JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hev boligstandarden!

Førstelinja for utviklingshemmede sliter med å rekruttere og holde på kompetanse. Ei ny tverrfaglig faggruppe (TFFU) skal snu trenden.
01.04.2008
15:13
16.12.2013 04:30

TFFU: Sosionom Ingvil Ro Tønessen (Kristiansand) og vernepleierne Anita Jensen Moen (Narvik), Torbjørn Ile (Stavanger), Erik Birkeland (Bergen), Cecilie Gjersund (Oslo)

Mandag og tirsdag møttes de fem i Tverrfaglig faggruppe innen førstelinjetjenesten for utvikingshemmede (TFFU) sitt arbeidsutvalg på FOs hovedkontor i Oslo for å planlegge en nasjonal konferanse for FO-medlemmer til høsten. Et viktig tema blir hvordan holde på kompetansen i førstelinja. Bevisst satsing på arbeidsmiljø er første skritt på veien.

Ubekvem arbeidstid

– Manglende tilpasning av turnus får mange til å slutte i jobben, mener Torbjørn Ile vernepleier i Stavanger og en av initiativtakerne til TFFU.

– Turnus må tilpasses ansattes livssituasjon. På et tidspunkt finner mange ut at det er lite aktuelt å gå kveld og helger lenger. Det bør det tas høyde for.

På konferansen til høsten presenteres blant annet en bolig i Stavanger hvor studenter tar kvelds- og helgevaktene. Dagvaktene får de andre ansatte. Også andre eksempler på god praksis og vellykkede arbeidsrutiner skal legges fram.

– En annen grunn til tap av kompetanse er at de har vært knyttet liten status til å jobbe med utviklingshemmede. Vi opplever at mange har sluttet og isteden søkt seg arbeid innen psykiatrien.

Lik rett til ferier

TFFU vil også sette fokus på fritid for brukerne. I dag er det slik enkelte steder at brukerne som ønsker seg en tur, må dekke alle utgifter utover de ansattes lønn, ifølge Ile.

– Det betyr en voldsom forskjellsbehandling hvor de som har råd kan reise på ferie, mens mange ikke har annen mulighet enn å være hjemme. De fleste har faktisk en vanskelig økonomisk situasjon.

– På litt lengre sikt kan det bli en oppgave for TFFU å bidra med høringsuttalelser om innrettingen av førstelinjetjenesten for utviklingshemmede, sier Ile.

Faglig heving

TFFU kom i stand i kjølvannet av en rapport som kom sist sommer, Vi vil, vi vil, men får vi det til? (se pdf) om levekår, tjenestetilbud og rettssikkerhet for personer med utviklingshemning. Rapporten drøfter blant annet følgene for brukerne av Ansvarsreformen i 1991, da kommunene fikk ansvaret for bo- og tjenestetilbudet for utviklingshemmede.

TFFU-konferansen arrangeres 29. og 30. september 2008 på Quality Airport Hotell Gardermoen. Den er landsdekkende og åpen for alle FO-medlemmer som jobber i førstelinjen for utviklingshemmede. Følg med for oppdateringer på FOs kurssider.

01.04.2008
15:13
16.12.2013 04:30