Studerer vernepleierne
Hva er det egentlig vernepleiere driver med? Det er det de ønsker å finne ut, de to forskerne som i løpet av mars skal ha sendt spørreskjema til samtlige 6000 FO-organiserte vernepleierne.
Jon Peder Grimstad og Karl Johan Johansen, som begge arbeider ved vernepleierutdanningen på Høgskolen i Sør-Trøndelag, vil se nærmere på hvor vernepleiere jobber og om utdanningen er godt nok tilpasset oppgavene i yrket.
Deltakerne blir spurt utdannings- og arbeidssted, kurs, veiledning og videreutdanning. De blir også bedt om å svare på hva som etter deres mening er vesentlig kompetanse hos vernepleierne som yrkesgruppe.
– Siden vi spør hvor de er utdannet, kan vi studere variasjoner mellom forskjellige utdanningssteder og se om det har påvirket hvordan de har dradd nytte av utdanningen, forklarer Karl Johan Johansen.
Nye elementer
Karl Johan Johansen sier til Fontene at det er en vanlig forestilling at vernepleierutdanningen er smal og målrettet. Dette bildet tror han undersøkelsen vil nyansere. Han mener at det stadig kommer nye elementer inn i utdanningen.
– Vi ønsker å se på hvordan det er mulig å rette utdanningen mer mot det som er mest relevant for vernepleierfeltet, sier han.
Vernepleiere arbeider i dag i boliger for psykisk utviklingshemmede, i hjemmetjenestene, de jobber med psykisk helse, omsorg for rusmisbrukere, barnevern og barne- og ungdomspsykiatri og administrative stillinger. Forskerne ønsker å se nærmere på hvordan deltakelse, selvbestemmelse og brukermedvirkning ivaretas i utdanning og yrkesutførelse.
Store endringer
Prosjektet er et samarbeid mellom FO og Høgskolen i Sør-Trøndelag, og spørreskjemaet er sendt ut via FOs medlemsregister. Johansen og Grimstad gjorde en undersøkelse av vernepleiernes arbeidsfelt på 1980-tallet, og den nye undersøkelsen er en oppfølger. Feltet har vært preget av store strukturelle endringer som for eksempel ansvarsreformen, psykiatrireformen og bestemmelsene om bruk av tvang og makt overfor visse grupper utviklingshemmede. Samtidig har utdanningene vært i sterk utvikling.
Prosjektet har allerede vært igjennom flere faser, hvor det har vært gjort fokusgruppe-intervjuer og individuelle intervjuer. Studenter ved høgskolen har bidratt med å teste ut spørsmål. Forskerne har samlet inn et betraktelig kvalitativt materiale. Etter spørreundersøkelsen vil de arrangere dialogkonferanser med deltakelse både fra feltet, høgskolene og FO.
Karl Johan Johansen oppfordrer alle som har fått skjema om å bidra med å svare på spørsmålene. Han tar også imot eventuelle spørsmål, enten på e-post: karl.j.johansen@hist.no eller på telefon 95 08 22 26.
Siste nytt
13. oktober har filmen om Ola Henningsen kinopremiere. Regissør Ragnhild Nøst Bergem er spent.
Jonas Fagereng Jacobsen
Ragnhild filmet Ola i ni år: – En av de modigste jeg kjenner
Ole Henrik Kråkenes og Hanne Glemmestad kjemper i motvind for en ordning med autorisasjon for sosionomer og barnevernspedagoger.
FO.no
Sosialarbeidere får tommelen ned fra myndighetene. Men FO-toppene nekter å gi seg
Mye lest
Kristin M. Johansen
Jobber du med utviklingshemmede? Da bør du sjekke ut denne appen
Jurist Cecilia Dinardi mener skjemaet åpner for sensitive personopplysninger som også er potensielt identifiserbare. Foto: Adrian Nielsen
Adrian Nielsen