JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Minister for amming og likelønn

To ting på én gang. Det er agendaen for den nye barne- og likestillingsministeren, Anniken Huitfeldt.
29.02.2008
12:34
16.12.2013 04:12

Huitfeldt (38) ble utnevnt til ny barne- og likestillingsminister i statsråd i dag. Anniken Huitfeldt er leder i Arbeiderpartiets kvinnenettverk , nestleder i Stortingets Kirke-, utdannings- og forskningskomité og skolepolitisk talskvinne for Ap. Hun tar over ministerposten etter Manuela Ramin-Osmundsen, som gikk av 15. februar.

Huitfeldt er en forsvarer av mødrenes fødselspermisjon og frykter at økt pappaperm vil gjøre det vanskeligere å amme. I forrige uke gikk hun derfor ut mot en tredeling av fødsels- permisjonen, tross overveiende støtte til en slik modell ellers i Ap. Før det kan skje en tredeling, slik Likelønnskommisjonen har foreslått, må den totale fødselspermisjonen økes, mener Huitfeldt, slik at mødre slipper å løpe hjem for å amme i lunsjpausen.

Tredelingforslaget går ut på at mor og far tar ut to like deler av permisjonen og fordeler en tredjedel fritt mellom seg. Huitfeldt frykter at det i så fall går automatikk i at kvinnene tar ut den siste tredjedelen og dermed etter en fødsel vil falle like mye ut av jobbarenaen som de gjør i dag. Det kan særlig ramme lavtlønte i typiske kvinneyrker.

Viktige oppgaver

Den nye ministeren kommer til å legge fram en ny ekteskapslov som sikrer homofile rett til å giftermål, i tillegg til en diskrimineringslov som ikke minst skal sikre rettighetene til funksjonshemmede, framhever statsminister Jens Stoltenberg i forbindelse med utnevnelsen.

FO: – Tung minister

– Dette er en viktig ministerpost for FO, og vi er fornøyd med at det endelig er utnevnt en ny person til å lede departementet, sier FO-leder Randi Reese. – Huitfeldt er en politiker med lang og bred erfaring og blir en minister med tyngde. Vi håper på godt samarbeid. Utfordringene står i kø, innen statlig og kommunalt barnevern, likestilling og sikring av funksjonshemmedes rettigheter. FO har så langt ikke vedtatt et standpunkt i fordelingen av foreldrepermisjon, men det bør uansett legges til rette for at menn tar ut mer permisjon i forbindelse med barnefødsler enn de gjør i dag, mener Reese.

Forsker og yrkespolitiker

Huitfeldt er utdannet cand. philol. i historie ved Universitetet i Oslo (1996). Fra 2000-2005 var hun ansatt som forsker ved Fagbevegelsens senter for forskning, utredning og dokumentasjon (Fafo), hvor hun skrev om ekteskap mellom norske menn og kvinner fra Thailand og Russland, etniske minoriteter i Mellom-Europa og barne-trafficking i Vest-Afrika.

Som 16-åring ble hun leder av Ullensaker AUF. Hun steg i gradene i organisasjonen fram til 1996, da hun ble valgt til leder. Andre med det vervet på cv-en er statsminister Jens Stoltenberg, kultur- og kirkeminister Trond Giske, stortingspresident Thorbjørn Jagland og leder i Aps bystyregruppe i Oslo Rune Gerhardsen.

Huitfeldt er fra Jessheim i Akershus og er mor til tre.

29.02.2008
12:34
16.12.2013 04:12