JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vernepleier inn i LOs ledelse?

Ingunn Strand Johansen er foreslått inn i LO-ledelsen. – Sannelig på tide med en FO-er der, sier hun selv.
29.04.2013
13:02
16.12.2013 22:35

solfrid.rod@lomedia.no

Det vil i så fall skje på LO-kongressen, som begynner på fredag. Og det vil være første gang en FO-er sitter i LOs ledelse.

Musikernes fellesorganisasjon (MFO) og FO gikk for et par uker siden ut og krevde en høgskoleutdannet person inn i LOs ledelse.

Det vil gjøre LO mer attraktiv blant utdanningsgruppene og gi et viktig signal om LOs bredde, sa MFO-leder Renée Rasmussen og FO-leder Mimmi Kvisvik.

– LO må gjenspeile hele arbeidslivet

Det er Ingunn Strand Johansen helt enig i.

– Det er kjempeviktig. Høgskolesammenslutningene øker mest. Og det er et veldig viktig signal om at LO ser hele arbeidslivet, og gjenspeiler hele arbeidslivet, sier hun.

Det er FO som har foreslått Strand Johansen.

– FO er det største utdanningsforbundet i LO, og det niende største forbundet. Det er sannelig på tide vi blir representert i ledelsen, mener hun.

Bred tillitsvalgterfaring

Strand Johansen er vernepleier med videreutdanning i psykisk helsearbeid.

Hun er leder i FO Akershus samtidig som hun leder LO i Asker og Bærum, og har ti år bak seg som hovedtillitsvalgt for FO i Asker kommune. 54-åringen er født i Kristiansund, og bor nå i Drammen.

Hvis Strand Johansen blir valgt inn i LO-ledelsen, vil hun ha et særlig blikk på å rekruttere og ivareta høgskoleutdannende medlemmer.

LO som samfunnsaktør

Internasjonal fagbevegelse, Norges forhold til Europa og helse- og sosialpolitikk står også høyt på lista over hjertesaker.

– Og så er jeg veldig opptatt av LO som samleparaply for alle forbundene. Som lokal LO-leder er jeg veldig opptatt av å fronte LO som en aktør som deltar i lokalsamfunnet, enten det dreier seg om transport, boligpolitikk eller hvilke saker det måtte være, sier Strand Johansen.

Kamp om toppvervet

Valget av ny LO-ledelse er mer spennende i år enn det pleier å være. Roar Flåthen må gå fra toppvervet på grunn av LOs aldersgrense.

De to nestlederne, Gerd Kristiansen og Tor-Arne Solbakken, kjemper om å fylle hans sko.

– God timing

Førstesekretær Trine Lise Sundnes går til jobben som forbundsleder i Handel og Kontor. Hun forsvinner ut sammen med Ellen Stensrud og Kristian Tangen. Bente N. Halvorsen døde i kongressperioden uten at det ble gjennomført suppleringsvalg. Dermed er det mange verv som skal fylles. Det betyr at timingen er god for å få inn en høgskolekandidat, mener FO-leder Mimmi Kvisvik.

Nøyaktig hvor mange som skal velges er også åpent, fordi LOs vedtekter sier at kongressen selv velger hvor mange sekretærer som skal velges, i tillegg til leder, nestleder og førstesekretær. Valgkomiteen settes ned på kongressen. Trolig blir den i år ledet av Hans O. Felix, forbundsleder i El & It Forbundet.

29.04.2013
13:02
16.12.2013 22:35