Nav-klient skjøt i taket

De ansatte er tydelig preget etter at en 60 år gammel mann avfyrte en pistol i mottaket på Nav Gamle Oslo i ettermiddag.
01.06.2012
16:47
16.12.2013 19:23

eirik.dahl.viggen@lomedia.no

Politiet fikk melding om skytingen klokken 13.37. Gjerningsmannen ble pågrepet rett før klokken 14. Ingen ble fysisk skadd.

Bitte liten pistol

– Jeg stod og spiste litt brød og banan mens jeg ventet. Så kom det en mann og skjøt i taket. Han var litt unna meg. Han var helt rød i ansiktet, og sint. Han ropte rundt seg på et språk som er ukjent for meg, forteller en klient som kommer rett fra avhør med politiet.

– Han hadde en bitte liten pistol (antyder 10 centimeter med hendene), som han avfyrte. Han grep en ansatt i rutete skjorte som gissel og forsvant innover i bygget, forteller mannen, som ikke ønsker å oppgi navn.

60-åringen skal være av østeuropeisk opprinnelse, ifølge en forbipasserende som også oppholdt seg i mottaket.

Forlangte teamleder

– Jeg kom meg ned i mottaket ganske fort da vi hørte at mannen var på vei oppover i bygget, forteller sosionom Carine Prestaasen.

– Jeg regner med det handlet om en sosialsak. Han ba spesielt om å snakke med teamleder, som satt lenger inne i huset. Han trua seg oppover i etasjene mot oss, sier en tydelig preget Prestaasen.

Hun jobber som saksbehandler og har kontor noen etasjer ovenfor mottaksområdet. 60-åringen hadde først truet en kvinnelig kollega av Prestaasen til å påkalle sin mannlige teamleder. Da denne kom ned, truet 60-åringen ham til å bruke nøkkelkortet sitt og åpne døren som fører inn til de ansattes kontorer lenger opp i etasjene.

Gisseldramaet varte 17 minutter.

Situasjonen er under kontroll og gjerningsmannen satt i varetekt. De to ansatte han truet får oppfølging av helsepersonell.

Utsatt yrke

Prestaasen har vært sosionom i fire år og er vant til at det kommer trusler fra klientene.

– Det skjer ofte. Men aldri noe slikt, sier Prestaasen, som ikke ønsker å bli avbildet.

Siden hun begynte her i februar, har hun ikke vært innkalt til kurs i å håndtere vold og trusler.

Politiet avhører nå de som var på jobb. Leder i FO Oslo, Tore Kristiansen, forteller at han har prøvd halvannen time å ringe de tillitsvalgte ved Nav Gamle Oslo, men eneste kontakt er en svarer som melder at de er på jobb klokken 09:00 mandag.

01.06.2012
16:47
16.12.2013 19:23