JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Dere tar barna våre

Et hundretall somaliske kvinner demonstrerte utenfor høyblokka i regjeringskvartalet i dag. De protesterer mot at barnevernet overtar omsorgen for barna til så mange somaliere.
08.05.2013
15:29
16.12.2013 22:47

«Vi har mistet våre barn», «Bedre rettigheter for somaliske foreldre», «Snakk med oss NÅ!» lød noen av parolene.

Trenger støtte, ikke omsorgsovertakelse

–Mange av oss er syke og har ansvaret for mange barn alene. Vi trenger hjelp og støtte, ikke å bli fratatt barna våre, forteller seksbarnsmoren Ayan mens parolene runger fra en medbrakt ropert.

– Barna mine ble tatt i 2007. De bor nå i Sogn og Fjordane. Jeg treffer dem seks ganger i året, forteller en kvinne i oransje hodetørkle.

– Jeg tror mange heller vil reise tilbake til Somalia enn å bli her i Norge. Det er bedre å dra tilbake til krigen enn å bli sittende alene i en leilighet uten barna mine her, sier en annen.

Hun vil ikke oppgi navn i frykt for at det blir notert av barnevernet.

Sender barna ut av Norge

– Med én gang barnevernet hører noe om oss, så kommer de og tar barna våre. Det finnes barnevernfolk som forstår, man mange er det ikke. Jeg har fire barn. De går heldigvis på skole i Afrika.

De somaliske kvinnene er oppgitt og desperate over å møte et offentlig system som de mener hverken snakker med dem eller viser interesse for historiene deres. Mange er parat til å sende barna sine ut av landet for å unngå omsorgsovertakelse.

– Må øke forståelsen for barnevern

Statssekretær Kjetil A. Ostling kom ut fra Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet og møtte demonstrantene.

– Jeg kan ikke gå inn i enkeltsaker, men det er viktig å lytte til dere og historiene deres, sa Ostling, selv barnevernpedagog av yrke og tidligere direktør for barnevernavdelingen i Oslo kommunes barne- og familieetat.

– Det er også viktig at det bygges forståelse for hvordan barnevernet jobber. Overfor grupper som ikke kan norsk, må den informasjonen oversettes. Barnevernloven gjelder for alle uavhengig av landbakgrunn. Men vi jobber for å få et barnevern med økt forståelse for ulike kulturer.

– Somaliere mistenkes oftere

«Norsk barneoppdragelse er ikke universell», lød en annen av parolene.

Kvinnene forteller om barnevern som tar kontakt etter at barna møter på skolen med blodig nese, enda de bare har falt og slått seg på skoleveien. Potensialet for misforståelser er stort.

– Vi somaliere blir lettere mistenkt enn andre foreldre, forteller en kvinne etter å ha gitt fra seg mikrofonen.

– Barnehagen meldte meg til barnevernet fordi datteren min kom i barnehagen med hodesjal. De mente jeg drev tvang mot henne.

08.05.2013
15:29
16.12.2013 22:47