– Ille å bli stoppet av paragrafrytteri
Snart tre måneder etter åpningen står Cocoon ressurssenter for barnevern og etnisitet fortsatt tomt. De ansatte er permittert. Samtidig mangler barnevernet tilbud til barn som har opplevd traumer, menneskehandel og tvangsgifte.
Cocoon ressurssenter for barn og etnisitet i Farsund ble godkjent som barneverninstitusjon i 2007 og stod klart med 20 ansatte 1. november. Det var for seint til å bli med på anbudsrunden, og Cocoon har derfor ingen kontrakt. Det å bli godkjent som barnevernsinstitusjon er ikke det samme som å bli brukt, hevder Bufetat sør. - Det er ille å bli stoppet av paragrafrytteri, sier daglig leder ved Cocoon, Anne-Bente Aunevik.
Søker om unntak
I følge Aunevik tilbyr Cocoon et spesialisert tilbud som ikke tilbys av andre institusjoner i regionen. Hun mener derfor at Bufetat har anledning til å omgå anbudskravene og kjøpe enkeltplasser til stykkpris. Nå har hun sendt brev til Barne- ungdoms- og familiedirektoratet om å bli unntatt fra lov om offentlige anskaffelser.
Stort behov
Mens byråkratiet jobber, er 20 ansatte permittert fra sine jobber. Blant dem barnevernpedagoger, sosionomer og spesialpedagoger, noen med tilleggsutdanning i religion, flerkulturell forståelse og internasjonal politikk. Anne-Bente Aunevik er fortvilet over at de ikke får brukt kompetansen sin til å hjelpe de barna som trenger det.
- Det er stort behov for våre tjenester. Særlig i region øst er det stort press, med mange mindreårige på asylmottak. Jeg er ikke opptatt av at Cocoon skal være en privat institusjon. Det offentlige må gjerne kjøpe oss som et offentlig pilotprosjekt, sier Aunevik.
Helhetlig vurdering
Barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen ble i gårsdagens spørretime i Stortinget spurt om hva hun vil gjøre for å sikre at det unike tilbudet ikke legges ned. Ramin-Osmundsen ville ikke kommentere Concoon spesielt, men sa hun ville ta med seg saken i det mer helhetlige arbeidet med å vurdere hvilket tilbud som er det beste for barn som opplever tvangsekteskap, kjønnslemlestelse og menneskehandel.
Siste nytt
Miljøterapeut Eirin Kormeset mener at lønnsforskjellene er for små mellom de med 10 og 16 års ansiennitet.
Helge Skodvin
Miljøterapeut Eirin: – Lønna må heves. Det må være en gulrot ved å stå lenge i jobb
I snitt har ledere og akademikere fått mer i lønnsøkning de siste 16 årene enn 88 prosent av de kommuneansatte.
Simen Aker Grimsrud
Ledere og akademikere har vært lønnsvinnere de siste 16 årene i kommunene
Mye lest
Heidi Svendsen Tessand mener at det de ansatte i barnevernet først og fremst trenger er mer tid og ressurser.
Anita Sælø
Psykologspesialist frykter at ansatte med master vil slutte i barnevernet
Miljøterapeut Eirin Kormeset mener at lønnsforskjellene er for små mellom de med 10 og 16 års ansiennitet.
Helge Skodvin