JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hogstad vurderer sin stilling

Rigmor Hogstad gir seg selv fire uker på å vurdere om hun er den rette til å lede FO videre, etter å ha fått sterk kritikk fra resten av forbundsledelsen.
18.09.2012
12:31
16.12.2013 20:11

solfrid.rod@lomedia.no

Som Fontene skrev i går, har arbeidsutvalget i Hogstads fravær fattet vedtak der de kommer med sterk kritikk av forbundslederen. Hogstad beskyldes blant annet for ikke å følge opp de problemene en arbeidsmiljøundersøkelse nylig avdekket på forbundskontoret.

– Gjennom saksframstillingen og gjennom møtet med AU i dag har jeg fått veldig tydelige tilbakemeldinger på min måte å lede forbundet på. Jeg har også fått klare forventninger om hvordan FO bør ledes. Dette tar jeg veldig på alvor, og jeg vil nå bruke tida fram til neste landsstyremøte til å tenke på om jeg er i stand til å lede FO videre, sier Hogstad.

– En organisasjon i krise

Selv om nestleder Mimmi Kvisvik i går benektet at hun og den øvrige ledelsen har mistet tilliten til Hogstad, er det vanskelig å oppfatte møteprotokollen på annen måte enn at den øvrige ledelsen er misfornøyd med lederen, mener Hogstad.

I en orientering til organisasjonen skriver Hogstad i formiddag at hun mener saksframstillingen ikke er dekkende, verken for oppfølgingen av arbeidsmiljøundersøkelsen eller for andre områder. Sin egen versjon vil hun komme tilbake til i landsstyremøtet, som avholdes i Oslo 16. og 17. oktober.

Hogstad understreker at det er en svært alvorlig situasjon FO nå har kommet opp i.

– Dette tydeliggjør at vi er en organisasjon i krise, sier Hogstad til Fontene.

Borte på grunn av sykdom

Det var på et AU-møte i forrige uke at de fire andre i forbundsledelsen behandlet sine bekymringer knyttet til hvordan FO ledes. Hogstad var fraværende på grunn av sykdom, men ble kort orientert på telefon kvelden før om at saken ville bli fremmet.

«Men det var ikke før etter at AU-protokollen var sendt ut, at jeg så at AU hadde vedtatt at hele saksframstillingen skulle følge protokollen "for å underbygge forslaget til vedtak". Å vedlegge saksframstillinger er slik jeg ser det ikke i tråd med etablert praksis i FO, men jeg må forholde meg til AUs vedtak om å gjøre saksframstillingen kjent i organisasjonen», skriver Hogstad i sin orientering til organisasjonen.

Hun presiserer at hun er enig i de vedtakene som er fattet. Disse omhandler blant annet å utlyse ubesatte stillinger og rapportere til landsstyret om oppfølgingen av arbeidsmiljøundersøkelsen.

Kongressens tillit

Å fatte omfattende vedtak om hvordan forbundet ledes uten at lederen er til stede er uvanlig organisasjonspraksis. Vil det være mulig for deg å samarbeide med de fire andre i AU etter dette?

– Hvis jeg visste svaret på det spørsmålet, hadde jeg ikke trengt tida fram til oktober på å tenke meg om. Det er klart at det inngår i hva jeg skal tenke og tro; hvordan gå videre etter dette?

Et annet vektig moment er mandatet fra FO-kongressen i 2010, der Hogstad ble valgt.

– Tilliten har jeg fått fra en enstemmig kongress. Det blir et vektig argument i mine vurderinger, fastslår Hogstad.

Lite politikk

Du kjente FO godt fra før. Er det tøffere enn du hadde trodd å sitte i ledelsen?

– Det har tatt mye mer tid enn jeg hadde trodd å drive med intern rydding i stedet for å drive med politikk, som er det jeg egentlig skal holde på med. Jeg tror det er mange forhold som har virket sammen og gjort at det har blitt som det har blitt.

Hogstad har vurdert behovet for et ekstraordinært landsstyre for å håndtere situasjonen, men har, sammen med resten av AU, bestemt å la det være.

«Det er kort tid til neste ordinære landsstyremøte. Videre er det høstferie i ukene 40 og 41. Jeg ser saken som så alvorlig at det er viktig at et så fulltallig landsstyre som mulig behandler saken. Dette fikk jeg støtte på av de øvrige AU-medlemmene i møtet i dag. Denne saken vil derfor bli satt opp som første sak i landsstyremøtet 16.-17. oktober», skriver Hogstad.

Fortsatt forbundsleder

Om Hogstad skulle velge å gå av, er hun ikke den første som forlater FO-skuta i denne kongressperioden. AU-medlem Cato Ellingsen gikk av 3. januar i år etter et drøyt år i ledelsen.

Mens hun er i tenkeboksen vil Hogstad prioritere bort noen oppgaver. En del planer går som normalt, andre oppgaver delegeres til resten av ledelsen, forklarer Hogstad.

– Jeg er ikke sykmeldt, og jeg har ikke gått av. Jeg er fortsatt forbundsleder, avslutter hun.

18.09.2012
12:31
16.12.2013 20:11