Kraften i samarbeidet
Morten Levin, Tore Nilssen, Johan E. Ravn, Lisbeth Øyum:
Demokrati i arbeidslivet.
Den norske samfunnsmodellen som konkurransefortrinn.
Fagbokforlaget 2012
Forfatterne har tro på kraften i et samarbeidende demokrati. De mener også at demokratiet medfører evne til endring til beste for norsk konkurranseevne. Boka viser både at ledelsens styringsrett er anerkjent og at fagforeninger har en udiskutabel og legitim funksjon og posisjon.
Det er en sentral side ved det norske arbeidslivet at arbeidsgivere og arbeidstakere samarbeider og forhandler.Staten som tredje part styrker og legitimerer samarbeidet. Disse prosessene påvirker både samfunnsforhold og økonomi, men forfatterne mener de er for lite kjent blant allmennheten, og at store og sentrale spørsmål blir redusert til problemer hos særinteresser.
Derfor handler boka ikke bare om hvordan arbeidslivet skal organiseres i dag og i fremtiden, men også hvilke konsekvenser arbeidslivet politisk og sosialt har for samfunnet.
Boka legger også vekt på hvordan samspillet mellom partene har vært brukt til iknnovasjon og nyskaping, både når det gjelder utvikling av produkter og tjenester og hvordan arbeidet organiseres og ledes.
Siste nytt
Jonas Aavik sier at telefonen kan være et nyttig hjelpemiddel på jobb, men at de ansatte må være bevisste på når de bruker den og hva de bruker den til.
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Mari Rhoden tenker ikke lenger at hun vil slutte i barnevernstjenesten.
Ole Martin Wold
– Jeg tenker ikke lenger at jobben er noe jeg skal tåle
Mye lest
Mari Rhoden tenker ikke lenger at hun vil slutte i barnevernstjenesten.
Ole Martin Wold
– Jeg tenker ikke lenger at jobben er noe jeg skal tåle
I motsetning til en assistents rolle i skolen er ofte miljøterapeutens rolle uavklart, skriver Eireen Finden.
Colourbox