JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«En ekstrem situasjon»

– Det er en helt ekstrem situasjon når heltidsstillinger bare utgjør 25 prosent av stillingene i 50 prosent av kommunene, sier FOs nestleder Mimmi Kvisvik.
17.04.2012
16:19
16.12.2013 18:54

mia.paulsen@lomedia.no

Hun var til stede da Fafo-forsker Leif Moland i dag presenterte en rapport om deltidsbruk i kommunene. Kvisvik mener at den høye deltidsbruken gir en voldsom belastning både for den enkelte, for tjenestene og tjenestenes kvalitet og for arbeidsmiljøet.

Mer om rapporten her.

Mange har en brøkstilling, for eksempel 30 prosent, men er avhengig av 100 prosent inntekt og fyller på med ekstravakter.

Får ikke lån

– Det gir en gjennomgående uforutsigbarhet. Man vet aldri når man skal jobbe, og det blir vanskelig å låne penger til bolig. Det preger arbeidsmiljøet, for eksempel fordi personalmøter ikke inngår som arbeidstid for de som jobber deltid, og det blir problemer med å koordinere arbeidsfellesskapet. Dette gjelder også det utviklingsarbeidet som alltid foregår, og det blir lett et A-lag og et B-lag, sier Kvisvik.

Hun påpeker at høy bruk av deltid også påvirker brukernes situasjon, som kan oppleve svært mange ansatte rundt seg.

Liker ikke <<vetoretten >>

Rapporten viser at 82 prosent av de kommunale lederne synes det er problematisk at turnuser som avviker fra arbeidsmiljøloven må godkjennes av fagforbundene sentralt.

Mimmi Kvisvik tolker rapporten som kritikk av de lederne som ikke bruker det spillerommet de har mer kreativt for å finne løsninger.

– Slik jeg forstår det, sier rapporten at lederne i kommunal sektor har langt større spillerom enn de benytter seg av. Dagens betingelser gir muligheter for å skape tiltak for større grad av heltid, sier hun.

Vil kartlegge staten

FO har ikke full oversikt over hvor mange av medlemmene som arbeider utfrivillig deltid, men Kvisvik antar at problemet er mindre i omfang i FO enn i Fagforbundet.

– I det statlige oppgjøret krever vi å få kartlagt situasjonen når det gjelder heltid og deltid. For FOs del handler det om Bufetat, sier hun.

17.04.2012
16:19
16.12.2013 18:54