JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slår fast likeverd

Nå skal barnevernets ansvar for asylbarn bli slått fast i loven. Enslige mindreårige asylsøkere vil da få bedre rettsvern i Norge, mener SVs May Hansen. I dag leverte hun familie- og kulturkomiteens innstilling til Stortinget.
24.04.2008
15:52
16.12.2013 04:55

– Barn og ungdom som kommer til Norge uten foresatte skal ha samme rettigheter som andre barn, sier May Hansen, som er saksordfører i Stortinget. Mange mener det er på høy tid. Regjeringen Stoltenberg lovet i Soria Moria-erklæringen i 2005 å sørge for dette så raskt som mulig. Men lovendringen som vedtas, vil i første omgang bare gjelde enslige mindreårige asylsøkere under 15 år. For disse barna er det kommet på plass omsorgssentre som drives som barneverninstitusjoner.

Barnevernet har også hittil tatt ansvar for enslige mindreårige asylsøkere, men bare når de har fått bekymringsmeldinger om dem. Nå skal det slås fast at hele gruppa er barnevernets ansvar og at barna skal inn i barnevernets institusjoner uten noen individuell vurdering. Institusjonene blir spesialopprettet for å ta imot enslige mindreårige asylsøkere.

Fortest mulig i løpet av 2009

Alle enslige mindreårige asylsøkere skal ha samme rettigheter. – Vi sier at barn mellom 15 og 18 år må komme inn under loven så fort som praktisk mulig i løpet av 2009. Det står ikke 300 plasser klare til dem nå, sier May Hansen. Det er allerede satt av 5 millioner i statsbudsjettet for inneværende år til å planlegge de nye institusjonene. Komiteen mener det finnes mye god kompetanse i de nåværende mottakene for 15-18-åringene, og vil gjerne at den kompetansen skal bli med videre samtidig som sentrene blir bemannet med den fagutdanningen som barnevernloven sier.

Det forsvinner barn fra asylmottakene hvert år, og mange frykter at det foregår menneskehandel med asylsøkende barn. Endringene skal føre til bedre oversikt og bedre omsorg. Norge har vært kritisert av FN for å diskriminere asylsøkende barn ved å ikke gi dem samme omsorg som andre barn.

Endringene i barnevernloven blir vedtatt i Stortinget kommende tirsdag.

24.04.2008
15:52
16.12.2013 04:55