Foreslår erstatning til Oslos barnehjemsbarn
Barnehjemsbarn og skolehjemsbarn som ble utsatt for overgrep mens de var under barnevernets omsorg på 50- og 60-tallet skal få erstatning fra Oslo kommune, foreslår byrådet.
Kommunen bør gi en billighetserstatning til personer som har vært utsatt for omsorgssvikt og overgrep mellom 1954 og 1993, skriver byrådet i Oslo i et forslag til bystyret.. – Kommunen tar moralsk ansvar, og beklager den smerten barnehjemsbarna opplevde og kanskje sliter med fremdeles. Vi gir dem en uforbeholden unnskyldning, sier byrådsleder Erling Lae til Dagsavisen.
Befringutvalget
Forholdene på barnehjem i Oslo på 50- og 60-tallet kom fram gjennom henvendelser fra flere enkeltpersoner til Oslo kommune for to år siden. Fylkesmannen oppnevnte et utvalg som gransket institusjoner som ble brukt mellom 1954 og 1993. Institusjonene ble gransket etter konkrete henvendelser. Befingutvalget, opprettet vinteren 2004, avdekket omsorgssvikt i hele perioden utvalget kartla. Det manglet mat og klær, stimulering, helsetilsyn og trygghet og nærhet, skrev utvalget i sin rapport. Samtidig mente utvalget at det måtte foretas en tilpasning av billighetserstatningsordningen. Kravene til bevis for alvorlige fysiske og seksuelle overgrep måtte senkes, skrev utvalget.
Utvidet erstatning
Stortinget vedtok i år å gjøre akkurat det, og å utvide billighetserstatningen for de tidligere barnehjems- og skolehjemsbarna. I juni vedtok Stortinget at barnehjemsbarna fra tiden mellom 1945 til 1980 skulle få en utvidet mulighet til erstatning. De som har vært utsatt for fysiske, psykiske eller seksuelle krenkelser kan få en erstatning på inntil 300 000 kroner. Oslo kommunes billighetserstatning vil ikke komme i tillegg til erstatning fra staten, men være subsidiær, slik at en eventuell erstatning fra staten blir trukket fra. Forslaget fra byrådet vil bli behandlet i bystyret før jul eller like etter nyttår. 300 000 kroner, og 725 000 kroner i spesielle tilfeller, foreslår byrådet som maksimal erstatningssum til de tidligere barnehjems- og skolehjemsbarna. Det er opprettet en grønn linje ved Sosial vakttjeneste, med telefonnummer 800 40 151, og det etablert en støttegruppe, Oslogruppa, for mennesker som har vært utsatt for overgrep mens de var i barnevernets omsorg.
Siste nytt
Ole Henrik Kråkenes vil at FOs 900 medlemmer som jobber i NHO-området skal få bedre lønn.
Hanna Skotheim
FO er bekymret for at lønna til medlemmene sakker akterut. Torsdag kan det bli streik
- Vi blir bedre fagfolk av å måtte argumentere for vår praksis, sier Bjarte Gangeskar.
Privat
Han talte myndighetene midt imot: – Jeg er blitt klokere av det
Mye lest
– Jeg fikk frysninger da jeg hørte lydopptaket, sier psykologspesialist Heidi Wittrup Djup.
Hanna Skotheim
Lydopptaket fra en barnevernstjeneste rystet henne
- Vi blir bedre fagfolk av å måtte argumentere for vår praksis, sier Bjarte Gangeskar.
Privat