JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nav-klient skjøt i taket

De ansatte er tydelig preget etter at en 60 år gammel mann avfyrte en pistol i mottaket på Nav Gamle Oslo i ettermiddag.
01.06.2012
16:47
16.12.2013 19:23

eirik.dahl.viggen@lomedia.no

Politiet fikk melding om skytingen klokken 13.37. Gjerningsmannen ble pågrepet rett før klokken 14. Ingen ble fysisk skadd.

Bitte liten pistol

– Jeg stod og spiste litt brød og banan mens jeg ventet. Så kom det en mann og skjøt i taket. Han var litt unna meg. Han var helt rød i ansiktet, og sint. Han ropte rundt seg på et språk som er ukjent for meg, forteller en klient som kommer rett fra avhør med politiet.

– Han hadde en bitte liten pistol (antyder 10 centimeter med hendene), som han avfyrte. Han grep en ansatt i rutete skjorte som gissel og forsvant innover i bygget, forteller mannen, som ikke ønsker å oppgi navn.

60-åringen skal være av østeuropeisk opprinnelse, ifølge en forbipasserende som også oppholdt seg i mottaket.

Forlangte teamleder

– Jeg kom meg ned i mottaket ganske fort da vi hørte at mannen var på vei oppover i bygget, forteller sosionom Carine Prestaasen.

– Jeg regner med det handlet om en sosialsak. Han ba spesielt om å snakke med teamleder, som satt lenger inne i huset. Han trua seg oppover i etasjene mot oss, sier en tydelig preget Prestaasen.

Hun jobber som saksbehandler og har kontor noen etasjer ovenfor mottaksområdet. 60-åringen hadde først truet en kvinnelig kollega av Prestaasen til å påkalle sin mannlige teamleder. Da denne kom ned, truet 60-åringen ham til å bruke nøkkelkortet sitt og åpne døren som fører inn til de ansattes kontorer lenger opp i etasjene.

Gisseldramaet varte 17 minutter.

Situasjonen er under kontroll og gjerningsmannen satt i varetekt. De to ansatte han truet får oppfølging av helsepersonell.

Utsatt yrke

Prestaasen har vært sosionom i fire år og er vant til at det kommer trusler fra klientene.

– Det skjer ofte. Men aldri noe slikt, sier Prestaasen, som ikke ønsker å bli avbildet.

Siden hun begynte her i februar, har hun ikke vært innkalt til kurs i å håndtere vold og trusler.

Politiet avhører nå de som var på jobb. Leder i FO Oslo, Tore Kristiansen, forteller at han har prøvd halvannen time å ringe de tillitsvalgte ved Nav Gamle Oslo, men eneste kontakt er en svarer som melder at de er på jobb klokken 09:00 mandag.

01.06.2012
16:47
16.12.2013 19:23