JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Aktivstønad er rett

Ledelse og ansatte på Stavne Gård er glad for flere arbeidsplasser for sosialhjelpsmottakere. - Aktivstønad gir mer verdighet, sier Jannike Repvik, FO-tillitsvalgt.
28.08.2007
14:19
16.12.2013 01:59

Fontene.no skrev i forrige uke om Trondheim kommune som etablerer 250 nye arbeidsplasser til langtidsmottakere av sosialhjelp. De skal få en aktivstønad. Denne stønadsformen skal være et alternativ både til kvalifiseringsstønad og til ordinær økonomisk sosialhjelp.

- Tiltaksplassene i aktivstønad er positivt. Det vil dekke deler av de behov for arbeidstiltak vi ser, sier nestleder Kjetil Røttereng på Stavne Gård. Det er et kommunalt foretak som driver en rekke ulike arbeidsmarkedstiltak for Nav og Trondheim kommune.

- Vår erfaring er at arbeidspraksis virker og vi støtter at den økonomiske sosialhjelpen erstattes av aktivstønad, sier Jannike Repvik, FO-tillitsvalgt på Stavne Gård.

Vellykket modell

- Vi på Stavne Gård vil få mellom 50 og 70 tiltaksplasser. Vi vil samarbeide med sykehjem og andre kommunale enheter for å ansette veiledere og etablere tiltaksplasser. Allerede i dag har vi samarbeid med Valentinlyst sykehjem med syv til åtte tiltaksplasser, og en veileder som er ansatt hos oss, men lokalisert på sykehjemmet, sier Røttereng.

- Valentinlyst-modellen har vært et vellykket eksternt arbeidspraksistiltak. Det gir gode resultater for deltakerne, og i et inkluderende arbeidslivsperspektiv er det bra. Det senker terskelen for deltakelse og gir ivaretakelse av arbeidstakerne, sier Repvik.

Erstatter kutt fra Nav

Nav Sør-Trøndelag kuttet drastisk i antall plasser i flere arbeidsmarkedstiltak i år. Stavne Gård ble rammet av kuttene. Fontene skrev om saken i tredje utgivelse i år. Etter flere runder med NAV Sør-Trøndelag har fire tilretteleggerstillinger blitt borte, og de gjenværende tilretteleggerne får flere deltakere å følge opp, i følge Røttereng.

Stavne Gård mistet ti interne arbeidspraksisplasser på grunn av kuttene fra Nav. Røttereng forteller at noen av disse plassene vil bli dekket av prosjektet aktiv stønad.

- Det er uklart hvor mange plasser som blir dekket. Vi har 17 personer på venteliste for å delta i intern arbeidspraksis. Det som er betenkelig er om det blir flere enn fem deltakere per arbeidsleder. Hvordan vi da skal kunne gi god oppfølging, blir et viktig spørsmål. Spesielt siden dette er personer som kanskje trenger mer oppfølging enn de deltakerne vi har i dag, sier Repvik.

Gjennomgår behov

Kommunen skal i første omgang screene alle sosialhjelpsmottakerne for å finne behovene til brukerne. Det ser Røttereng positivt på. Prosjektet er initiert fra Rådhuset i Trondheim og en vesentlig del av ansvaret for oppbygging av tiltakene er lagt til Arbeid og kompetanse i Trondheim kommune.

Aktivstønad er delt i flere faser. Der stønadsbeløpet øker etter hvor aktiv du er. Stavne Gård innfører fasesystemet i høst.

28.08.2007
14:19
16.12.2013 01:59