JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norsk fattigdom

Hvorfor skal vi ha fattigdom i Norge, var spørsmålet stortingsrepresentant Heikki Holmås (SV) stilte på møtet Fattigdom i overflod, arrangert av Det Norske Studentersamfund.
27.10.2005
16:04
15.12.2013 21:22

Med tidligere NRK-journalist Terje Svabø som ordstyrer og storsalen på Chateau Neuf full av studenter satt Holmås i et panel sammen med en annen stortingsrepresentant fra oslobenken, Saera Kahn (Ap), byråd for velferd og sosiale tjenester Margaret Eckbo, Stig Rusten fra Velferdsalliansen og Karin Gustavsen Tvetene, fattigdomsforsker og tidligere sosialsjef.– Fattigdom handler om å bli stilt utenfor. Det viktigste vi kan gjøre for å bekjempe fattigdom, er å ville bekjempe den, sa Holmås.Karin Tvetene var helt enig med Holmås.- Fattigdom rammer så hardt og er så ødeleggende at det er forunderlig at man ikke tar tak og gjør noe, sa Tvetene.

Arbeidslinja

Mens Tvetene kalte arbeidslinja for sosialhjelpsmottakere en skamprodusent for dem som ikke klarer å jobbe, var Saera Kahn ikke enig.– Jeg er opptatt av at det skal lønne seg å jobbe, og at de som ikke kan jobbe skal få tilstrekkelige ytelser, sa Kahn. Stig Rusten fra Velferdsalliansen var ingen tilhenger av arbeidslinja.– Arbeid kan ikke være det eneste medisinen mot fattigdom. Det er mange som faller utenfor arbeidslivet. Å være fattig i Norge innebærer en ekstrem stigmatisering. Ikke bare fordi sosialhjelpen er uverdig, men fordi mødre må gå og hente mat bak Jakobskirken, og barn tigger mat hjemme hos venner. Vi kunne heve sosialhjelpen til det nivået forskningen mener er tilstrekkelig. Det hadde kostet to milliarder kroner. Når det ikke gjøres, skyldes det moralisme fra politikernes side, sa Rusten.

Fattigdomsgrense

Han mente at de ansatte ved sosialkontorene er instruert om at de skal spare penger, til tross for Margaret Eckbos forsikringer om at sosialkontorene ikke skal si nei til ytelser som er en oppfyllelse av sosialtjenesteloven. – At de ansatte sparer gir dårligere livskvalitet for tusenvis, sa Rusten. Panelet diskuterte om hvordan man skal definere fattigdom. EU s definisjon på fattigdom er en inntekt under 60 prosent av befolkningens medianinntekt. OECDs definisjon er på 50 prosent av medianinntekten, og regner man etter den, slik Bondevik-regjeringen gjorde, er det 26 000 fattige i Norge. Med EU s definisjon er det lang flere.

27.10.2005
16:04
15.12.2013 21:22