JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil verve 1100

1100 nye studentmedlemmer er FOs mål for semesterstart. – Det er viktig at studenter er med og påvirker utdanningen, sier Marie Gedde Fraurud, studentmedlem for andre gang.

Fraurud forsøkte å dra i gang et lokallag på Høgskolen i Oslo og Akershus mens hun var barnevernpedagogstudent. Etter et års jobb og reiser, og i påvente av master i barnevern, er hun nå tilbake på høgskolen. Medlemskapet er i boks, nå er hun bare innom FO-standen for å melde seg til tjeneste.

Hun mener det er viktig at studentene engasjerer seg i sin egen utdanning.

– Gjennom FO-studentene kan vi være med å påvirke, sier den ferske mastergradsstudenten.

Fontene og forsikring

René William Draven fra FO-studentens arbeidsutvalg og Hilde Leirvik fra Oslo-avdelingen deler ut leppepomader, pastiller, penner, nøkkelringer og et mangfold av lesestoff. Denne første uka av høstsemester har de rekruttert opp mot ti nye studentmedlemmer hver dag.

– Det vi først og fremst kjører fram er Fontene, og det sier jeg ikke for å smiske. Fontene og Fontene forskning bidrar til at studentene kan holde seg faglig oppdatert på feltet, fastslår Leirvik.

Innboforsikringen og gratis medlemskap første semester trekker også medlemmer, erfarer de to ververne.

På de studiestedene der FO-studentene har lokallag arrangeres tema-kafeer, jobbsøkerkurs og andre arrangementer som kan være matnyttige.

Råd om rettigheter

Mange jobber ved siden av studiene, og flere av de som har vært innom standen har hatt spørsmål om rettigheter i arbeidslivet.

– Det var for eksempel en som stadig opplevde å bli beordret på vakt og som hadde noen spørsmål om det. Det er fint å få vist at det lønner seg å være organisert, sier Draven, selv tredje års student på Høgskolen i Østfold.

– Det er gøy å stå her og møte så mange studenter. Det er fin trening i å promotere FO, supplerer Leirvik.

Ambisiøst, men realistisk

Høstens vervekampanje går fra 6. august til 14.oktober. Alle som melder seg inn i denne perioden kan vinne en Ipad, en Ipod eller et gavekort fra Ark eller Platekompaniet. Målet er 1100. Med 930 vervede i samme periode i fjor er det et ambisiøst, men absolutt realistisk mål, mener FO-studentene. 3 300 av FOs 26 500 medlemmer er studenter.

Studentleder Unni Dahle gleder seg over vervingen som pågår ved semesterstart.

Tilgangen til verdifull og gratis faglitteratur er gull verdt for enhver student, ingen andre forbund matcher FO på det, mener Dahle, selv tredje års vernepleierstudent.

Søker verdighetsveiledere

Hun er også ute etter å rekruttere FO-studenter til Global dignity day 17. oktober. Dagen gjennomføres for tredje gang i Norge. Da skal om lag 30 000 ungdommer på 150 videregående skoler ha verdighet som tema. Til årets kampanje trengs 1400 frivillige veiledere.

– Som snart vernepleier ville min innfallsvinkel være bruken av tvang og makt. For andre er det noe annet. Men verdighet er et sentralt begrep for barnevernpedagoger, sosionomer, vernepleiere og velferdsvitere. Vi er ideelle som veiledere denne dagen. Jeg håper mange FO-studenter stiller opp, sier Dahle.

Hun oppfordrer interesserte til å melde seg direkte til Dignity day, men huske å krysse av for tilhørighet til FO-studentene.