JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ros og ris til Galaasen

Ellen Galaasen i FOs ledelse advarer mot å velge Mimmi Kvisvik til forbundsleder. Med det har hun hisset på seg deler av organisasjonen, og fått støtte fra andre.
27.02.2013
16:59
16.12.2013 21:55

I går sendte Ellen Galaasen, medlem av arbeidsutvalget (AU), et brev der hun ber landsstyret tenke seg grundig om før de stemmer for valgkomiteens innstilling på Mimmi Kvisvik som FO-leder.

– Løpet er kjørt

Leder i FO Sør-Trøndelag, Heidi Klokkervold skjønner godt argumentasjonen til Galaasen om å få inn nye koster.

– Jeg skjønner også at mange medlemmer undrer seg over at vi takker nei til en statssekretær som gjennom flere år har vært med å styre landet og søkt avskjed for å stille til valg som FOs leder.

Men tiden for valgkamp er likevel over, tror Klokkervold.

– Jeg har drevet organisasjonsarbeid såpass lenge at jeg innser at med en enstemmig valgkomité, så er nok løpet kjørt.

– Jeg har veldig respekt for både Ellen og Mimmi. Jeg har ikke mistillit til at de hver for seg gjør en god jobb, men AU må være et team. Hvis en blir sittende og spikke fliser, vil ikke FO klare å komme på banen utad, konkluderer lederen i FO Sør-Trøndelag.

– Et spark bakfra

– Nå må FO gå videre og konsentrere seg om helse- og sosialpolitikken. Ikke bruke mer tid på interne saker og ledelsesspørsmålet. Jeg synes det er en god løsning at Mimmi blir leder og at ny ledelse blir slik valgkomiteen har innstilt, sier leder for FO Nord-Trøndelag, Jorunn Kjerkol.

– Jeg anser utspillet fra Ellen Galaasen som et spark bakfra, sier fylkesleder Gøril Madsen i FO Troms.

Hun er lei av lederspørsmålet. Det er på tide å gå videre, mener hun.

– Vi har stor respekt for valgkomiteens innstilling, sier. De har gjort en grundig og nitid jobb. Jeg opplever dette som en mistillit fra Ellen om at Mimmi ikke er den beste kandidaten. Det kan virke som om noen er ute etter å skape uro inn i organisasjonen igjen. Nå er det på tide å begynne å oppføre oss voksent. Av Mimmi og Henriette Westhrin var det Mimmi som trakk det lengste strået denne gangen.

– En god og grundig jobb

Flere fylkesledere understreker at de er svært godt fornøyde med valgkomiteens innstilling.

– Komiteen har gjort en god og grundig jobb. Henriette Westhrin var også en god kandidat, men Mimmi Kvisvik har en kjennskap til organisasjonen som gjør at hun kan ta grep og handle med en gang. Det er det FO trenger nå, mener Rita C. Skinstad-Bermingrud, leder i FO Buskerud.

Tore Kristiansen i FO Oslo og Marit Isaksen i FO Møre og Romsdal uttrykker seg i lignende ordelag. De mener Kvisvik har klart seg utmerket i den tida hun har vært konstituert. For Isaksen har det vært særlig viktig at de ansattes representant i landsstyret har gitt Kvisvik godt skussmål for måten hun har tatt tak i arbeidsmiljøet på hovedkontoret.

– Ukultur

FO Østfold støtter Ellen Galaasen.

– FO trenger en leder utenfra. Mimmi Kvisvik har sittet i ledelsen i flere år og er en del av en ukultur som FO ikke er tjent med, fastslår leder Bjørn Tore Utne.

FO Østfold støtter valgkomiteens innstilling kun på ett punkt; Lars Semmerud som leder for sosionomseksjonen.

Avdelingen vil ikke flytte Tone Faugli fra posten som seksjonsrådsleder for vernepleierne til jobben som nestleder, fordi dette vil bli det tredje lederskiftet i dette seksjonsrådet så langt i kongressperioden.

Ikke imponert

Planen var at valgkomiteen, som la fram sin innstilling forrige uke, skulle begrunne den på selve landsstyremøtet. Etter gårsdagens brev fra Ellen Galaasen ble begrunnelsen likevel sendt ut på forhånd.

Bjørn Tore Utne er ikke imponert.

– Dette er bare en oppramsing fra en CV, jeg savner en begrunnelse for at Mimmi Kvisvik er en bedre kandidat enn Henriette Westhrin. Det er ingenting i denne innstillingen som får oss i Østfold til å skifte syn, sier Utne.

Han er også kritisk til at komiteen ikke har lagt hele kabalen. Om landsstyret støtter innstillingen, mangler vernepleierne seksjonsleder. Et problem som ville vært løst med Henriette Westhrin som leder, påpeker Utne.

