JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Umoderne av LO å kreve partibok

Ingunn Strand Johansen sikter mot LO-ledelsen, men kan bli stoppet av sitt Rødt-medelmskap. - Svært beklagelig, sier FO-leder Mimmi Kvisvik. – Sjokkerende, utbryter leder i LO Trondheim, Arne Byrkjeflot.
05.05.2013
18:13
16.12.2013 22:44

solfrid.rod@lomedia.no

Mens den gjensidige begeistringen mellom Arbeiderpartiet og LO steg til nye høyder inne i kongressalen, skrev frifagbevegelse.no at det hefter et «problem» ved to av høgskolekandidatene til LO-ledelsen: De ikke har partiboka i orden.

Etter krigen har alle som har sittet i LOs ledelse også vært medlemmer av Arbeiderpartiet.

Les også: Ledelseskabalen begynner å bli klar

- Løpet ikke kjørt

FO-leder, Mimmi Kvisvik, har lobbet for en høgskolekandidat i LO-ledelsen, sammen med blant andre Musikernes Fellesorganisasjon (MFO).

- Dette oppfatter jeg som en særdeles beklagelig orientering, sier Kvisvik om det angivelige partibok-problemet.

Hun understreker at løpet ikke er kjørt.

- Det frifagbevegelse skriver er en ting, hva kongressen bestemmer er noe annet, fastslår Kvisvik.

- Ikke overrasket

- Er du overrasket?

- Nei, jeg er ikke det. Men jeg må si jeg hadde håpet at LO hadde kommet lengre i 2013, når det gjelder å tenke bredde. Det er det dette handler om, at ledelsen skal gjenspeile bredden i LO, og at LO skal sende et signal til omverdenen og ha bredere appell, sier Kvisvik.

- Er det en tabbe i deres strategi å spille inn kandidater som ikke er AP-medlemmer?

- Nei, det er ikke en tabbe. Dette er bevisste valg. Reint strategisk kunne man tenke seg at det hadde vært lurt av oss å finne en FO-er som også er Ap-medlem. Men vi har vært opptatt av å finne gode høgskolekandidater som nettopp representerer den bredden vi er opptatt av, forklarer Kvisvik.

- Et paradoks

Både Kvisvik og MFO-leder René Rasmussen har uttalt at det er prinsippet som er viktig, ikke person. De kandidatene som er spilt inn til valgkomiteen er FO-er Ingunn Strand Johansen, MFO-lederen selv og hennes nestleder Hans Ole Rian.

FOs kort i kabalen, Ingunn Strand Johansen, stiller seg undrende til at det fortsatt skal være nødvendig med Ap-medlemskap for å sitte i LO-ledelsen, samtidig som LO lovpriser den rødgrønne regjeringen og snakker varmt om samarbeid.

- Nesten utrolig

Strand Johansen er medlem i Rødt, leder i LO i Asker og Bærum og leder i FO Akershus. En helt uproblematisk kombinasjon, mener hun selv. Hun minner om at det LO har mange røde aktivister i sine rekker.

- Hvis det nå skulle vise seg å fortsatt være krav om partibok, hva synes du om det?

- Det synes jeg er svært lite moderne.

En annen lokal LO-leder, Arne Byrkjeflot, er helt enig.

- Jeg trodde den tida var forbi. Det er nesten utrolig. Det er sjokkerende, det er det jeg mener om det, sier Byrkjeflot.

- En fordel for LO

Leder i LO Oslo, Roy Pedersen, mener LO nå må komme dit at det er plass til ikke-Ap-medlemmer også helt i toppen.

- Det ville være en stor fordel for LO, fordi det ville være et signal om at det i LO er aksept for ulike strømninger. Ikke minst er det viktig hvis LO skal fornye sin rødgrønne allianse, fastslår Pedersen.

- En utmerket kandidat

John Tue, styremedlem i LO i Asker og Bærum, har samarbeidet tett med Ingunn Strand Johansen i flere år. Han mener hun er en utmerket kandidat til LOs ledelse.

- Jeg håper inderlig ikke hennes Rødt-medlemskap er til hinder. Det å komme inn fra et forbund og så klare å nærmest flyte over forbundene og se bredden i LO, det imponerer meg. Jeg tar av meg hatten for hennes kompetanse, sier Tue.

- Har det vært omstridt i LO lokalt at hun er medlem av Rødt?

- Overhode ikke. Hun går ikke rundt og reklamerer for noe parti. Hun er saklig og kunnskapsrik hele tida. Det er jo ikke partibok vi driver med, vi driver meg fagpolitisk arbeid, og setter arbeideren i førersetet.

Valgene skjer i morgen mandag.

05.05.2013
18:13
16.12.2013 22:44