Ta tilbake makta
Nordmenn må ut på gata og si fra. De må ta tilbake råderetten over de offentlige tjenestene, fastslår leder i For velferdsstaten, Asbjørn Wahl.
– Vi opplever en raskt økende motstand mot privatiseringspolitikken for tida. Vi har en elite her i landet som driver et prosjekt uten støtte i befolkningen, sier han.Vi hadde en vellykket velferdsstat her i landet. Den utviklet seg i riktig retning til litt inn på 1970-tallet, mener Wahl. Men da snudde det. I dag øver nyliberalistene og de frie markedskreftene et stadig sterkere press for å ta over de offentlige oppgavene. – De går til valg på løfter om bedre vilkår for alle. Men etterpå starter avreguleringen. Folk føler seg oppgitte og maktesløse. Det var derfor oppslutningen ved kommunevalget for to år siden var så lav at vi må tilbake til 1920-åra for å finne maken, sier han.Kommunene har tatt svært mye av belastningen som den stramme offentlige økonomien de senere årene har ført med seg, påpeker Wahl. Flere kommuner vil trolig påberope seg å ha oppnådd innsparinger gjennom å konkurranseutsette og privatisere tjenester. –Så langt er det ikke påvist så mange positive resultater. I den grad kommunene har spart inn penger, har det vært gjennom angrep på arbeidsforholdene, svekkede pensjonsrettigheter og reduksjon i antall stillinger. Dette har ført til økt press på de som blir igjen. Tar en i betraktning hva alle prosjekter og byråkrati rundt konkurranseutsetting koster, er det langt fra sikkert at slike tiltak gir innsparing i det hele tatt, sier han.
Wahl regner med et regjeringsskifte til høsten. Men han advarer mot å tro at nye personer på taburettene nødvendigvis vil løse alle problemene. Mye makt er overført fra demokratiske organer til markedet, noe som har ført til at markedskreftene står mye sterkere enn før. Derfor mener han det er nødvendig med en omfattende mobilisering utenfor de parlamentariske organene for å ta tilbake en demokratisk styring av økonomien og forskyve maktforholdene. Det norske folk må våkne fra motløsheten og organisere seg til motstøt, konstaterer han. –Vi skal nok klare å nedkjempe nyliberalismen. Den er i ferd med å miste sitt ideologiske overtak, selv om de fortsatt er på offensiven økonomisk sett. Det bygger seg opp motstand både i Norge og verden for øvrig. Folk er i ferd med å få nok. Men nordmenn må forstå at det skal mer til enn at vi får en ny regjering til høsten, sier Asbjørn Wahl.
Siste nytt
Ole Henrik Kråkenes vil at FOs 900 medlemmer som jobber i NHO-området skal få bedre lønn.
Hanna Skotheim
FO er bekymret for at lønna til medlemmene sakker akterut. Torsdag kan det bli streik
- Vi blir bedre fagfolk av å måtte argumentere for vår praksis, sier Bjarte Gangeskar.
Privat
Han talte myndighetene midt imot: – Jeg er blitt klokere av det
Mye lest
– Jeg fikk frysninger da jeg hørte lydopptaket, sier psykologspesialist Heidi Wittrup Djup.
Hanna Skotheim
Lydopptaket fra en barnevernstjeneste rystet henne
Barnevernsleder Jakob Bråtå er opptatt av å få til et godt samarbeid med foreldre som barnevernet kommer i kontakt med. Her med sønnen som han adopterte da gutten fylte 18 år. (Arkivbilde).
Marie von Krogh