JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil lære om handel med barn

Interessen har vært voldsom for et seminar som FO og Redd Barna arrangerer om menneskehandel med barn på mandag. Redd Barnas beregninger viser at 200 barn i Norge er ofre eller antatte ofre for menneskehandel.
16.10.2007
10:40
16.12.2013 02:39

Prosjektleder Stian Vatnedal i Redd Barnas prosjekt HVISK (Hjelpe, Vite, Informere, Sikre og Koordinere) sier at det varierer hvilken etniske og nasjonale bakgrunn barna har. Akkurat nå ser de en del afrikanske barn i asylmottak som særlig utsatte.

Også barn fra Schengen-land i det tidligere Østeuropa er utsatt for menneskehandel, ettersom de er lette å ta med over grensene i Schengen-området.

Traff et behov

Fagkonsulent Kathrine Haugland Martinsen i FO sier at bortimot hundre personer ikke kom med på det fullbookede seminaret. 210 heldige fikk plass. – Det er tydelig at vi har truffet et behov der ute, sier hun.

Andre aktører har vært opptatt av prostitusjon i forbindelse med menneskehandel. FO og Redd Barna fokuserer først og fremst på barneperspektivet. Ifølge Haugland Martinsen har ingen saker om handel med barn vært prøvd for retten i Norge.

Kritiske til barneministeren

Stian Vatnedal sier at Redd Barna er sterkt kritiske til at Barne- og likestillingsdepartementet har vært så lite aktive i dette spørsmålet, og at Redd Barna flere ganger har påvist et manglende barneperspektiv på menneskehandel.

Urovekkende

Han betegner kunnskapsmangelen i førstelinetjenestene som arbeider med barn som ”voldsom” og ”urovekkende”, og sier at det er et offentlig ansvar å øke kompetansen i feltet.

– Med disse barna er problemstillingene annerledes enn for andre av barnevernets barn. Barnevernet tar utgangspunkt i det biologiske prinsipp (som vektlegger tilknytningen mellom barn og biologiske foreldre, red. anm). Men ofte har foreldrene en rolle i utnyttelsen av barna, og det er de som profitterer. Barna har behov for beskyttelse. Dette stiller barnevernet overfor nye og ukjente problemstillinger, sier Stian Vatnedal.

16.10.2007
10:40
16.12.2013 02:39