JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

FO-lederen fortsetter

Etter fire uker i tenkeboksen har FO-leder Rigmor Hogstad bestemt seg for å bli ved roret.
12.10.2012
14:10
16.12.2013 20:32

solfrid.rod@lomedia.no

– Det er vanskelig å peke på en enkelt ting som ble avgjørende, det er mer summen av mange ting. Men jeg ser tydeligere nå at kritikken ikke er ensidig rettet mot meg, men mot oss i arbeidsutvalget som et lederkollegium, forklarer Hogstad.

Som Fontene skrev i midten av september, varslet forbundslederen da fire ukers tenkeboks for å vurdere sin stilling. Bakgrunnen var at arbeidsutvalget i Hogstads fravær hadde fattet vedtak der de kom med sterk kritikk av forbundslederen. Hogstad ble blant annet beskyldt for ikke å følge opp de problemene en arbeidsmiljøundersøkelse nylig avdekket på forbundskontoret.

Klarere roller

Selv om du sier at kritikken er rettet mot hele AU, er det ikke til å komme utenom at den særlig rammer deg som forbundsleder. Hvordan vil det som har skjedd påvirke din måte å lede FO på?

– Vi i AU satt sammen i hele går sammen med vår eksterne veileder. Vi ser at det er nødvendig å tydeliggjøre rolle- og oppgavefordeling. Det har vært krevende for meg å turnere ledelse på mikronivå, inn mot forbundskontoret, med mer utadrettet virksomhet, på makronivå. Noe av kritikken går på at jeg ikke har håndtert noen av oppgavene tilstrekkelig godt. Nå deler vi tydeligere. Vi er fortsatt i prosess, men jeg kan si at nestleder fortsetter med de interne prosessene som er startet opp på forbundskontoret mens jeg var i tenkeboksen, med samme fullmakter som forbundsleder, sier Hogstad.

Hun understreker at hun støtter de vedtakene hennes kolleger i ledelsen har fattet den siste tida. Blant annet er flere stillinger på forbundskontoret nå lyst ut.

– Krevende

Hvordan ser du på framtida i arbeidsutvalget etter dette?

– Jeg tror det vil fortsette å være krevende. Vi kommer til å trenge tid på å jobbe oss sammen igjen. Men den tiden har vi alle sagt at vi er villige til å investere. Jeg har tro på dette, ellers hadde jeg ikke gjort det valget jeg har gjort. Men det er klart det blir krevende. Det tror jeg det er uansett å sitte i en slik ledelse.

Har det vært et vanskelig valg?

– Ja, det har ikke vært lett. Jeg har trengt den timeouten.

Er du redd for at du er svekket som forbundsleder etter dette?

– Jeg regner med at noen vil tenke det. Selv tenker jeg ikke så på mye på det. Folk får tenke det de vil, og så blir det opp til meg å jobbe for å motbevise det. Jeg tror også at det å vise svakhet kan være en styrke, å vise utad at det er tøft noen ganger, og at man er i tvil, det kan man komme styrket ut av.

– Får til mye

Hogstad har brukt disse ukene til analyse og tilbakeblikk. Og har landet på at FO, halvveis i denne kongressperioden, kan notere seg en del viktige seire.

– Om ikke alle forutsetningene har vært på plass, har vi faktisk fått til ganske mye, kanskje mer på tross av enn på grunn av, mener Hogstad.

– Vi har bak oss to gode lønnsoppgjør, vi ser at økonomien i forbundet begynner å komme i gjenge igjen. Vi har jobbet oss gjennom profesjonskapitelene (i den utdanningspolitiske plattformen, red.anm.) uten å bli uvenner. Og vi har gjennomslag for våre krav om øremerkede stillinger i barnevernet. Om ikke alt er bra, vi får til mye, avslutter Hogstad.

12.10.2012
14:10
16.12.2013 20:32