Forsker på syke barnevernere
Trusler og stress gjør ansatte i barnevernet syke. 250 barnevernere legger seg nå under forskerlupe i håp om å utvikle mer systematiske strategier for å håndtere tøffe arbeidsdager.
solfrid.rod@lomedia.no
Asker er en av kommunene som deltar i forskningsprosjektet. Der har barneverntjenesten et sykefravær på over 12 prosent.
Heve- og senkepulter, skjerming av ansatte og andre tradisjonelle virkemidler kan ikke bøte dette. Barnevernet trenger nye tiltak, mener barnevernleder Anne Karin Andvik.
Krevende saker
Hun leder barnevernet i Asker på sjuende året, og ser at særlig korttidssykefraværet påvirkes av krevende saker. Det kan dreie seg om både akutte og planlagte plasseringer, saker med høyt konfliktnivå eller det å møte i fylkesnemda.
I en kommune med mange velstående innbyggere har det blitt stadig mer vanlig at foreldre stiller med advokater.
– Særlig for ansatte med liten er erfaring kan det oppleves ekstra belastende, sier Andvik
– Alle ansatte er veldig positive til å delta. Jeg mener at vi takler akutte situasjoner noenlunde godt, jeg er mest opptatt av hvordan vi skal håndtere det konstante presset i jobben, sier barnevernlederen.
I startgropa
Andvik understreker at forskningsprosjektet også vil komme barna og familiene til gode.
Forsker Gunn Astrid Baugerud, som skal gjennomføre prosjektet, skrev doktorgrad om hvordan akuttplasseringer påvirker barna.
Den kunnskapen tar hun med videre når hun nå skal konsentrere seg om de ansatte.
Prosjektet er i startgropa, og det er foreløpig litt uklart hvor mange kommuner som skal være med, men Baugerud trenger om lag 250 ansatte, fra barneverntjenester av ulik størrelse.
Lære av nødetatene
Barnevernet kan ikke organisere seg bort fra følelsesmessige belastninger, trusler og stress, men de ansatte kan lære mye av helsevesenet og nødetatene når det gjelder å håndtere krevende oppgaver, mener Baugerud.
– Nødetatene har mye mer systematiserte prosedyrer. Barnevernet trenger nye grep og strategier i den retning, mener forskeren.
Veldig velkomment
I Norge er det forsket lite eller ingenting på årsakene til sykefravær i barnevernet.
FO-leder Rigmor Hogstad kjenner ikke det konkrete prosjektet, men ønsker velkommen all ny kunnskap som kan gjøre barnevernarbeidere mindre utsatte.
– Våre yrker er de farligste man kan ha. Nå har Arbeidstilsynet varslet et særlig fokus på helse- og sosialtjenester neste år. Vi har sammen med KS utviklet en kurspakke, vold og trusler er et sentralt tema i alle tariffoppgjør, og nå får vi dette forskningsprosjektet. Altså er det mange ting som trekker sammen. Det er veldig bra, sier Hogstad.
Siste nytt
– Vi har klart å bygge en sterk organisasjon som drar i samme retning, mener Marianne Solberg.
Sissel M. Rasmussen
FO vokser kraftig – dette er oppskriften på deres suksess
Mimmi Kvisvik har ledet FO i snart 11 år.
Hanna Skotheim
Mimmi Kvisvik gir seg som forbundsleder: – Jeg har lagt ned nesten hele mitt våkne liv i FO
Mye lest
Bollywood-filmen viser beklageligvis et barnevern som mange foreldre kjenner seg igjen i, skriver en mor i dette debattinnlegget.
Skjerndump
Jeg måtte gå ut midt i filmen. Scenene var så gjenkjennbare
Mimmi Kvisvik har ledet FO i snart 11 år.
Hanna Skotheim