JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

I forkant av politikerne

– Vi seiler i medvind, men vi må være i forkant hvis vi skal omgjøre politikernes godvilje til praktisk politikk, sier NFU-leder Jens Petter Gitlesen. Fredag åpner han forbundets landsmøte.
21.09.2012
15:25
14.12.2013 13:00

solfrid.rod@lomedia.no

– Vår hovedstyrke er at alle partier er interessert i en god politikk overfor mennesker med utviklingshemming. Problemet er at ingen vinner valg på å gjøre noe bra for utviklingshemmede, innser Gitlesen.

– Men møter vi politikerne tidlig nok, før partiene har tatt standpunkt i en sak, og gir dem fornuftige løsninger som verken medfører brudd på budsjettvedtak eller andre saker som de allerede har bundet seg opp til, så er sjansen stor for å få gjennomslag, siterer han optimistisk fra åpningstalen.

Lager bråk

Gitlesen har ledet Norsk forbund for utviklingshemmede (NFU) i 2009. Som hyppig forekommende på telefon til politikere og alliansepartnere og flittig bruker av sosiale medier, tilsynelatende døgnet rundt, har han fått sin del av æren for å løfte utviklingshemmede ut av skyggenes dal.

Det skulle gå 20 år fra den såkalte ansvarsreformen til Stortinget vedtok at det skal foretas en skikkelig gjennomgang av utviklingshemmedes levekår. Da Fontene spurte forsker Jan Tøssebro hvorfor det hadde tatt så lang tid, svarte han:

– Fordi nå har NFU laget bråk. I mange år nå har det vært stille. Da skjer det ingenting.

Bekymret

Til alt overmål har regjeringen varslet en stortingsmelding om utviklingshemmede til våren. Gitlesen har store forventninger på bolig, skole, arbeid, fritid, ja, de fleste av livets områder. Noe han trolig vil gjenta for barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen når hun besøker landsmøtet.

Han er bekymret for at pendelen svinger feil vei, mot større bofellesskap, mer bruk av spesialskole, segregering og sorteringssamfunn.

Viktig samarbeidspartner

Tone Faugli, vernepleieren i FOs politiske ledelse, skulle også ha talt til landsmøtet, men har meldt avbud på grunn av nært forestående fødsel. Til Fontene sier Faugli at det er viktig for FO å ha kontakt med brukerorganisasjonene, og at samarbeidet mellom FO og NFU er godt.

– Sammen har vi vært pådrivere for levekårsutredningen og stortingsmeldingen. Vi har også bedt om et felles møte med LO for å diskutere VTA (varig tilrettelagte arbeidsplasser, red.anm), sier Faugli.

Hun har signalisert at hun ønsker et møte med den nye ledelsen i NFU når hun er tilbake på jobb.

Gjenvalg

Valget skjer søndag. Valgkomiteen har foreslått Jens Petter Gitlesen som eneste lederkandidat. Han er beredt, selv om NFU er en liten organisasjon med mange oppgaver og utgifter som er større enn inntektene.

– Det å være en liten organisasjon med et bredt arbeidsfelt er NFUs skjebne, avslutter Gitlesen.

21.09.2012
15:25
14.12.2013 13:00