Flere yngre med uføretrygd
Ti prosent av befolkningen mellom 18 og 66 år er helt eller delvis uføre i 2005. For de mellom 18 og 24 år er det en markant økning i uføretrygd.
Økningen i nye uføre i gruppen 18 til 24 er nesten firedoblet siden 1992 for menn, og mer enn firedoblet for kvinner.
Det har vært en økning i uføretrygdede hvert år de siste årene, særlig i de yngste aldersgruppene. I dag er det nærmere 330 000 personer med uføreytelser. I perioden 1992 til 2005 har antall uføretrygdede økt med over 80 000 fra 236 000 i 1992.
- Det er langt mer alvorlig at en ung arbeidstaker ikke får muligheter i arbeidslivet og ender på uførepensjon, enn at en eldre arbeidstaker som har vært aktiv i mange år, ender på uførepensjon, sier Erik Oftedal, direktør for arbeid og aktivitet i NAV, til NTB.
Geografiske forskjeller
Særlig sterk økning blant unge under 35 år finner vi i Aust-Agder og Telemark. Også i Vest-Agder, Østfold og Vestfold har det de siste årene vært en økning blant de unge. Økningen blant unge er lavest i Oslo, Sogn og Fjordane og Hordaland.
Det er til dels store geografiske variasjoner i uføretrygd generelt . Hedmark, Aust-Agder og Nordland er de fylkene som har høyest prosent uføre, mens Oslo, Akershus og Rogaland har lavest.
I de tre første fylkene ligger uføreprosenten på rundt 16 for kvinner og mellom 11 og 12 for menn. Den største veksten finner vi i Østfold, den laveste i Oslo og Hordaland.
Alder viktig for økning
- Det tydeligste i denne undersøkelsen er at vi har en veldig sterk alderskomponent. Det norske folk blir jevnt eldre i gjennomsnitt, og det fører til stadig flere uførepensjonister, sier Oftedal.
Etter 2000 har veksten i uførepensjoner vesentlig skyldtes at nordmenn er blitt eldre. Den reelle veksten i uførepensjonering for menn har bare vært på knappe én prosent, mens den for kvinner har vært litt høyere.
- Hvis den norske befolkningen ikke hadde blitt eldre, ville vi heller ikke hatt noen særlig økning i uføretrygden, sier Oftedal til NTB. Oslo er nesten alene om å ha en uendret aldersstruktur, mens de fleste andre fylker får en stadig eldre befolkning
Tall uten årsaksforklaring
NAV la tirsdag fram den første rapporten i et prosjekt om hva som fører til utvikling i uførepensjon. Rapporten tar for seg den geografiske utviklingen fra 1992 - 2005 i alle fylker og alle aldersgrupper.
Tallene i denne første undersøkelsen sier ikke så mye om årsakene til utviklingen, men NAV vil i neste omgang søke å finne ut hva som kan være grunnene til endring i uførepensjoneringen. Den neste rapporten kommer til høsten.
Siste nytt
Mye lest
Barnevernsleder Jakob Bråtå er opptatt av å få til et godt samarbeid med foreldre som barnevernet kommer i kontakt med. Her med sønnen som han adopterte da gutten fylte 18 år. (Arkivbilde).
Marie von Krogh
Barnevernsleder gir foreldre advokat før de har krav på det
Ved siden av skapet er det et hull i veggen for å kaste brukt utstyr.
Privat