JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- En trist dag for FO

Trist, beklagelig og alvorlig. Det er ordene som går igjen i organisasjonen etter at Rigmor Hogstad i dag trakk seg som FO-leder.
12.11.2012
15:18
16.12.2013 20:53

– Jeg er veldig lei meg i dag. Jeg hadde stor tillit til Rigmor. Hun har gjort en fabelaktig jobb så langt. Dette er særdeles trist, sier Gøril Madsen, leder i FO Troms.

Tiltro til de fire

– Dette er synd. Jeg hadde forventet at AU hadde greid å finne veien videre etter forrige landsstyremøte, sier Ingunn Strand Johansen, leder i FO Akershus.

Johansen understreker at Hogstad er en sterk tariffpolitiker som FO har hatt mye glede av.

– Men jeg har full tiltro til at de fire som er igjen greier å finne veien videre. De må stanse ut veien og sette seg tydelige mål, framholder Johansen.

Fredelig i provinsen

Hun vil ikke diskutere årsakene til det som har skjedd i Fontenes spalter.

– Den diskusjonen tar jeg ikke i Fontene. Vi må ikke jakte på syndebukker, råder Johansen.

Hun understreker at konflikten som har vært i FO-ledelsen ikke merkes ute i fylkesavdelingene.

– Avdelingene fungerer bra. Og det går ikke ut over medlemmene. De forholder seg til sine fylkesavdelinger, hevder Johansen.

Vanskelig å få tak i

– Umiddelbart vil jeg si at dette er veldig trist. Det er ikke greit at organisasjonen vår sliter så fælt. Jeg har opplevd Rigmor som en real leder, dette er bare trist, sier Annicken Beckstrøm, leder i FO vestfold.

Hun synes det er vanskelig å få tak i hva problemene i forbundsledelsen egentlig handler om.

– Og det er vel noe av problemet, at alt er så uklart. Jeg tenker at voksne må være voksne og rydde opp, og jeg leser Rigmor sine ord som at det er det de ikke har fått til. Og det er ikke greit, mener Becksrøm.

Må supplere

Hun er opptatt av at landsstyret, i sitt ekstraordinære telefonmøte i ettermiddag, må sørge for at det startes et arbeid med å supplere arbeidsutvalget.

– Kongressen har bestemt at det skal være fem i AU. Vi skal ikke kjøre videre med fire nå, mener hun.

Leder i FO Nordalnd, Mona Nilsen, er mer avventende til det spørsmålet. Hun vil høre hva de andre i arbeidsutvalget tenker før hun mener noe om fire eller fem i ledelsen.

En ærlig avgjørelse

Nilsen hadde også håpet at de fem kunne løse problemene og styre FO videre sammen, men understreker at hun respekterer Hogstads avgjørelse.

– Med de kvalifikasjonene de har kunne de ha utfylt hverandre. Dette er trasig. Samtidig er det en ærlig sak å si at man ikke har fått til det man ønsket, sier Nilsen.

– Jeg har vært veldig tydelig hele veien på at jeg mener det må ryddes opp i problemene i ledelsen og mellom ledelsen og administrasjonen. Vi kan ikke slite med samme type problemer som vi angriper hos arbeidsgivere. Vi må ha ryddighet i egne rekker, mener Nilsen.

Konfliktene i ledelsen, som toppet seg med at lederen var fire uker i tenkeboksen, har preget uteapparatet også, mener lederen i FO Nordland.

Vestavind

– De som sitter i arbeidsutvalget er knallflotte folk. Jeg tror 99 prosent av medlemmene lurer på hva er det egentlig handler om. Ok, dette er dråpen, men hva er det i begeret, lurer Grete Kvist som leder FO Hordaland.

Hun har snakket med lederne av Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal og forteller at hun snakker på vegne av region vest.

De tre fylkeslederne beklager på det sterkeste at situasjonen i arbeidsutvalget har blitt så tilspisset at Rigmor Hogstad har valgt å trekke seg.

– Hun skriver at uansett hva hun gjør så blir det ikke verdsatt. Da er det forståelig at hun trekker seg. Ingen fortjener dette, det gjør ingen av dem, sier Kvist.

Beklagelig

Hun mener FO fikk den forbundslederen de ba om da Rigmor Hogstad ble valgt til FO leder.

