JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Harde studier i Nablus

Palestinske studenter på Vestbredden opplever daglig vold og trakassering ved sjekkpostene. Norske Maria York jobber med «Rett til Utdanning Kampanjen» for å dokumentere menneskerettighetsbrudd mot palestinere i høyere utdanning.
30.04.2008
16:17
16.12.2013 05:02

Fontene møter Maria York og hennes medarbeidere på Rett til Utdanning Kampanjen (Right to Education Campaign) på den moderne universitetsplassen i Nablus. Hun flyttet til Nablus i høst og jobber nå frivillig for å koordinere kampanjen.

– I hovedsak koordinerer jeg et forskningsprosjekt om effekten av okkupasjonen på tilgang til høyere utdanning, gjør administrativt arbeid for universitetet og arbeider med studentene. Jeg har vært her siden oktober, forteller hun engasjert. Universitetet og kampanjen tar hvert år imot interesserte som frivillige eller via utanningsinstitusjoner og kampanjer i Norge og andre steder kan bidra.

Reaksjon

Universitetet i Nablus startet kampanjen i 2006 som en reaksjon på Israels systematiske motarbeidelse av de palestinske utdanningsinstitusjonene på Vestbredden (inkludert Øst-Jerusalem) og Gaza-stripen.

Maria York beskriver en vanskelig situasjon for akademikere som følge av den israelske okkupasjonen.

– Det var mange direkte fysiske angrep på studenter, ansatte og institusjoner fra israelske soldater. Den militære okkupasjonen av området påvirker alle og alle aspekt av de unges liv, ikke minst utdanninga deres.

Også ansatte ved An-Najah National Universitetet på Vestbredden er angrepet. Disse bruddene på menneskerettighetene er så langt lite systematisk dokumentert. Rett til Utdanning Kampanjen prøver å forske, dokumentere brudd på menneskerettigheter som påvirker unges utdanning. Vi samarbeider med lokale og internasjonale institusjoner, inkludert fagforeninger, individer og kampanjer. Vi samarbeider også med den allerede vel etablerte kampanjen ved Birzeit-universitetet og ved universitetet i Bethlehem.

Vanskelige kår

Unge studenter forteller at situasjonen deres har forverret seg i Nablus den siste tiden.

– Vi ser utdanning som den beste veien for å forbedre livet i en håpløs situasjon, men det er hardt, forteller en av jentene som studerer helsefag.

Hun forteller at det verste med å være her er at man ikke er fri, både fordi de mange militære sjekkpostene hindrer en i å bevege seg og fordi en ikke har noen penger. Studentene er lei av hele tiden å havne i truende situasjoner, lei av å høre om mennesker som dør, blir fengslet eller frykter for eget liv.

– De aller fleste her har kjente som sitter i fengsel. Alle opplever invasjonen, forteller Maria.

30.04.2008
16:17
16.12.2013 05:02