Aksepterer ikke oppsigelsene
Tre FO-medlemmer og mellomledere i Oslo kommune ble i fjor oppsagt etter at flere psykiske utviklingshemmede ble frastjålet titusener av kroner. De tre ble anklaget for å ha hatt for dårlige forvaltningsrutiner, men mener Oslo kommune er ansvarlig. Denne uka møttes partene i retten.
Tre mellomledere og FO-medlemmer i bydel Grorud i Oslo ble oppsagt i juni i fjor etter at det ble avdekket at flere beboere på to boenheter for psykisk utviklingshemmede hadde blitt frastjålet titusener av kroner. Ingen av de tre ble anklaget for selv å ha stått bak tyveriene, men ble som ledere holdt ansvarlig for at det kunne skje. Det godtok de ikke, og stevnet Oslo kommune for retten. De siste sju dagene har saken blitt behandlet i Oslo Tingrett.
Oslo kommune ansvarlig
– Det er svært beklagelig at klienter har blitt frastjålet penger av ansatte. Det er vanskelig å gardere seg fullt ut mot tyveri, men gode systemer forebygger, sier Siv Karin Kjøllmoen, første nestleder i FO. FO er rådgiver for de tre oppsagte medlemmene.Hun mener Oslo kommune selv er ansvarlig for ikke å ha laget rutiner og instrukser som kunne forhindret eller avslørt tyveriene på et tidligere tidspunkt.– I denne saken forsøker Oslo kommune å statuere et eksempel ved å gi de tre mellomlederne sparken. Men kommunens nye rutiner ble først vedtatt i 2002, effektuert i 2004, og senest i fjor høst drev de på med opplæring i rutinene. Instrukser skulle ha vært utarbeidet for mange år siden, påpeker Kjøllmoen.
Krever erstatning
Samtlige tyverier ble politianmeldt, og en tidligere ansatt er domfelt for forholdet.To av de tre FO-medlemmene krever jobben tilbake og erstatning for såkalt tort og svie. Den tredje krever erstatning og oppsigelsen kjent ugyldig, men hun ønsker ikke å komme tilbake til arbeidsplassen.
Siste nytt
Sosialarbeider Helen Matiyos Melese leder en lokal gruppe kvinner i byen Hagere Selam en times kjøretur fra regionhovedstaden Mekele i Tigray, Etiopia.
Øystein Helmikstøl
Sosialarbeider Helen (28) kommer rett fra jobb: – Fem nye døde
Jonas Aavik sier at telefonen kan være et nyttig hjelpemiddel på jobb, men at de ansatte må være bevisste på når de bruker den og hva de bruker den til.
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Mye lest
Mari Rhoden tenker ikke lenger at hun vil slutte i barnevernstjenesten.
Ole Martin Wold
– Jeg tenker ikke lenger at jobben er noe jeg skal tåle
I motsetning til en assistents rolle i skolen er ofte miljøterapeutens rolle uavklart, skriver Eireen Finden.
Colourbox