JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Må jobbe for sosialhjelpen

I Åmli kommune må sosialhjelpsmottakerne stå opp om morgenen for å få pengene. På få år er utbetalingene redusert fra 2 millioner til 200 000 kroner.
27.03.2012
12:32
16.12.2013 18:45

vibeke.liane@lomedia.no

Lederen i FO Aust-Agder, Eldar Lior, mener nedgangen er dramatisk. Han forteller at kommunen sliter med det meste. – Det er få arbeidsplasser. De har høy andel uføretrygdede, og folketallet går nedover, forteller Lior.

Dramatisk nedgang

Åmli kommune har 1825 innbyggere. I 2004 mottok 109 av befolkningen sosialhjelp en eller annen gang i løpet av året. I 2007 var tallet sunket til 90 sosialhjelpsmottakere i kommun. Og i 2010 mottok kun 34 innbyggere sosialhjelp.

Nav-kontoret i den lille kommunen mener individuell kartlegging og tett oppfølging fra dag én er nøkkelen til suksessen. Hvis sosialhjelpsmottakeren ikke møter opp mister de sosialhjelpen og går over på nødhjelpssatsen. Den er på 70 kroner dagen. – Det er ikke alle som liker det, og vi ser at noen flytter når de skjønner at vi stiller krav, forteller Nav-sjef Anne Tordis Skjeggedal til Agderposten.

God Høyre-politikk

Klientene i den Arbeiderparti-styrte kommunen må gå på kurs eller gjøre en eller annen form for arbeid. Et av tiltakene er Arbeidsgruppa, som består av en til seks personer som jobber for de eldre i kommunen med snørydding, hagearbeid, vedsjauing og mindre snekkerarbeid.

Høyreleder Erna Solberg besøkte Aust-Agder kommunen tidligere i uka. Hun frydet seg over det hun så. – Vi vil ta Åmlis suksess opp i Stortinget og foreslå det som en nasjonal ordning. Det er viktig å gi folk en ny sjanse. Åmli har vist at det nytter å sette krav og at det gir resultater, sier Erna Solberg til Agderposten.

Har ikke kartlagt

Skjeggedal forteller til Fontene at de ikke har oversikt over hvor mange sosialhjelpsmottakere som har kommet i fast arbeid. –Nei, vi har ikke kartlagt hvor mange som har kommet i jobb, innrømmer Nav-sjefen. – Men vi vet at de fleste brukerne er positive til tiltakene våre. De fleste ønsker å være i arbeidslivet. Og tiltaket hos oss oppfattes som en inngangsport til arbeidslivet.

Skjeggedal sier at folketallet ikke har gått like dramatisk ned som nedgangen i utbetalingen av sosialhjelpen. – Folketallet i Åmli har ligget på overkant av 1 800 siden jeg begynte å jobbe i kommunen i 2007, sier Skjeggedal .

Hun mener at det ikke er en flukt av sosialhjelpsmottakere som må jobbe for pengene. – Jeg kjenner bare til to stykker som har flyttet, sier Skjeggedal.

Uenighet i FO

Styret i FO Aust-Agder diskuterte Nav-tiltakene i Åmli for en tid tilbake, og var delt i synet på metodene. – Det kan være snakk om godt sosialt arbeid hvor tett oppfølging er avgjørende, sier Lior. Han skal ta situasjonen i Åmli opp på styremøtet i ettermiddag.

27.03.2012
12:32
16.12.2013 18:45