Utdanning Kampanjen prøver å forske, dokumentere brudd på menneskerettigheter som påvirker unges utdanning. Vi samarbeider med lokale og internasjonale institusjoner, inkludert fagforeninger, individer og kampanjer. Vi samarbeider også med den allerede vel etablerte kampanjen ved Birzeit-universitetet og ved universitetet i Bethlehem.
Vanskelige kår
Unge studenter forteller at situasjonen deres har forverret seg i Nablus den siste tiden.
– Vi ser utdanning som den beste veien for å forbedre livet i en håpløs situasjon, men det er hardt, forteller en av jentene som studerer helsefag.
Hun forteller at det verste med å være her er at man ikke er fri, både fordi de mange militære sjekkpostene hindrer en i å bevege seg og fordi en ikke har noen penger. Studentene er lei av hele tiden å havne i truende situasjoner, lei av å høre om mennesker som dør, blir fengslet eller frykter for eget liv.
– De aller fleste her har kjente som sitter i fengsel. Alle opplever invasjonen, forteller Maria.
Siste nytt
Funnene i forskningen visere at innvandrere strever med å skaffe seg arbeid, men også med å etablere varig tilknytning til arbeidslivet. De møter blant annet diskriminering, strukturelle hindringer og språkproblemer. (Illustrasjonsfoto).
Gil Ribeiro/Unsplash
Du er ikke integrert selv om du har fått en jobb, mener forsker
Hans Norman Røine har tatt initiativ til et studentseminar om døden.
Hanna Skotheim
Studenter vil lære mer om døden: – Vi har lite om det på pensum
Mye lest
Siv Myking (t.v), Sandra Bartz og Kari Hatletvedt er alle ledere og bekymrer seg for at medarbeidere skal slutte i jobben.
Anne Myklebust Odland
Ledere i Nav og barnevern frykter omsorgstrøtte medarbeidere
Funnene i forskningen visere at innvandrere strever med å skaffe seg arbeid, men også med å etablere varig tilknytning til arbeidslivet. De møter blant annet diskriminering, strukturelle hindringer og språkproblemer. (Illustrasjonsfoto).
Gil Ribeiro/Unsplash