JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Velferds-tråkkerne krysser mållinja

Krafttråkk for velferdsstaten har tilbakelagt mer enn 160 mil, og regner med å ankomme Harstad i kveldingen. – Vi har det bra. I natt har vi til og med sovet i en ordentlig seng, forsikrer Allis Aresdatter.
28.06.2013
11:56
16.12.2013 23:14

De to syklende FO-konsulentene Allis Aresdatter og Beate Basing startet i Kolbotn for to uker siden, og ankom Sortland i natt.

Her har de sovet hos Basings foreldre. En god seng og ordentlig mat gjorde underverker etter teltliv og hurtigmat langs veien nordover.

– Jeg tror vi skal skrive brev til helseminister Jonas Gahr Støre om den maten som serveres langs veien. Det er virkelig et tragisk kapittel. Jeg synes synd på sjåfører og andre som må leve av det der, sier Aresdatter, og beskriver lukten av frityr og gatekjøkken.

Matstellet har tatt seg opp i nord, med kjøttkaker på Korgfjellet som et av høydepunktene.

Lokale arrangementer

Hensikten med Krafttråkk for velferdsstaten er å få oppmerksomhet om alt som tross alt fungerer i velferdsstaten, takket være solid innsats fra barnevernpedagoger, sosionomer, vernepleiere, velferdsvitere og andre.

Turneen har utfordret FOs klubber og avdelinger til å sørge for arrangementer og aktivitet langs løype.

– Det har vært flott å se hvordan de har styrt og ordnet, og fått politikere, brukere og ansatte i tjenestene til å stille opp. Det har vært rørende. Og det har gitt oss driv til å sykle videre. Det hadde vi gjort uansett, men det har gitt oss ekstra kraft, forteller Aresdatter.

Det har likevel vært vanskelig å få til de store diskusjonene om velferdsstaten, medgir hun. Delvis fordi folk har vært mer opptatte av selve syklingen enn av barnevern, psykisk helse, Nav og sosialpolitikk.

Tett på folk

Sykkel er uovertruffent framkomstmiddel hvis man vil komme i kontakt med folk, ifølge de to FO-konsulentene. Utstyrt med FO-remedier har de fått mange spørsmål om hva de egentlig driver med.

Og da de søkte ly for tidenes regnskyll i en busslomme før Mo i Rana, satt det et tysk par der som bød på kaffe og viste seg å være sosialarbeider og sykepleier.

– Det har vært mange sånne opplevelser underveis, forteller Aresdatter. Og er fornøyd med at flere enn før nå vet hva FO står for.

De to ankom Sortland med Hurtigruta i natt. Observante nordlendinger kan se etter flaskeposter med FO-logo og premier.

Regn og kakao

Aresdatter forsikrer at både beina og humøret har det bra etter to uker på sykkelsetet. Det har røynet på innimellom med kraftig regnvær og dagsetapper på 10-12 mil.

De to er evig takknemlige for at landsstyremedlem John-Ole Jørgensen fra FO Telemark helt overraskende dukket opp i Mo i Rana, tok bagasjen med seg i sin bil over Saltfjellet og stod klar med varm kakao da de to ankom Polarsirkelen.

Nå skinner sola dag og natt, og det er ikke langt igjen til mål i Harstad. Dit kommer de to seint i ettermiddag, og mandag blir det offisiell avslutning mandag med Lars Semmerud fra FO-ledelsen og Peggy Følsvik, førstesekretær i LO.

28.06.2013
11:56
16.12.2013 23:14