Vil lære om handel med barn
Interessen har vært voldsom for et seminar som FO og Redd Barna arrangerer om menneskehandel med barn på mandag. Redd Barnas beregninger viser at 200 barn i Norge er ofre eller antatte ofre for menneskehandel.
Prosjektleder Stian Vatnedal i Redd Barnas prosjekt HVISK (Hjelpe, Vite, Informere, Sikre og Koordinere) sier at det varierer hvilken etniske og nasjonale bakgrunn barna har. Akkurat nå ser de en del afrikanske barn i asylmottak som særlig utsatte.
Også barn fra Schengen-land i det tidligere Østeuropa er utsatt for menneskehandel, ettersom de er lette å ta med over grensene i Schengen-området.
Traff et behov
Fagkonsulent Kathrine Haugland Martinsen i FO sier at bortimot hundre personer ikke kom med på det fullbookede seminaret. 210 heldige fikk plass. – Det er tydelig at vi har truffet et behov der ute, sier hun.
Andre aktører har vært opptatt av prostitusjon i forbindelse med menneskehandel. FO og Redd Barna fokuserer først og fremst på barneperspektivet. Ifølge Haugland Martinsen har ingen saker om handel med barn vært prøvd for retten i Norge.
Kritiske til barneministeren
Stian Vatnedal sier at Redd Barna er sterkt kritiske til at Barne- og likestillingsdepartementet har vært så lite aktive i dette spørsmålet, og at Redd Barna flere ganger har påvist et manglende barneperspektiv på menneskehandel.
Urovekkende
Han betegner kunnskapsmangelen i førstelinetjenestene som arbeider med barn som ”voldsom” og ”urovekkende”, og sier at det er et offentlig ansvar å øke kompetansen i feltet.
– Med disse barna er problemstillingene annerledes enn for andre av barnevernets barn. Barnevernet tar utgangspunkt i det biologiske prinsipp (som vektlegger tilknytningen mellom barn og biologiske foreldre, red. anm). Men ofte har foreldrene en rolle i utnyttelsen av barna, og det er de som profitterer. Barna har behov for beskyttelse. Dette stiller barnevernet overfor nye og ukjente problemstillinger, sier Stian Vatnedal.
Siste nytt
Sosialarbeider Helen Matiyos Melese leder en lokal gruppe kvinner i byen Hagere Selam en times kjøretur fra regionhovedstaden Mekele i Tigray, Etiopia.
Øystein Helmikstøl
Sosialarbeider Helen (28) kommer rett fra jobb: – Fem nye døde
Jonas Aavik sier at telefonen kan være et nyttig hjelpemiddel på jobb, men at de ansatte må være bevisste på når de bruker den og hva de bruker den til.
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Mye lest
Mari Rhoden tenker ikke lenger at hun vil slutte i barnevernstjenesten.
Ole Martin Wold
– Jeg tenker ikke lenger at jobben er noe jeg skal tåle
I motsetning til en assistents rolle i skolen er ofte miljøterapeutens rolle uavklart, skriver Eireen Finden.
Colourbox