Økt risiko i store bofellesskap
Å samle mange med psykiske lidelser i samme bolig er en dårlig løsning, slår en ny rapport fast.
For mennesker som strever med psykiske problemer kan det bli for mange å ha relasjoner til, er en av konklusjonene i rapporten.
Færre folk, mer trygghet
– Færre relasjoner i hjelpesituasjoner gir større trygghet, sier førstelektor Oddbjørn Johansen til nettstedet NAPHA (Nasjonalt Kompetansesenter for psykisk helsearbeid). Sammen med førsteamanuensis Ellen Saur står han bak rapporten. Begge er knyttet til Høgskolen i Nord-Trøndelag.
30 ansatte pr måned
Forskerne har undersøkt to bofellesskap i Namsos hvor det bodde henholdsvis 16 og åtte brukere med forskjellig hjelpebehov. Brukerne kunne, ifølge rapporten, oppleve å ha nesten 30 ulike ansatte å forholde seg til i løpet av en måned.
Anbefaler max. seks pr boenhet
Rapporten peker på at det ikke er ønskelig med bofellesskap med mer enn seks plasser.
Forskerne mener også at man ikke bør samlokalisere beboere med forskjellige hjelpebehov.
– Politikere tar sjeldent inn over seg brukernes behov for stabilitet når de planlegger boligtilbud, påpeker Johansen, som håper at anbefalingene i rapporten blir tatt til etterretning.
Drap i boligen
Det var Namsos kommune som ba forskerne undersøke forholdet mellom sikkerhet og trygghet og størrelsen på boligene. Henvendelsen kom etter at en beboer drepte en annen beboer med kniv i januar 2012.
Forskerne anbefaler at bofellesskapene deles i mindre enheter med faste personalgrupper knyttet til dem. Personalet bør utarbeide mål for arbeidet i boligen.
Siste nytt
Marte Bogstad er fornøyd med den generelle lønnsøkningen, men skulle ønske hun automatisk fikk lønnstillegg for videreutdanningen hun tar.
Simen Aker Grimsrud
Marte håpet lønnsoppgjøret skulle gi henne lønnstillegg for videreutdanning – se hvordan det gikk
– Vi er fornøyde med et resultat som nå bidrar til rekruttering og utvikling av våre medlemmers sosialfaglige kompetanse i Oslo kommune, sier Hanne Groseth.
Ole Palmstrøm
Ansatte i Oslo kommune får minst 18.000 kroner mer i lønn
Mye lest
Tetyana Bondarenko leder Ukrainsk Forening Øst-Norge og søker nå om penger til å kurse ukrainere i Norge.
Anne Myklebust Odland
– Nordmenn lar barna sine gå kilometervis. Vi gir barna våre ekstra lekser, sier ukrainske Tetyana
Det er vanskelig å forstå at unge mennesker, som er på vei inn i voksenlivet, skal bli omtalt som kronisk suicidale uten at det skal utløse riktig helsehjelp, skriver Anne Malerbakken.
Unsplash