Barnevernet trimmer små motorer
Stram økonomi utløser lovbrudd i Østfolds barnevern. Nå vil småkommunene lage sin egen gullstandard.
Tilsynsrapportene som kom fra Fylkesmannen i januar rammer barneverntjenestene i Trøgstad, Askim, og Fredrikstad. Tilsynet påpeker avvik i hjemmebaserte hjelpetiltak for barn og unge.
Riper i lakken
– Trøgstad avslutter flere hjelpetiltak uten noen faglig vurdering. I stedet avslutter barnevernet tiltak med begrunnelse i kommunens økonomi. Tiltaksplaner manglet målsetting. Undersøkelser blir henlagt uten evaluering eller samtale med familiene.
– Askim er for sent ute med å gjennomføre undersøkelser etter at det kommer inn en bekymringsmelding. I flere saker går det over en måned før barnevernet undersøker forholdene barna lever under.
– Fredrikstad mangler konkrete mål i barnas tiltaksplaner. Planene er sjelden utarbeidet i samarbeid med barnas foreldre. Det mangler systematikk i internsystemene for å rapportere avvik.
Forutså avvikene
– Medlemmene våre sier at de visste at avvikene ville komme, sier fylkessekretær Kristine Hval Blekken i FO Østfold.
– Når du har for mange arbeidsoppgaver og for få til å gjøre dem, kommer det ikke som en overraskelse. De har gjerne dobbelt så mange saker per hode som det normen for barneverntjenestene tilsier.
Blekken sitter i samarbeidsgruppa for et prosjekt som forhåpentligvis kan rette opp manglene før neste tilsynsrunde.
Økonomisk villstyring
For å følge loven og samtidig få mer barnevern ut av hver budsjettkrone, har de åtte kommunene i Indre Østfold startet barnevernprosjektet Kostnad og kvalitet. Initiativet kom fra rådmennene, som var bekymret over utgiftsnivået i barnevernet.
– Skjønner rådmennene hva godt barnevern egentlig koster?
– Rådmennene oppfatter kostnadene i barnevernet som veldig uforutsigbare. I de minste kommunene kan tilflytting av en barnevernfamilie plutselig føre til at utgiftene i barnevernet dobles. Rådmennene ønsker å forstå sammenhengene, sier Kristine Hval Blekken.
Jakter på gullstandarden
Prosjektgruppa hadde sitt første møte midt i januar. Målet er å bli mer kosteffektive, gjennom å kartlegge beste praksis i barneverntjenestene lokalt og finne et optimalt balansepunkt mellom pris og kvalitet, forteller sosionom og prosjektleder Kristin Hippe.
Et viktig steg på veien er å skape dialog internt mellom nivåene fra rådmann til barnevernleder. Deretter å få på plass rutiner for å dele erfaringer og kompetanse på tvers av barneverntjenestene i de åtte kommunene.
Blir dyrere
Men utgiftene kan øke når det statlige barnevernet på Østlandet skjærer kraftig ned på hjelpetiltak til utsatte familier. Det gjelder for eksempel Marte Meo-metoden.
– Staten forventer at kommunene skal ta over og gjøre det selv. Alternativet til å bygge opp nye fagmiljøer lokalt er å kjøpe inn barneverntjenester fra private konsulenter til opptil dobbel pris, sier Kristine Hval Blekken.
Startet januar 2013
Deltakere: Askim, Eidsberg, Hobøl, Marker og Rømskog, Skiptvet, Spydeberg, Trøgstad og FO Østfold
Startet januar 2013
Deltakere: Askim, Eidsberg, Hobøl, Marker og Rømskog, Skiptvet, Spydeberg, Trøgstad og FO Østfold
Siste nytt
Mange barn og unge opplever ikke at de får være med å bestemme detaljer i samværene. Jenta på bilde deltok i undersøkelsen.
Forandringsfabrikken
Syv av ti barn får ikke bestemme hvordan samværene med foreldrene skal være
Barn over hele Norge har delt sine erfaringer om samvær med foreldrene.
Piron Guillaume/Unsplash
100 barn har blitt spurt. Her er rådene til deg som jobber i barnevernet
Mye lest
Linda (40) var lenge usikker på om hun ville uttale seg om arbeidshverdagen i barnevernet, men til slutt sa hun ja. Det var for viktig til å ikke si.
Hanna Skotheim
De har 30 prosent høyere sykefravær enn andre kommunalt ansatte. – Jobben spiser deg opp med hud og hår, sier Linda (40)
Stig-Rune Aarø, klinisk sosionom ved Follo familievernkontor, tror det skal mye til for at familievernkontorene vil bli stengt igjen.
Nadia Frantsen