Ta tilbake makta
Nordmenn må ut på gata og si fra. De må ta tilbake råderetten over de offentlige tjenestene, fastslår leder i For velferdsstaten, Asbjørn Wahl.
– Vi opplever en raskt økende motstand mot privatiseringspolitikken for tida. Vi har en elite her i landet som driver et prosjekt uten støtte i befolkningen, sier han.Vi hadde en vellykket velferdsstat her i landet. Den utviklet seg i riktig retning til litt inn på 1970-tallet, mener Wahl. Men da snudde det. I dag øver nyliberalistene og de frie markedskreftene et stadig sterkere press for å ta over de offentlige oppgavene. – De går til valg på løfter om bedre vilkår for alle. Men etterpå starter avreguleringen. Folk føler seg oppgitte og maktesløse. Det var derfor oppslutningen ved kommunevalget for to år siden var så lav at vi må tilbake til 1920-åra for å finne maken, sier han.Kommunene har tatt svært mye av belastningen som den stramme offentlige økonomien de senere årene har ført med seg, påpeker Wahl. Flere kommuner vil trolig påberope seg å ha oppnådd innsparinger gjennom å konkurranseutsette og privatisere tjenester. –Så langt er det ikke påvist så mange positive resultater. I den grad kommunene har spart inn penger, har det vært gjennom angrep på arbeidsforholdene, svekkede pensjonsrettigheter og reduksjon i antall stillinger. Dette har ført til økt press på de som blir igjen. Tar en i betraktning hva alle prosjekter og byråkrati rundt konkurranseutsetting koster, er det langt fra sikkert at slike tiltak gir innsparing i det hele tatt, sier han.
Wahl regner med et regjeringsskifte til høsten. Men han advarer mot å tro at nye personer på taburettene nødvendigvis vil løse alle problemene. Mye makt er overført fra demokratiske organer til markedet, noe som har ført til at markedskreftene står mye sterkere enn før. Derfor mener han det er nødvendig med en omfattende mobilisering utenfor de parlamentariske organene for å ta tilbake en demokratisk styring av økonomien og forskyve maktforholdene. Det norske folk må våkne fra motløsheten og organisere seg til motstøt, konstaterer han. –Vi skal nok klare å nedkjempe nyliberalismen. Den er i ferd med å miste sitt ideologiske overtak, selv om de fortsatt er på offensiven økonomisk sett. Det bygger seg opp motstand både i Norge og verden for øvrig. Folk er i ferd med å få nok. Men nordmenn må forstå at det skal mer til enn at vi får en ny regjering til høsten, sier Asbjørn Wahl.
Siste nytt
Marte Bogstad er fornøyd med den generelle lønnsøkningen, men skulle ønske hun automatisk fikk lønnstillegg for videreutdanningen hun tar.
Simen Aker Grimsrud
Marte håpet lønnsoppgjøret skulle gi henne lønnstillegg for videreutdanning – se hvordan det gikk
– Vi er fornøyde med et resultat som nå bidrar til rekruttering og utvikling av våre medlemmers sosialfaglige kompetanse i Oslo kommune, sier Hanne Groseth.
Ole Palmstrøm
Ansatte i Oslo kommune får minst 18.000 kroner mer i lønn
Mye lest
Tetyana Bondarenko leder Ukrainsk Forening Øst-Norge og søker nå om penger til å kurse ukrainere i Norge.
Anne Myklebust Odland
– Nordmenn lar barna sine gå kilometervis. Vi gir barna våre ekstra lekser, sier ukrainske Tetyana
Det er vanskelig å forstå at unge mennesker, som er på vei inn i voksenlivet, skal bli omtalt som kronisk suicidale uten at det skal utløse riktig helsehjelp, skriver Anne Malerbakken.
Unsplash