– Kloke tanker

På andre siden av Oslofjorden står FO Vestfold fast på sin mening om at FO nå trenger en leder utenfra.

– Det Ellen sier i det brevet er i grunnen det vi mener, sier leder Anniken Beckstrøm.

– Hvis du ser bort fra at du er enig i innholdet, hva synes du om det å komme med et slikt utspill?

– Vi mener at Ellen har kloke tanker. Her og nå mener vi ikke noe om hvorvidt det var lurt å skrive det brevet eller hva hun ellers kunne ha gjort.

Uenig med komiteen

Leder i FO Hedmark, Olav Neerland har samrådd seg med sine kolleger og svarer følgende på e-post:

«Det er ingen hemmelighet at FO Hedmark for lenge siden spilte inn bl.a. Henriette Westrin som kandidat til forbundsledervervet. Bakgrunnen var at styret poengterte behovet for ny ledelse av forbundet, bl.a. med tanke på de mange konflikter som har vært. FO Hedmark har full tillit til valgkomiteen, men med bakgrunn i vårt opprinnelige forslag til valgkomiteen er vi følgelig uenig i valgkomiteens innstilling til ny forbundsleder. Styret er imidlertid også klare på at de har full tillit til Mimmi Kvisvik som nestleder. FO Hedmark forholder seg til at LS vil behandle og avgjøre valgkomiteens innstilling 5. og 6. mars.»

Alle kjepphester på stallen

Nestleder i FO Rogaland, Kari Marie Pedersen, understreker at hun mener Mimmi Kvisvik har gjort en glitrende jobb som konstituert leder.

Hun ønsker først og fremst ro i organisasjonen, og synes det er vanskelig å vite hvilket valg som best kan bidra til det.

Det samme svarer leder i FO Telemark, Oddvar Gran.

- Man kan være enig eller uenig med valgkomiteen, men nå må vi bli ferdige, og få ro. Nå må alle kjepphester settes på stallen, fastslår Gran.

Han understreker at han mener organisasjonen må tåle Ellen Galaasens utspill.

Bekymret for samarbeidsklimaet

Også de som støtter Mimmi Kvisviks kandidatur, er bekymret for samarbeidsklimaet i forbundsledelsen.

– Jeg er usikker på hva Ellen egentlig sier i det brevet. Er dette hennes oppsigelse? Det er i hvert fall et signal om at Ellen ikke tror dette vil fungere. Det er et håpløst utgangspunkt. Jeg synes egentlig det er veldig trist, sier Marit Isaksen.

– Jeg stusset over Ellens utspill. Jeg skjønner betraktningene hennes godt. Samtidig så har vi nedsatt en valgkomite, sier Rita C. Skinstad-Bermingrud.

Hun er spent foran valget og håper på en åpen dialog om dette i landsstyret.

Tore Kristiansen sier han er undrende og veldig betenkt.

– Utspillet fra Ellen er overraskende etter den optimismen og troen på valgkomiteen som rådet på det ekstraordinære landsstyret i januar. Jeg er undrende og veldig betenkt, sier Tore Kristiansen

Mistillit?

Utspillet er utydelig og kan tolkes som en mistillit til valgkomiteen, skriver leder i Akershus, Ingunn Strand Johansen i et svar på Galaasens epost.

«Når landsstyret har besluttet at valgkomiteen har fått oppdraget med å finne kandidater til verv i AU, så må organisasjonen i alle fall ha tiltro til sine egne valgte organer», skriver Johansen.

– Jeg er ikke i posisjon til å stille mistillit til noen. Jeg er derimot i posisjon til, og har et ansvar for, å være med å velge inn, og ta kloke beslutninger for FO sammen med de andre i landsstyret. Da er det viktig å synliggjøre hva de ulike alternativene medfører, sier Ellen Galaasen til Fontene når hun blir konfrontert mot kritikken.

– Opp til landsstyret

– Landsstyret skal nå ta den viktigste beslutningen om FOs framtid. Jeg mener det er viktig å være åpen overfor beslutningstakerne om mine synspunkter på den framtidige ledelsen, slik jeg har vært det overfor valgkomiteen og mine kolleger i AU, for at valget vi gjør er vel fundert, sier hun.

– Kommer du til å gå av hvis landsstyret følger valgkomiteen og velger Mimmi Kvisvik til forbundsleder?

– Nei. Jeg er valgt til å sitte fram til neste kongress som er i 2015, og forholder meg til vedtak eller valg når de er fattet av besluttende organer.

Kan dette utspillet ses på som et forspill til at du lanserer Henriette Westhrin som benkeforslag på landsstyremøtet?

– Jeg har gitt organisasjonen, landsstyret, alternative perspektiver på FOs fremtidige ledelse. Nå er det opp til landsstyret, avslutter Galaasen.

Intervju med Mimmi Kvisvik finner du her.

27.02.2013
16:59
16.12.2013 21:55