Kvisvik konstituert
Mimmi Kvisvik inntar lederstolen i FO inntil landsstyret i desember. Det ble bestemt på et ekstraordinært landsstyremøte i ettermiddag.
solfrid.rod@lomedia.no
Som Fontene skrev tidligere i dag, har organisasjonen reagert med sorg på Rigmor Hogstads avgang.
På et ekstraordinært telefonmøte i ettermiddag vedtok landsstyret å konstituere nestleder Mimmi Kvisvik som leder inntil landsstyret møtes 11. og 12. desember. AU-medlem Ellen Galaasen skal være hennes stedfortreder ved behov.
Krevende og trist
Kvisvik vedgår at det har vært en krevende dag.
- Det er en trist og alvorlig dag for FO, sier hun.
- Hvordan er det å overta roret på denne måten?
- Det å overta roret i en organisasjon er normalt forbundet med mer glede, det er klart det er spesielt. Samtidig ligger det i rollen som nestleder en risiko for at man må ta et slikt ansvar for en periode. Den forpliktelsen er jeg beredt til å ta, og den ønsker jeg å ta, sier Kvisvik.
Et kollektivt ansvar
- I forrige landsstyremøte fikk dere i AU kollektivt en tillit til sammen å jobbe dere ut av problemene. Det har dere ikke klart. Burde dere gått av kollektivt?
- Nei, det tror jeg ikke hadde vært noen god løsning for FO.
- Du var den som gikk lengst i å kritisere forbundslederen. Mener du ting vil løse seg med hennes avgang? Er dere fire et bedre team enn dere fem var?
- Vi fire som ikke har valgt å gå, vi ønsker å lede forbundet fram til landsstyret i desember. Vi er opptatt av den forpliktelsen vi har, både internt i organisasjonen og eksternt. Nå skal vi jobbe videre sammen med resten av organisasjonen for å realisere FOs politikk nasjonalt og lokalt, sier Kvisvik.
På bedring
Hun framholder at FO fungerer og at samarbeidet mellom politisk ledelse og administrasjon er på bedringens vei.
- FOs høyeste organ i kongressperioden er intakt. Tillitsvalgte i avdelingene og på arbeidsplassene ivaretar FO-medlemmene hver dag, helt uavhengig av de utfordringene forbundsledelsen har hatt og fortsatt har. Nå skal vi arbeide for at organisasjonen får den politiske ledelsen og det støtteapparatet den fortjener, sier Kvisvik.
Fire eller fem?
Rigmor Hogstad er den andre som går fra arbeidsutvalget i denne kongressperioden. Da Cato B. Ellingsen gikk på dagen 3. januar i år, fikk valgkomiteen straks i oppdrag å finne en ny vernepleier til ledelsen.
Denne gangen har landsstyret i første omgang bedt arbeidsutvalget, med råd fra organisasjonsutvalget, utrede ulike modeller med fire og fem personer, samt modeller for ansvars- og oppgavefordeling.
Det var FO-kongressen i 2010 som bestemte at FOs arbeidsutvalg skulle øke fra fire til fem. Det ble argumentert med ledelsens kapasitet og tilgjengelighet for uteapparatet, samt at en ledelse på fem skulle være bedre rigget til å håndtere konflikter.
- Det vil veie tungt at kongressen sa fem. Landsstyret har også gitt oss i oppdrag å sikre tilstrekkelig kapasitet i ledelsen, sier Kvisvik.
Til Gol i morgen
- Det er en følelsesladet og tung dag i FO. Hvordan skal dere komme ut av dette og få forbundet videre?
- Vi skal brette opp ermene og gå løs på de oppgavene vi har forpliktet oss til å løse. Allerede i morgen drar vi til kartellkonferansen på Gol, der vi skal delta aktivt, avslutter Kvisvik.
Siste nytt
De ansatte ved Nav Årstad er fortsatt preget etter drapet på en kollega for snart to år siden, forteller både leder og tilltisvalgt. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet i Bergen: 25 ansatte har sluttet hittil i år
Hanna Skotheim
Steile fronter i kjønnsdebatten skremmer fagfolk: – Vi er redde for å krenke
Mye lest
John Kjetil Støle mener politiets manglende kunnskap om hva sosialarbeidere gjør, kan få konsekvenser for hjelpen de gir.
Erling Slyngstad-Hægeland
John Kjetil har ofte vært frustrert på barnevernet. Nå blir han sosionom for å forstå dem bedre
Vi må forstå at det er skadelig å flytte barn så ofte som fem ganger, skriver Roar Lillebostad.
Colourbox/Privat