JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever tetting av to gap

Den varslede lønnsfesten i privat sektor skal ikke finansieres gjennom moderasjon fra oss som jobber i offentlig sektor, mener FO. Og går tariffoppgjøret i møte med høye ambisjoner.
13.02.2008
18:26
16.12.2013 03:58

Lønnsgapet mellom kvinner og menn og mellom offentlig og privat sektor må tettes, mener FO. Landsstyret, som er samlet i dag og i morgen, ga forbundsleder Randi Reese full støtte til å legge lista høyt foran vårens tariffoppgjør.

Moderasjon fra hvem?

Reese er bekymret over signalene fra KS i forkant av lønnsoppgjøret. KS-leder Halvdan Skard gikk i forrige uke ut for å dempe kommunalt ansattes forventninger til årets lønnsoppgjør.

– Når KS signaliserer moderasjon, spør jeg: Hvem er det som skal vise moderasjon? Er det vi som jobber i offentlig sektor, som har sakket akterut i mange år, sa Reese. Hun fikk full ryggdekning fra landsstyret om å kreve kraftig reallønnsøkning i årets oppgjør.

Målrettede lønnstillegg for offentlig sektor og for kvinner, uttelling for kompetanse og lederansvar, utvidet lønnsstige, sentral lønnsfastsettelse og tariffestet rett til veiledning og faglig refleksjon er blant FOs krav til hovedtariffoppgjøret.

Etterlyser solidaritet

– Det er klart vi skal ha høye ambisjoner. Det er ingen andre som kommer til å ha det på våre vegne, sa landsstyrerepresentant fra Sør-Trøndelag, Inger Lisbet Hegland. Hun etterlyser solidaritet fra privat sektor og minner om at en velfungerende offentlig sektor er en av forutsetningene for at norsk næringsliv går så det suser.

Lønnsfest i privat sektor skal ikke finansieres gjennom måtehold hos offentlige ansatte, mener landsstyret.

Bruk 8. mars

Utålmodigheten er også stor når det gjelder tetting av lønnsgapet mellom kvinner og menn. Kjetil Ostling påpekte at lønnsforskjellene mellom kvinner og menn står på stedet hvil til tross for 30 år med likestillingslov. I gjennomsnitt utgjør kvinners lønn ca 85 prosent av menns.

Inger Lisbet Hegland ba landsstyret oppfordre FOs avdelinger og klubber til å markere kvinnedagen rundt om kring i landet.

– Vi må benytte de anledningene som er fram mot tariffoppgjøret til å sette likelønn på dagsorden. 8. mars får vi helt gratis. Det er en gammel og god kampdag, sa Hegland.

13.02.2008
18:26
16.12.2013 03:58