Amputert regnbueprosjekt
Frivillige i Regnbueprosjektet vil drive forebyggende familiearbeid i familier med utenlandsk bakgrunn. Tvangsekteskap og kjønnslemlestelse er blant temaene som tas opp med foreldregruppene. Men mangel på penger fører til at aktiviteten nå blir begrenset, og skuffelsen er stor.
– Vi var så sikre på at prosjektet skulle videreføres, og ble veldig skuffet da vi hørte at det ikke skulle skje, sier Kanagaratnam Pulendram fra Sri Lanka. Han er leder av Norsk Hindu Kultursenter og en av mange frivillige som har blitt kurset gjennom Regnbueprosjektet. Etter fullført kurs skulle han selv invitere medlemmer av Kultursenteret til samlivskurs, men nå tviler han på at det blir noe av. Pulendram er en av mange frivillige som har brukt fritiden sin til å gå på kurs for å lære å holde kurs om samliv og familie i Norge.
Prosjektleder Atnaf Berhanu Kebreab ved Sentrum familievernkontor i Oslo er selv fra Etiopia og kjenner godt til hvordan eksilet kompliserer samlivet. Som psykiatrisk sykepleier og familieterapeut tok hun initiativ til prosjektet.
Behov for forebygging
Sentrum familievernkontor opplevde at svært få innvandrerfamilier kom for å få rådgivning til tross for at en stor del av befolkningen i distriktet har bakgrunn fra andre land enn Norge. Kebreab var ikke i tvil om at behovet var atskillig større enn søkningen til kontoret viste. For å bedre innsatsen når det gjaldt forebyggende familiearbeid søkte hun og kontoret om penger til et prosjekt. Prosjektet har pågått i fire år, og er blitt evaluert av NOVA. NOVA anbefaler i sin rapport at prosjektet videreføres.
Også Atnaf Berhanu Kebreab er svært skuffet over reduksjonen i bevilgninger. – Denne typen arbeid handler om å bygge opp tillit, og det tar tid, understreker hun.
Avdelingsdirektør Sverre Shetelig ved Bufetat region Øst bekrefter at bevilgningen til Regnbueprosjektet er redusert fra 1.3 millioner til 300 000 kroner. Han sier at det er vanskelig å forsvare en videreføring på samme nivå som i prosjektperioden hvis det skal koste like mye som hittil, men at virksomheten skal drives videre innenfor rammene ved Sentrum familievernkontor i Oslo.
Siste nytt
- Vi blir bedre fagfolk av å måtte argumentere for vår praksis, sier Bjarte Gangeskar.
Privat
Han talte myndighetene midt imot: – Jeg er blitt klokere av det
– Jeg fikk frysninger da jeg hørte lydopptaket, sier psykologspesialist Heidi Wittrup Djup.
Hanna Skotheim
Lydopptaket fra en barnevernstjeneste rystet henne
Mye lest
Barnevernsleder Jakob Bråtå er opptatt av å få til et godt samarbeid med foreldre som barnevernet kommer i kontakt med. Her med sønnen som han adopterte da gutten fylte 18 år. (Arkivbilde).
Marie von Krogh
Barnevernsleder gir foreldre advokat før de har krav på det
Ved siden av skapet er det et hull i veggen for å kaste brukt utstyr.
Privat