Må jobbe for sosialhjelpen
I Åmli kommune må sosialhjelpsmottakerne stå opp om morgenen for å få pengene. På få år er utbetalingene redusert fra 2 millioner til 200 000 kroner.
vibeke.liane@lomedia.no
Lederen i FO Aust-Agder, Eldar Lior, mener nedgangen er dramatisk. Han forteller at kommunen sliter med det meste. – Det er få arbeidsplasser. De har høy andel uføretrygdede, og folketallet går nedover, forteller Lior.
Dramatisk nedgang
Åmli kommune har 1825 innbyggere. I 2004 mottok 109 av befolkningen sosialhjelp en eller annen gang i løpet av året. I 2007 var tallet sunket til 90 sosialhjelpsmottakere i kommun. Og i 2010 mottok kun 34 innbyggere sosialhjelp.
Nav-kontoret i den lille kommunen mener individuell kartlegging og tett oppfølging fra dag én er nøkkelen til suksessen. Hvis sosialhjelpsmottakeren ikke møter opp mister de sosialhjelpen og går over på nødhjelpssatsen. Den er på 70 kroner dagen. – Det er ikke alle som liker det, og vi ser at noen flytter når de skjønner at vi stiller krav, forteller Nav-sjef Anne Tordis Skjeggedal til Agderposten.
God Høyre-politikk
Klientene i den Arbeiderparti-styrte kommunen må gå på kurs eller gjøre en eller annen form for arbeid. Et av tiltakene er Arbeidsgruppa, som består av en til seks personer som jobber for de eldre i kommunen med snørydding, hagearbeid, vedsjauing og mindre snekkerarbeid.
Høyreleder Erna Solberg besøkte Aust-Agder kommunen tidligere i uka. Hun frydet seg over det hun så. – Vi vil ta Åmlis suksess opp i Stortinget og foreslå det som en nasjonal ordning. Det er viktig å gi folk en ny sjanse. Åmli har vist at det nytter å sette krav og at det gir resultater, sier Erna Solberg til Agderposten.
Har ikke kartlagt
Skjeggedal forteller til Fontene at de ikke har oversikt over hvor mange sosialhjelpsmottakere som har kommet i fast arbeid. –Nei, vi har ikke kartlagt hvor mange som har kommet i jobb, innrømmer Nav-sjefen. – Men vi vet at de fleste brukerne er positive til tiltakene våre. De fleste ønsker å være i arbeidslivet. Og tiltaket hos oss oppfattes som en inngangsport til arbeidslivet.
Skjeggedal sier at folketallet ikke har gått like dramatisk ned som nedgangen i utbetalingen av sosialhjelpen. – Folketallet i Åmli har ligget på overkant av 1 800 siden jeg begynte å jobbe i kommunen i 2007, sier Skjeggedal .
Hun mener at det ikke er en flukt av sosialhjelpsmottakere som må jobbe for pengene. – Jeg kjenner bare til to stykker som har flyttet, sier Skjeggedal.
Uenighet i FO
Styret i FO Aust-Agder diskuterte Nav-tiltakene i Åmli for en tid tilbake, og var delt i synet på metodene. – Det kan være snakk om godt sosialt arbeid hvor tett oppfølging er avgjørende, sier Lior. Han skal ta situasjonen i Åmli opp på styremøtet i ettermiddag.
Flere saker
Rektor Harald Eidsaa synes det er rart at politiet skal få så mye penger, mens skolen og forebyggende tiltak skal få så lite i statsbudsjettet.
Simen Aker Grimsrud
Regjeringens «gjengpakke» gir langt mer penger til politi enn skole: – Alt er snudd på hodet
Siden sosionomen begynte med gatekunst under pandemien har han skjult seg bak kunstnernavnet Tøddel. Helt til nå...
Hanna Skotheim
I mange år visste ingen hvem han var. Så kom drapstruslene
Wenche Rudsengen (t.v.) og Aina Rype håper politikerne snur og lar gatelaget forbli som i dag.
Hanna Skotheim
I mars ble Aina og Wenche årets sosialarbeidere. Nå kan de miste jobben
Det er over et år siden Sortlandshjelpa starta opp, men logoen er relativt fersk. Sosionom Bjørn Pedersen, enhetsleder Olav Fenes, barnevernspedagog Heidi Margrethe Gabrielsen, vernepleier Cecilie Starheim og sosionom Frida Hansine Gundersen er blant de ansatte i tilbudet.
Hanna Skotheim
Før hadde de 120 på venteliste. Nå har de null
Simen Aker Grimsrud
Siri (52) kunne vært ufør, men jobber for fullt: – Jeg ble lytta til
Tone Risvoll Kvernes og Hanne Thorberg har ledet Kongsberg barnevernstjeneste sammen i flere år.
Simen Aker Grimsrud