JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Papirløses forkjempere seiret i LO

LO-kongressen har i dag vedtatt å opprette et faglig senter for papirløse og jobbe for arbeidstillatelse til mennesker som oppholder seg ulovlig i Norge. Asylaktivist Karl Eldar Evang og FO-leder Mimmi Kvisvik gleder seg stort.
07.05.2013
15:26
16.12.2013 22:46

solfrid.rod@lomedia.no

Dagens vedtak betyr at LO skal jobbe politisk for arbeidstillatelse og sysselsettingstiltak til asylsøkere og personer som på ubestemt tid må oppholde seg i landet selv om de har fått avslag på asyl, slik at de kan forsørge seg selv i et verdig og legalt arbeidsliv.

Vedtaket om at LO i samarbeid med Norsk Folkehjelp skal opprette et faglig senter for papirløse arbeidstakere er inspirert av et tilsvarende senter i Sverige.

Les om det svenske senteret her.

- Gledelig og viktig

- Veldig gledelig, sier asylaktivist og psykolog på Helsesenter for papirløse, Karl Eldar Evang, når Fontene gjengir LOs vedtak.

- Dette er folk som er i arbeidsforhold som norsk fagbevegelse brukte hele forrige århundre på å bekjempe, fastslår Evang.

På helsesenteret erfarer han at mange er forsiktige med å snakke om hvordan de behandles på jobben. De er redde for å miste jobben, og det knytter seg skam til å bli utnyttet på den måten.

Et faglig senter vil hjelpe enkeltmennesker, og vil også kunne virke avskrekkende på arbeidsgivere, mener Evang. Han tror flere vil tenke seg om en ekstra gang når de vet at fagbevegelsen dokumenter utnytting. Slik dokumentasjon vil også være nyttig opp mot politiske myndigheter, påpeker Evang.

Han mener påtrykk for arbeidstillatelse er like viktig.

Retten til arbeid er grunnleggende. Å være frarøvet den er en tilleggsbelastning for den som allerede befinner seg i et skyggeland, understreker Evang.

I strid med sekretariatet

FO-leder Mimmi Kvisvik har vært en av pådriverne for forslaget, som opprinnelig ble fremmet av Fagforbundet og avvist av LOs sekretariat.Hun karakteriserer vedtaket som "fantastisk bra".

- Dette er utrolig viktig for dem det gjelder, og det er et godt tiltak mot sosial dumping. Med dette viser vi at denne organisasjonen er parat til å sikre alle arbeidstakere, sier Kvisvik.

Les også: Kjemper for papirløse-senter

Jobbstatus

Kvisvik og andre delegater har understreket at forslaget ikke innebærer at LO roter seg inn på utlendingsmyndighetenes domene. Asylstatus og arbeidstakerstatus må holdes atskilt, påpekte de.

- Du synes ikke det er problematisk at LO skal hjelpe mennesker som oppholder seg ulovlig i landet?

- Nei, så lenge de er i en jobbsituasjon, så forholder vi oss til dem som arbeidstakere. Dette er fagbevegelsens solidariske håndsrekning til dem i blant oss som har det aller vanskeligst, fastslår Kvisvik.

Generalsekretær i Norsk folkehjelp, Liv Tørres, har tidligere sagt til Fontene at Folkehjelpa står klar hvis LO-kongressen skulle slutte seg til et faglig senter.

07.05.2013
15:26
16.12.2013 22:46