JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ta tilbake makta

Nordmenn må ut på gata og si fra. De må ta tilbake råderetten over de offentlige tjenestene, fastslår leder i For velferdsstaten, Asbjørn Wahl.
29.04.2005
14:17
15.12.2013 21:01

– Vi opplever en raskt økende motstand mot privatiseringspolitikken for tida. Vi har en elite her i landet som driver et prosjekt uten støtte i befolkningen, sier han.Vi hadde en vellykket velferdsstat her i landet. Den utviklet seg i riktig retning til litt inn på 1970-tallet, mener Wahl. Men da snudde det. I dag øver nyliberalistene og de frie markedskreftene et stadig sterkere press for å ta over de offentlige oppgavene. – De går til valg på løfter om bedre vilkår for alle. Men etterpå starter avreguleringen. Folk føler seg oppgitte og maktesløse. Det var derfor oppslutningen ved kommunevalget for to år siden var så lav at vi må tilbake til 1920-åra for å finne maken, sier han.Kommunene har tatt svært mye av belastningen som den stramme offentlige økonomien de senere årene har ført med seg, påpeker Wahl. Flere kommuner vil trolig påberope seg å ha oppnådd innsparinger gjennom å konkurranseutsette og privatisere tjenester. –Så langt er det ikke påvist så mange positive resultater. I den grad kommunene har spart inn penger, har det vært gjennom angrep på arbeidsforholdene, svekkede pensjonsrettigheter og reduksjon i antall stillinger. Dette har ført til økt press på de som blir igjen. Tar en i betraktning hva alle prosjekter og byråkrati rundt konkurranseutsetting koster, er det langt fra sikkert at slike tiltak gir innsparing i det hele tatt, sier han.

Wahl regner med et regjeringsskifte til høsten. Men han advarer mot å tro at nye personer på taburettene nødvendigvis vil løse alle problemene. Mye makt er overført fra demokratiske organer til markedet, noe som har ført til at markedskreftene står mye sterkere enn før. Derfor mener han det er nødvendig med en omfattende mobilisering utenfor de parlamentariske organene for å ta tilbake en demokratisk styring av økonomien og forskyve maktforholdene. Det norske folk må våkne fra motløsheten og organisere seg til motstøt, konstaterer han. –Vi skal nok klare å nedkjempe nyliberalismen. Den er i ferd med å miste sitt ideologiske overtak, selv om de fortsatt er på offensiven økonomisk sett. Det bygger seg opp motstand både i Norge og verden for øvrig. Folk er i ferd med å få nok. Men nordmenn må forstå at det skal mer til enn at vi får en ny regjering til høsten, sier Asbjørn Wahl.

29.04.2005
14:17
15.12.2013 21:01