Velferds-tråkkerne krysser mållinja
Krafttråkk for velferdsstaten har tilbakelagt mer enn 160 mil, og regner med å ankomme Harstad i kveldingen. – Vi har det bra. I natt har vi til og med sovet i en ordentlig seng, forsikrer Allis Aresdatter.
De to syklende FO-konsulentene Allis Aresdatter og Beate Basing startet i Kolbotn for to uker siden, og ankom Sortland i natt.
Her har de sovet hos Basings foreldre. En god seng og ordentlig mat gjorde underverker etter teltliv og hurtigmat langs veien nordover.
– Jeg tror vi skal skrive brev til helseminister Jonas Gahr Støre om den maten som serveres langs veien. Det er virkelig et tragisk kapittel. Jeg synes synd på sjåfører og andre som må leve av det der, sier Aresdatter, og beskriver lukten av frityr og gatekjøkken.
Matstellet har tatt seg opp i nord, med kjøttkaker på Korgfjellet som et av høydepunktene.
Lokale arrangementer
Hensikten med Krafttråkk for velferdsstaten er å få oppmerksomhet om alt som tross alt fungerer i velferdsstaten, takket være solid innsats fra barnevernpedagoger, sosionomer, vernepleiere, velferdsvitere og andre.
Turneen har utfordret FOs klubber og avdelinger til å sørge for arrangementer og aktivitet langs løype.
– Det har vært flott å se hvordan de har styrt og ordnet, og fått politikere, brukere og ansatte i tjenestene til å stille opp. Det har vært rørende. Og det har gitt oss driv til å sykle videre. Det hadde vi gjort uansett, men det har gitt oss ekstra kraft, forteller Aresdatter.
Det har likevel vært vanskelig å få til de store diskusjonene om velferdsstaten, medgir hun. Delvis fordi folk har vært mer opptatte av selve syklingen enn av barnevern, psykisk helse, Nav og sosialpolitikk.
Tett på folk
Sykkel er uovertruffent framkomstmiddel hvis man vil komme i kontakt med folk, ifølge de to FO-konsulentene. Utstyrt med FO-remedier har de fått mange spørsmål om hva de egentlig driver med.
Og da de søkte ly for tidenes regnskyll i en busslomme før Mo i Rana, satt det et tysk par der som bød på kaffe og viste seg å være sosialarbeider og sykepleier.
– Det har vært mange sånne opplevelser underveis, forteller Aresdatter. Og er fornøyd med at flere enn før nå vet hva FO står for.
De to ankom Sortland med Hurtigruta i natt. Observante nordlendinger kan se etter flaskeposter med FO-logo og premier.
Regn og kakao
Aresdatter forsikrer at både beina og humøret har det bra etter to uker på sykkelsetet. Det har røynet på innimellom med kraftig regnvær og dagsetapper på 10-12 mil.
De to er evig takknemlige for at landsstyremedlem John-Ole Jørgensen fra FO Telemark helt overraskende dukket opp i Mo i Rana, tok bagasjen med seg i sin bil over Saltfjellet og stod klar med varm kakao da de to ankom Polarsirkelen.
Nå skinner sola dag og natt, og det er ikke langt igjen til mål i Harstad. Dit kommer de to seint i ettermiddag, og mandag blir det offisiell avslutning mandag med Lars Semmerud fra FO-ledelsen og Peggy Følsvik, førstesekretær i LO.
Siste nytt
Miljøterapeut Eirin Kormeset mener at lønnsforskjellene er for små mellom de med 10 og 16 års ansiennitet.
Helge Skodvin
Miljøterapeut Eirin: – Lønna må heves. Det må være en gulrot ved å stå lenge i jobb
I snitt har ledere og akademikere fått mer i lønnsøkning de siste 16 årene enn 88 prosent av de kommuneansatte.
Simen Aker Grimsrud
Ledere og akademikere har vært lønnsvinnere de siste 16 årene i kommunene
Mye lest
Heidi Svendsen Tessand mener at det de ansatte i barnevernet først og fremst trenger er mer tid og ressurser.
Anita Sælø
Psykologspesialist frykter at ansatte med master vil slutte i barnevernet
Kenneth Arctander Johansen synes det er trist at Støre sier nei til generell avkriminalisering av narkotika, men han er ikke overrasket. – Jeg opplever ikke at han har vært kobla på denne debatten, sier han.
Hanna Skotheim