Rana vant tiltakspris for bostedsløse
Rana kommune ble før jul tildelt statens tiltakspris for bostedsløse. Kommunens innsats har ført til at tre husstander har flyttet til selveid bolig og det arbeides med ni personer til.
Saken oppsummert
”Nå går det ikke lenger å slå hull i gulvet når røra går tett. Nå må vi ringe til rørlegger,” sa en av ”gutta” som nå har fått seg egen bolig i Rana til miljøtjenesten.Opprinnelig drev kommunen arbeidet med rusmisbrukere svært så tradisjonelt. Det var kurativt arbeid, og krav til rusfrihet i kommunale boliger. – Vi ønsket å styrke miljøarbeidertjenesten. I 2004 fikk vi nyss om at det kunne være mulig å få midler til å skaffe botilbud til rusmisbrukere. Vi fikk 1,1 million, og valgte å bruke disse til å styrke miljøtjenesten, sier seksjonsleder i behandlingsseksjonen Tore Sundrønning.Kommunen eier 18 leiligheter som brukes til målgruppen. I tillegg er det et mål at flest mulig skal eie sin egen bolig. Husbankens virkemidler, startlån og botilskudd, brukes til kjøp av bolig.
Handlingsplan
Utviklingsavdelingen i kommunen kartla behovene. Resultatene av det første landsomfattende tilsynet for tjenester til rusmisbrukere sa noe om hvor dårlig det egentlig sto til med botilbudene for rusavhengige.– Vi satte opp en boligpolitisk handlingsplan, og trakk inn mange aktører, sier Sundrønning.Med støtteordning i Husbanken og gjeldsrådgiver i kommunen begynte det å bli sving på sakene. – Vi pleier å si at vi jobber med bokompetansen. I praksis er det et vidt spekter av oppgaver som miljøtjenesten vår tar seg av. De hjelper med praktiske ting i hjemmet. Rådgir folk når det gjelder grensesetting. Det nytter jo ikke å beholde leiligheten i et borettslag hvis du har døra åpen for ruskompisene hele tiden. Vi følger folk til legen og i banken, sier han. Miljøtjenesten oppmuntrer de som har fått seg bolig til å bruke pengene til mat. Noen av de som begynte å ruse seg som riktig unge, kan ikke steke et egg en gang. Her må det innsats til. Brukerne får tildelt tid fra kommunen. Den som har mest, får syv timer i uka. I tillegg kan miljøtjenesten alltid nås på mobiltelefon.
Fra kontroll til tjenesteyting
Men før det kom så langt har Sundrønning og kollegene gjort et stort arbeid med å rydde økonomisk vei for å gjøre det mulig for rusmisbrukerne å skaffe egen bolig. Å få til gjeldsordning har vært en nøkkel.I juryens begrunnelse for å gi Rana prisen heter det: ”Kommunen har vist kreativitet ved individuelle tiltak og omfordeling av kommunale ressurser. Kommunen har flyttet ressurser fra sosialkontorets saksbehandling til individrettet oppfølging i bolig. Fokus er endret fra kontroll og gruppetiltak til individrettet bistand. Hjelpeapparatets tilgjengelighet er betydelig forbedret ved å etablere en åpen møteplass og ved et utvidet oppfølgingstilbud på ettermiddag og lørdag. Oppfølging er individuell, men det arbeides med den enkeltes nettverk. Endring læres ikke, men oppnås over tid.”Nå som tre husstander ser ut til å greie å eie egen bolig, er det en oppmuntring for andre rusavhengige. Flere ønsker nå å ta ansvar for eget hus. Sundrønning forteller at folk ruser seg mindre nå fordi de har mer å ta vare på. – Vi er veldig stolte over prisen. Dette er en bekreftelse på at vi har tenkt rett, sier Sundrønning.
Flere saker
TOLKER VEDTAKET: Sjeføkonom Roger Bjørnstad i LO.
Jan-Erik Østlie
Sjeføkonom om ny AFP: – LO har helt klart vedtatt en opptjeningsordning på sikt
Delegasjonsleder Marit Selfors Isaksen (nr. to f.h. foran) er stolt over delegasjonen, her på vei inn til fem lange dager på kongress.
Simen Aker Grimsrud
– En historisk kongress sett med FOs øyne
Kathrine Haugland Martinsen utenfor Folkets hus noen minutter før valgkomiteens innstilling ble klar.
Jan-Erik Østlie
Sosionom Kathrine får plass i LOs ledelse: – En historisk dag
KULTURPRISVINNEREN: Henriette Steenstrup ble hyllet av LO-kongressen.
Jan-Erik Østlie
LOs kulturpris til skuespiller Henriette Steenstrup
Leif Martin Kirknes
Kaffe, klemmer og koreografi
– Det finnes knapt ord som kan beskrive virkeligheten for palestinerne. Men det finnes ansvar, og det finnes håp i solidaritet, sier Ole Henrik Kråkene.
Jan-Erik Østlie