JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kjønnsdelt rusbehandling i Bergen

Stiftelsen Bergensklinikkene åpnet forrige uke en kjønnsdelt klinikk for avrusning og abstinensbehandling. Det skal bedre behandlingen og øke kvinneandelen.
14.08.2007
11:32
16.12.2013 01:49

- Mange rusavhengige kvinner er traumatisert med en mishandlings- og overgrepshistorie bak seg, og kan føle seg utrygge når de må leve tett sammen med menn, sier Kari Lossius, klinikksjef ved Avdeling for Klinisk virksomhet ved Stiftelsen Bergensklinikkene.

På Skutevikenklinikken, som nå er omorganisert for kjønnsdelt behandling, får de nå et beskyttet tilbud.

- Kvinner er ofte i mindretall på behandlingsstedene og det fører også til at de innordner seg mennenes atferd, og det er heller ikke heldig, sier FO-tillitsvalgt for Bergensklinikkene, Randi Knoff.

- Med kjønnsdelt behandling får kvinnene et annet fokus. Mange sliter med kvinne- og morsrollen. De kan lettere arbeide med selve avrusningen, og få være dårlig uten å måtte forholde seg til menn. De kan få gå i morgenkåpa på gangen uten at det gjør noe, så å si, sier Lossius.

Håper å få opp kvinneandelen

Forskning viser at det er en fordel med kjønnsdeling i behandling av mennesker med rusmiddelavhengighet og at det motsatte, altså kjønnsblandet behandling, kan være skadelig. Det er en økende interesse for kjønnsdelt behandling i Norge.

- Vi vet at kvinner har vegret seg mot å legge seg inn til avrusning nettopp fordi klinikkene er blandet. De har ikke identifisert seg med rusmisbrukerne der. Med et tilrettelagt opplegg for kvinnene håper vi å nå dem, sier Lossius. Hun tror kjønnsdelingen vil resultere i at kvinneandelen går opp.

- Vi håper det blir lettere å ta kontakt, sier hun.

Menn kan trenge skjermet behandling

- For menn kan kjønnsdelt behandling være bra fordi selve mannsfellesskapet kan åpne for å ta opp tema som ikke ville kommet fram med kvinner til stede. For eksempel om overgrep, kjønns- og omsorgsrollen eller vold og aggresjon, sier Lossius.

- Den kjønnsspesifikke behandlingen gjør det lettere å ta tak i menn og kvinners forskjellige rusavhengigheter. Deres ulike fysiologiske og psykologiske rusavhengigheter, sier hun.

Evaluerer kjønnsdelingen

- Stiftelsen Bergensklinikkene har erfaring med kjønnsspesifikk behandling og kjønnsspesifikke utredningsopphold for rusmiddelavhengige siden 90-tallet, men nå etableres et opplegg der hele behandlingsløpet er kjønnsdelt. Det er ikke vanlig, sier FO-tillitsvalgt for Bergensklinikkene, Randi Knoff.

Skutevikenklinikken gir avrusning og abstinensbehandling for både alkohol og narkotika. Etter omleggingen har klinikken 33 plasser, der en avdeling med elleve plasser er for kvinner.

Forskningsavdelingen ved Bergensklinikkene vil følge opp omleggingen og evaluere erfaringene med kjønnsdelingen.

14.08.2007
11:32
16.12.2013 01:49

Mye lest