Kommune-oppgjør med behersket ramme
– Vi er veldig oppsatt på å bli enige gjennom en forhandlingsløsning, sa forhandlingsleder Jan Davidsen i LO Kommune da mellomoppgjøret i kommunesektoren startet i formiddag.
Også forhandlingslederne fra Unio, Akademikerne og YS var enige om at det er viktig å vise at partene i kommunesektoren klarer å forhandle seg fram til løsninger, og ikke alltid må gjennom en mekling for å få et resultat.
Medlemmenes kjøpekraft
I utgangspunktet krever LO Kommune et generelt tillegg til alle, samt nye minstelønnssatser fra 1. mai.
– Hovedoppgaven i mellomoppgjøret blir å sikre medlemmenes kjøpekraft. I tillegg må vi få kompensert mindrelønnsutviklingen sammenliknet med industrien og med de gruppene i kommunesektoren som har lokal lønnsdannelse, sa Davidsen.
Denne siste gruppen er i hovedsak det kommunale ledersjiktet.
Uførepensjon inn i oppgjøret
I tillegg ønsker LO Kommune å ta uførepensjonen inn i dette oppgjøret.
Regjeringen er ikke ferdig med nye regler for uførepensjonen, og siden dette også ligger inne som en del av avtaleverket i kommunesektoren, ønsker arbeidstakerorganisasjonene å bli enige om å forhandle en ny tilpasset avtale når regjeringen er klar med ny uføretrygd.
– Vårt krav vil bli at kjøpekraften opprettholdes for alle sammenliknet med dagens ordning, sier Klemet Aaby som er leder i LO Kommune.
KS: Nøktern ramme
Forhandlingsleder Per Kr. Sundnes i kommunenes arbeidsgiverorganisasjon KS berømmet arbeidstakerne for realistiske krav.
– Vi har en trang ramme i år, sa Sundnes, som ikke ønsket å mene noe om hva slags tilbud KS vil komme med.
Det er berammet et nytt møte mellom partene tirsdag i neste uke.
– Profilen er viktig
Det private LO–NHO-oppgjøret endte med en økonomisk ramme på 3,4 prosent, og en tydelig lavlønnsprofil.
– Det er klart profilen i det private oppgjøret gir oss en dytt, men jeg tror fortsatt profilen i KS-oppgjøret kan bli en utfordring, sier Klemet Aaby.
– Spesielt i år som den økonomiske rammen er trang, blir det viktig å treffe riktig med tilleggene, legger han til.
FO: – Likelønn viktigst
En ramme på 3,4 prosent er i minste laget, mener FO-leder Mimmi Kvisvik.
– Om man vurderer det opp mot lønnsutviklingen i Europa for øvrig, er det så klart nok. Men om man vurderer det opp mot forventningene hos kommunalt ansatte, så er det en trang ramme. Samtidig må vi erkjenne at det er et mellomoppgjør. Det viktigste for oss er at den positive likelønnsutviklingen fortsetter, sier Kvisvik.
Hun minner om at hver krone over resultatet i privat sektor er et skritt mot likelønn, ganske enkelt fordi det jobber så mange kvinner i offentlig sektor, og særlig i kommunene.
Også Kvisvik har en klar forventning om at partene kommer til enighet innen fristen.
– Jeg regner med at vi har et resultat når vi stiller opp i årets 1. mai-tog, avslutter FO-lederen.
Forhandlingsfristen er tirsdag 30. april ved midnatt. Hvis partene ikke klarer å bli enige innen fristen, går oppgjøret til mekling.
Oppgjøret i staten startet 12. april, og har samme forhandlingsfrist. Erfaringsmessig vil framdriften i statsoppgjøret påvirke framdriften i oppgjøret for kommunene.
Ca 11 000 FO-medlemmer omfattes av dette oppgjøret
Forhandlingsfristen er tirsdag 30. april ved midnatt. Hvis partene ikke klarer å bli enige innen fristen, går oppgjøret til mekling.
Oppgjøret i staten startet 12. april, og har samme forhandlingsfrist. Erfaringsmessig vil framdriften i statsoppgjøret påvirke framdriften i oppgjøret for kommunene.
Ca 11 000 FO-medlemmer omfattes av dette oppgjøret
Siste nytt
– Vi har klart å bygge en sterk organisasjon som drar i samme retning, mener Marianne Solberg.
Sissel M. Rasmussen
FO vokser kraftig – dette er oppskriften på deres suksess
Mimmi Kvisvik har ledet FO i snart 11 år.
Hanna Skotheim
Mimmi Kvisvik gir seg som forbundsleder: – Jeg har lagt ned nesten hele mitt våkne liv i FO
Mye lest
Bollywood-filmen viser beklageligvis et barnevern som mange foreldre kjenner seg igjen i, skriver en mor i dette debattinnlegget.
Skjerndump
Jeg måtte gå ut midt i filmen. Scenene var så gjenkjennbare
Gerd Schumann er veldig glad for å ha blitt kåret til årets sosialarbeider, men hun synes også at det kan bli i overkant mye oppmerksomhet.
Hanna Skotheim