Ta tilbake makta
Nordmenn må ut på gata og si fra. De må ta tilbake råderetten over de offentlige tjenestene, fastslår leder i For velferdsstaten, Asbjørn Wahl.
Saken oppsummert
– Vi opplever en raskt økende motstand mot privatiseringspolitikken for tida. Vi har en elite her i landet som driver et prosjekt uten støtte i befolkningen, sier han.Vi hadde en vellykket velferdsstat her i landet. Den utviklet seg i riktig retning til litt inn på 1970-tallet, mener Wahl. Men da snudde det. I dag øver nyliberalistene og de frie markedskreftene et stadig sterkere press for å ta over de offentlige oppgavene. – De går til valg på løfter om bedre vilkår for alle. Men etterpå starter avreguleringen. Folk føler seg oppgitte og maktesløse. Det var derfor oppslutningen ved kommunevalget for to år siden var så lav at vi må tilbake til 1920-åra for å finne maken, sier han.Kommunene har tatt svært mye av belastningen som den stramme offentlige økonomien de senere årene har ført med seg, påpeker Wahl. Flere kommuner vil trolig påberope seg å ha oppnådd innsparinger gjennom å konkurranseutsette og privatisere tjenester. –Så langt er det ikke påvist så mange positive resultater. I den grad kommunene har spart inn penger, har det vært gjennom angrep på arbeidsforholdene, svekkede pensjonsrettigheter og reduksjon i antall stillinger. Dette har ført til økt press på de som blir igjen. Tar en i betraktning hva alle prosjekter og byråkrati rundt konkurranseutsetting koster, er det langt fra sikkert at slike tiltak gir innsparing i det hele tatt, sier han.
Wahl regner med et regjeringsskifte til høsten. Men han advarer mot å tro at nye personer på taburettene nødvendigvis vil løse alle problemene. Mye makt er overført fra demokratiske organer til markedet, noe som har ført til at markedskreftene står mye sterkere enn før. Derfor mener han det er nødvendig med en omfattende mobilisering utenfor de parlamentariske organene for å ta tilbake en demokratisk styring av økonomien og forskyve maktforholdene. Det norske folk må våkne fra motløsheten og organisere seg til motstøt, konstaterer han. –Vi skal nok klare å nedkjempe nyliberalismen. Den er i ferd med å miste sitt ideologiske overtak, selv om de fortsatt er på offensiven økonomisk sett. Det bygger seg opp motstand både i Norge og verden for øvrig. Folk er i ferd med å få nok. Men nordmenn må forstå at det skal mer til enn at vi får en ny regjering til høsten, sier Asbjørn Wahl.
Flere saker
TOLKER VEDTAKET: Sjeføkonom Roger Bjørnstad i LO.
Jan-Erik Østlie
Sjeføkonom om ny AFP: – LO har helt klart vedtatt en opptjeningsordning på sikt
Delegasjonsleder Marit Selfors Isaksen (nr. to f.h. foran) er stolt over delegasjonen, her på vei inn til fem lange dager på kongress.
Simen Aker Grimsrud
– En historisk kongress sett med FOs øyne
Kathrine Haugland Martinsen utenfor Folkets hus noen minutter før valgkomiteens innstilling ble klar.
Jan-Erik Østlie
Sosionom Kathrine får plass i LOs ledelse: – En historisk dag
KULTURPRISVINNEREN: Henriette Steenstrup ble hyllet av LO-kongressen.
Jan-Erik Østlie
LOs kulturpris til skuespiller Henriette Steenstrup
Leif Martin Kirknes
Kaffe, klemmer og koreografi
– Det finnes knapt ord som kan beskrive virkeligheten for palestinerne. Men det finnes ansvar, og det finnes håp i solidaritet, sier Ole Henrik Kråkene.
Jan-Erik Østlie