JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rekordmangel på FO-ere

– Vi kan ikke se på at statsansatte tjener mer enn kommunalt ansatte. Vi må ta i bruk både sentrale - og lokale forhandlinger for å komme i mål, sier forhandlingssjef Per Kristian Sundnes i Kommunenes Sentralforbund (KS).
21.11.2007
12:02
16.12.2013 03:04

Nav mangler sosionomer, barnevernpedagoger og vernepleiere. Over 3 600 stillinger er lyst ut innen utgangen av oktober. Det er 600 flere stillinger enn i fjor.

- Vi fikk gjort en del med dette i forbindelse med de lokale forhandlingene i fjor, men det er ikke nok, sier Sundnes.

Han innrømmer at Kommunesektoren har en utfordring i å rekruttere og beholde folk innen helse– og sosialsektoren. Blant annet får Fellesorganisasjonens medlemmer om lag 17 000 kroner mer i årslønn i Spekter (tidligere Navo), og 23 000 kroner mer i året i staten enn i KS-området.

Rekruttere og beholde

Han sier at utfordringen for helse– og sosialsektoren blant annet er å rekruttere og beholde folk. – Da er etter- og videreutdanning viktig, sier Sundnes.

Men forhandlingssjefen ønsker ikke å lage noen blåkopi av lærernes avtale for etter– og videreutdanning. – De har en avtale hvor rubbel og bit blir godkjent. Vi må sikre oss at de ansatte tar en etter– og videreutdanning som stemmer over ens med utviklingen. Men vi må bestrebe oss på å ha et system hvor kommunalt ansatte er trygge på at det får karrieremessig og lønnsmessig uttelling når de tar faglig påfyll, sier Sundnes.

Han skynder seg å legge til at 90 prosent av lærerne tar relevant etter– og videreutdanning. – Vi må sikre oss at kompetansehevingen som honoreres lønnsmessig har 100 prosent relevans for behovet for kommunen og brukerne, sier han.

Regjeringen utreder

Tallene fra Nav viser at mangelen innen alle stillinger innen helse–, pleie og omsorgssektoren har økt siden i fjor. Innen utgangen av oktober var det lyst ut 55 526 stillinger. Det tilsvarende tallet for samme periode i fjor var 47 122 stillinger.

Mangelen på folk er størst i Agder-fylkene, Rogaland, Hordaland, Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane og Nord-Norge.

Helse– og omsorgsminister Sylvia Brustad (Ap) lover en storsatsing for å fylle stillingene. – Vi setter i gang en utredning av dimensjoneringen av ulike utdanninger som det er behov for innen kommunal sektor for å sikre tilstrekkelig antall kvalifiserte mennesker i helse– og omsorgssektoren, sier Brustad til NTB.

21.11.2007
12:02
16.12.2013 03:04