JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Mangler faglige ambassadører

- Vernepleierne er for fåmælte om situasjonen for utviklingshemmede, sier Johans T. Sandvin for å forklare manglende oppmerksomhet om gruppen.
25.09.2007
12:08
16.12.2013 02:22

- Utviklingshemmede mangler sterke faglige ambassadører, og de ambassadørene som finnes, arbeider ikke alltid i samme ambassade, sa Johans Tveit Sandvin, professor ved Høgskolen i Bodø, på høringskonferansen om utviklingshemmede mandag.

Sandvin mener det er en av flere grunner til at utviklingshemmede taper kampen om oppmerksomhet i velferdsstaten.

Det vil ikke Siv Karin Kjøllmoen, 1. nestleder i FO, være med på.

- FO og vernepleierne gjør en innsats for å fremme utviklingshemmedes rettigheter. Manglende oppmerksomhet er heller medias og arbeidsgivernes, altså kommunenes, skyld, sier hun.

- Påstandene er feil

- Vernepleierne har søkt en bredere brukergruppe og de har ingen sterke faglige ambisjoner. Det gjør dem til svake aktører, sa Sandvin.

Sandvin understreker overfor Fontene at det ikke er ment som en kritikk av vernepleierne.

- Vi reagerer på framstillingen av manglende faglig ambisjoner. Flere vernepleiere tar mastergrad og FO arbeider for akademiske mastergrader for vernepleiere. Deres problem i dag er manglende mastergrad for egen profesjon, slik for eksempel sosionomene og sykepleiere har. Vernepleiere må velge mellom en master med helsefag eller sosialt arbeid, sier Kjøllmoen.

Hun påpeker også at over halvparten av vernepleierne arbeider i omsorgen for utviklingshemmede.

- FO mener fortsatt at utviklingshemmede skal være hovedgruppen for vernepleiere og at dette skal fortsette å stå i rammeplanen for utdanningen, sier Kjøllmoen.

- Det er heller kommunene som må innse at det ikke er nok med en vernepleier i lederstillinger og fagkonsulentstillinger for å oppfylle god faglig kompetanse i omsorgen for utviklingshemmede, fortsetter hun.

- Bli tydeligere

- FO bør bli tydeligere og mer aktive utad. Forbundet burde sette i gang en faglig debatt om tjenestene til utviklingshemmede i offentligheten, sier Sandvin på spørsmål om FOs rolle fra Fontene.

- FO har i lengre tid prøvd å komme til ordet i media om situasjonen for utviklingshemmede. Nå sist om situasjonsrapporten fra Sosial- og helsedirektoratet og tidligere i år om lovbrudd i forbindelse med bruk av tvang og makt overfor utviklingshemmede, svarer Kjøllmoen. Hun nevner flere eksempler på saker der FO har vært på banen.

Tidligere undersøkelse

Sandvin underbygger sin påstand om manglende faggruppe med å sammenlikne med personer med psykiske lidelser.

- Vi foretok en undersøkelse om situasjonen for utviklingshemmede og psykisk syke for flere år siden. Studien viste at mens utviklingshemmede hadde sterke interesseorganisasjoner, men svake faggrupper, hadde psykisk syke svake interesseorganisasjoner, men sterke faggrupper som talte deres sak, sier Sandvin.

Støtter Sandvin

Sandvin fikk støtte på konferansen i sitt syn på at vernepleierne var for lite på banen av vernepleier Britt Evy Westergaard, som er prosjektleder i Utviklingsprogrammet aldring hos mennesker med utviklingshemning.

25.09.2007
12:08
16.12.2013 02:22