JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hardt skyts fra Riksrevisjonen

Barnevernet må styrkes, konkluderer Riksrevisjonen i en fersk rapport. Løsningen er et statlig barnevern, mener barneombud Reidar Hjermann.
15.06.2012
10:22
16.12.2013 19:32

mia.paulsen@lomedia.no

Riksrevisor Jørgen Kosmo er bekymret over funnene i rapporten som Riksrevisjonen nylig leverte til Stortinget. Den var basert på en gjennomgang av barnevernet i sju kommuner.

Bekymret

– Det bekymrer oss selvsagt, for når du får en melding, skal du både ha ressurser, saksbehandlingskapasitet og kompetanse til å vurdere meldingene, og ikke bare henlegge dem uten å gjøre meget grundige undersøkelser, sier riksrevisor Jørgen Kosmo til NRK.

Rapporten viser at det tar for lang tid å behandle bekymringsmeldinger, og mange av dem blir feilaktig henlagt.

Bryter frister

I 2011 tok gjennomsnittlig 17 prosent av undersøkelsene for lang tid, og forskjellene mellom kommunene er store. Enkelte kommuner bryter fristen i et flertall av saker.

Snakker ikke med barnet

Noen undersøkelser i barnevernet gjennomføres uten at barneverntjenesten snakker med barnet eller besøker hjemmet.

Sjekker ikke ut tiltaket

Nesten 50 000 barn mottok hjelpetiltak i 2010. De skal ha en tiltaksplan, men Riksrevisjonen skriver at tiltak kan løpe i lang tid uten at barneverntjenesten evaluerer om målene med tiltaket er oppnådd.

Fagmiljøene trenger å styrkes, og kompetanse om ledelse og internkontroll må bli bedre, mener Riksrevisjonen.

«Lotteri»

Barneombud Reidar Hjermann mener tilstanden i barnevernet er svært bekymringsfull.

– De store forskjellene mellom kommunene fører til at barn i en svært sårbar situasjon nærmest havner i et lotteri, mener barneombudet.

Bør sikres mot ulikheter

Reidar Hjermann mener staten bør overta ansvaret for barnevernet for å sikre barna mot de store ulikhetene.

Konsulentfirmaet Rambøll har nettopp levert en rapport de har skrevet på oppdrag for Barne- likestillings- og inkluderingsdepartementet. Der etterlyser de gjennomgripende tiltak for å styrke barnevernet.

Les også: Lover debatt om barn

15.06.2012
10:22
16.12.2013 19:32