–Vi ønsket en forbundsleder som er god på lønn og tariff, det fikk vi. Vi valgte på øverste hylle og fikk Rigmor Hogstad. Dette er trist, sier Grete Kvist til Fontene.

Hun mener det er beklagelig at et forbund bestående av folk med FOs utdanninger har så mange konflikter.

– Flere av avdelingene har hatt konflikter. På sosialhøyskolen lærte vi at vi kan komme ut av en krise på et lavere nivå, eller arbeide for at vi kommer ut av den på et høyere funksjonsnivå, framholder Kvist.

Vil ta tid

Hun mener det vil ta tid å komme videre etter en så stor konflikt.

– Folk blir utrygge i konflikter. Da må vi være rause med hverandre. Det har de ikke greid, mener Kvist.

Hun sier at de tillitsvalgte ofte bistår når det er konflikter på arbeidsplassene.

– Da bruker vi avtaleverket og vår kompetanse som sosialarbeidere for å hjelpe dem med å stå gjennom konflikten, sier Kvist.

Flinkere før

Kvist tror man kanskje var flinkere til å ta uenigheter tidligere.

– I gamle dager ble det ikke så fort personlig, de kunne like hverandre selv om de var uenige i sak. Nå blir man så fort opphengt i person.

På vegne av region vest håper hun at medlemmene i arbeidsutvalget greier å stille opp for hverandre.

– De fleste av oss har styrker og svakheter. Når vi er at noen har svakheter burde vi gå inn og fylle det ut. Da kan vi si at sammen er vi sterke, sier Kvist.

Hun understreker at Vestlandet mener alle i arbeidsutvalget har levert veldig bra i forhold til avdelingene.

– Det har aldri vært nei så fremt de har kunnet. Nå i helgen var Rigmor Hogstad på en tariffkonferanse og gjorde en veldig flott innsats, roser Kvist.

Tenker framover

Hun vil sende blomster til Rigmor Hogstad.

– Vi må støtte henne i situasjonen hun er i. Så må vi tenke framover.

Kvist etterlyser at det blir gjort noen grep på det ekstraordinære landsstyremøtet i ettermiddag.

– Det må være tydelige rolle- og oppgavefordeling mellom de politisk valgte og de ansatte. Det kan være vi blir klokere på sikt.

Må gå i seg selv

Tore Kristiansen, leder i FO Oslo, mener de fire andre i ledelsen også må gå i seg selv.

- Dette handler ikke bare om lederen, men om hele arbeidsutvalget, sier Kristiansen.

Han beklager sterkt at Hogstad trekker seg.

- Er du overrasket?

- Jeg var overrasket over den kritikken som kom mot henne på landsstyremøtet, etter at vi jo trodde de hadde blitt enige. Og jeg skjønner at det må ha vært alvorlig, siden hun går nå, en måned før fristen de satte seg, sier Kristiansen.

Kultur, ikke person

- Det er ille at FOs utfordringer stadig munner ut i at noen trekker seg, sier leder Bjørn Tore Utne.

– Dette sitter ikke i hodet på enkeltpersoner. Dette handler om strukturer, kultur og måter å gjøre ting på. Nå må vi ta på alvor at vi må finne andre løsninger enn at sentrale personer går av eller velger ikke å ta gjenvalg, mener han.

Er dere overrasket?

– Vi vært avventende og veldig bekymret etter forrige landsstyremøte. Der opplevde vi at det var stor enighet om hva man ikke vil ha. Alle er enige om at de ikke liker at ting er som de er, men det mangler en klar forestilling om hvordan ting burde være, sier Utne.

- Veldig trist

– FO som organisasjon summer og går. Fylkesleddene, de hovedtillitsvalgte og de tillitsvalgte fungerer uavhengig av konflikten i arbeidsutvalget, mener Olav Neerland som leder FO Hedmark.

Han kommer rett fra klubbmøte på Tynset.

– Der var det mange engasjerte folk som står på for kommunen.

Neerland orienterte på møtet om Hogstads avgang

– Folk har lest Fontene og lurer på hva som skjer i forbindelse med den interne uenigheten i arbeidsutvalget og med arbeidsmiljøet på forbundskontoret. Jeg forklarte så godt jeg kunne. Først og fremst er dette veldig trist, sier Neerland.

12.11.2012
15:18
16.12.2013 20:53