Papirløses forkjempere seiret i LO
LO-kongressen har i dag vedtatt å opprette et faglig senter for papirløse og jobbe for arbeidstillatelse til mennesker som oppholder seg ulovlig i Norge. Asylaktivist Karl Eldar Evang og FO-leder Mimmi Kvisvik gleder seg stort.
Saken oppsummert
solfrid.rod@lomedia.no
Dagens vedtak betyr at LO skal jobbe politisk for arbeidstillatelse og sysselsettingstiltak til asylsøkere og personer som på ubestemt tid må oppholde seg i landet selv om de har fått avslag på asyl, slik at de kan forsørge seg selv i et verdig og legalt arbeidsliv.
Vedtaket om at LO i samarbeid med Norsk Folkehjelp skal opprette et faglig senter for papirløse arbeidstakere er inspirert av et tilsvarende senter i Sverige.
Les om det svenske senteret her.
- Gledelig og viktig
- Veldig gledelig, sier asylaktivist og psykolog på Helsesenter for papirløse, Karl Eldar Evang, når Fontene gjengir LOs vedtak.
- Dette er folk som er i arbeidsforhold som norsk fagbevegelse brukte hele forrige århundre på å bekjempe, fastslår Evang.
På helsesenteret erfarer han at mange er forsiktige med å snakke om hvordan de behandles på jobben. De er redde for å miste jobben, og det knytter seg skam til å bli utnyttet på den måten.
Et faglig senter vil hjelpe enkeltmennesker, og vil også kunne virke avskrekkende på arbeidsgivere, mener Evang. Han tror flere vil tenke seg om en ekstra gang når de vet at fagbevegelsen dokumenter utnytting. Slik dokumentasjon vil også være nyttig opp mot politiske myndigheter, påpeker Evang.
Han mener påtrykk for arbeidstillatelse er like viktig.
Retten til arbeid er grunnleggende. Å være frarøvet den er en tilleggsbelastning for den som allerede befinner seg i et skyggeland, understreker Evang.
I strid med sekretariatet
FO-leder Mimmi Kvisvik har vært en av pådriverne for forslaget, som opprinnelig ble fremmet av Fagforbundet og avvist av LOs sekretariat.Hun karakteriserer vedtaket som "fantastisk bra".
- Dette er utrolig viktig for dem det gjelder, og det er et godt tiltak mot sosial dumping. Med dette viser vi at denne organisasjonen er parat til å sikre alle arbeidstakere, sier Kvisvik.
Les også: Kjemper for papirløse-senter
Jobbstatus
Kvisvik og andre delegater har understreket at forslaget ikke innebærer at LO roter seg inn på utlendingsmyndighetenes domene. Asylstatus og arbeidstakerstatus må holdes atskilt, påpekte de.
- Du synes ikke det er problematisk at LO skal hjelpe mennesker som oppholder seg ulovlig i landet?
- Nei, så lenge de er i en jobbsituasjon, så forholder vi oss til dem som arbeidstakere. Dette er fagbevegelsens solidariske håndsrekning til dem i blant oss som har det aller vanskeligst, fastslår Kvisvik.
Generalsekretær i Norsk folkehjelp, Liv Tørres, har tidligere sagt til Fontene at Folkehjelpa står klar hvis LO-kongressen skulle slutte seg til et faglig senter.
Flere saker
Ina Libak skriver om barnet i magen i boka hun og Sigbjørn Johnsen har skrevet sammen. Nå må den tre måneder gamle babyen bli med dit mamma skal.
Hanna Skotheim
Verden blir bedre hvis yngre og eldre snakker mer sammen, tror de
Hanna Skotheim
– Når jeg føler at det er litt dritt på jobb, kan jeg se bort på kortet og tenke at det er verdt det
Monica Skogvold er FO tillitsvalgt og barnekoordinator i Lillestrøm kommune.
Hanna Skotheim
Vernepleier gjør jobben andre tjenester skal gjøre: – Det er ikke i tråd med intensjonen
FERDIG: Sofie Melin er en av flere som mister jobben når boligprosjektet Bybo i Oslo legges ned.
Hennika Lillo-Stenberg
Oslos innsparingsjakt koster Sofie jobben, og 50 brukere mister hjemmene sine
Marte Dahl Toft i Utekontakten oppsøker unge gutter på gata, ved skoler, på idrettsarenaer.
Anne M. Odland
– Fotballen gjorde at jeg ikke ble oppfattet som «Marte fra kommunen»
Johanne Rogndal bærer fortsatt med seg sporene etter årene på ungdomsinstitusjon. I dag er hun psykolog og veileder for ansatte på barnevernsinstitusjoner.
Hanna Skotheim